tiistai 29. maaliskuuta 2011

En hyväksy Naton ja YK:n tukea Al-Qaidalle Libyassa

Juha Molari, Suomen työväenpuolueen ja Suomen antifasistisen komitean (SAFKA) eduskuntavaaliehdokas, varottaa YK:n antavan avoimen valtakirjan Al-Qaidan vallankumoukselle Libyassa..

Kuva: Juha Molari (BBA, Teologian tohtori), Helsingin vaalipiirissä Suomen työväenpuolueen ja SAFKA:n eduskuntavaaliehdokas (numero 253). Väitöskirjassani tutkin mm. ääriliikkeiden psykodynamiikkaa ja retoriikkaa, sekä tutustuin tällöin myös mm. Al-Qaidasta saatuun tutkimustietoon.

Kun Libyan levottomuudet alkoivat, Pohjois-Afrikan muslimimaailmaan kohtuullisesti tutustunut Abdullah Tammi sanoi välittömästi, että kapinallisten huudot kuulostavat uskonnollista jihadismia ilmaisevilta ääritulkinnoilta.

YK lähti kuitenkin innolla matkaan. Venäjä, Kiina ja Saksa pidättäytyivät ristiretkestä. Venäjä ilmaisi harmistumisensa operaatioiden alusta. Itsekin kirjoitin pahoittelun tapahtumien johdosta.

Sitä vastoin Alexander Stubb ja Tarja Halonen eivät olleet vielä mukana itse ristiretkessä, mutta äänenpainoista kävi ilmi, että he odottivat kutsua, jotta voisivat harkita asiaa. Keskisuomalainen kuvasi Halosen ajattelua: Suomi tukee YK:n päättämiä voimatoimia Libyassa, mutta panostamme sotatoimissa ei tarvita. Asiasta on vahva poliittinen yksimielisyys. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan mukaan päivystysvuorossa olevan suomalaisen EU-taisteluosaston lähettämisen taakse tarvittaisiin koko eduskunta. Lopullinen päätös kuuluu tasavallan presidentille.

Ihmettelen, miten huonon tuntemuksen varassa nämä ovat tehneet arvionsa islamista ja arabimaailmasta, vaikka asemansa puolesta heillä pitäisi olla käytössä erinomaiset avustajat. Pahempaa on kuitenkin länsinaapurilla: Ruotsi siirtelee jo sotahävittäjiään operaatiota varten!

Tänään 29. maaliskuuta on amiraali James G. Stavridis, Yhdysvaltain eteläisten joukkojen komentaja ja Yhdysvaltain Euroopan joukkojen ja Naton joukkojen komentaja (SACEUR) tuonut julki järkyttävän tiedusteluhavainnon, jonka läntiset tiedustelupalvelut tekivät vasta nyt. Eivätkö he kuunnelleet kapinallisten taisteluhuutoja jo aiemmin? Eivätkö he katselleet heidän aseidensa käsittelytaitoja, joita nämä esittelivät julkisissa videoissaan? Vaikuttaa siltä, että Suomessa ainoastaan Suomen työväenpuolueen ja Suomen antifasistisen komitean eduskuntavaaliehdokkailla on ollut jonkinlainen haju konfliktin osapuolten viiteryhmistä ja luonteesta.

Joka tapauksessa amiraali James Stavridis teki 29. maaliskuuta 2011 sen johtopäätöksen, joka oli Suomen työväenpuolueen ja Suomen antifasistisen komitean Libya-vetoomuksen lähtökohtana jo aiemmin. Libyan johtajaa Muammar Gaddafia vastaan taistelevissa oppositiojoukoissa taistelua vetävät Al-Qaidan ja/tai Hizbollahin sotilaat. Joko jo vihdoin olisi YK:n lipun alla pommittavan länsiliittouman aiheellista harkita uudestaan, kenelle nämä antavat Libyan haltuun menettelyllään?

Varmasti pommitusten sijasta olisi ollut muita menetelmiä konfliktin ratkaisemiseksi. Kiina tai Venäjä tulisi nyt kutsua välittäjäksi ongelmassa. Erityisesti Venäjällä olisi osaamista asiassa. Muistettakoon, että Gazpromilla ja Venäjän rautateillä on Libyassa isot projektit, joiden omistusoikeuden valvonta on myös kohtuullista. Suomalaisia johtavia nykyisiä tai entisiä poliitikoita älkää päästäkö tai edes haaveilko välittäjiksi Libyan konfliktiin, jotta ongelmat eivät entisestään pahentuisi!
- - - -

No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +358 44 322 2661 or my email juhamolari-ÄT-gmail.com (см. -ÄT- = @). You can discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)