tiistai 15. maaliskuuta 2011

Maksim Reva on välittömästi vapautettava ja Latvian on lopetettava ihmisoikeusloukkaukset

Kansainvälisen ihmisoikeusliikkeen ”Maailma ilman natsismia” hallituksen jäsen Maksim Reva (Максим Рева) pidätettiin tänään Riian keskustassa. Maksim Reva on myös Yövartio-liikkeen ("Ночной дозор") keskeisiä henkilöitä. Reva oli sijoitettu ns. mustalle listalle: listan henkilöiltä oli estetty pääsy Latviaan. Asiasta ovat ilmoittaneet tietotoimistot hyvin mittavasti, myös Maailman ilman natsismia järjestö.

Muistan Maksim Revan erittäin sivistyneenä, hienosti puhuvana ja käyttäytyvänä miehenä. Olen tavannut häntä useamman kerran Suomessa. Hänen pidätyksensä on järkytys kaikille ihmisoikeusaktivisteille, natsismin vastustajille. Kuka tahansa joka tuntee tämän Maksim Revan, tietää hänen rauhanomaisen sivistyneen käytöksensä: varmasti kivet ja tiilenmurikat eivät lennä hänen käsistään, mutta siinä sivistyneessä rauhallisuudessa onkin hänen pelottava voimansa. Maksim Reva saapuu paikalle, sanoo lempeästi osuvan analyysin oloista. Sitä eivät historian väärentäjät voi kestää Latviassa. Tietyt piirit elävät siitä, että diskriminoidaan suuri venäläinen väestönosa ja luodaan Venäjän valtiota vastaan vastakkainasettelu. Tietenkään sellainen syrjintä ei voi loputtomasti jatkua.

Eräs facebook-ystäväni tiedusteli eilen tai toissapäivänä, olenko lähdössä heidän vieraaksi Riikaan 16. maaliskuuta, koska siellä valitettavasti natseja palvotaan jälleen kerran SS-marssissa. Ehkä olisi pitänyt mennä, mutta en lähtenyt kiireiden vuoksi. Tämä Revan ystävä ilmoitti tänään myös tästä pidätyksestä.

Ihmisoikeusjärjestö ”Maailma ilman natsismia” seuraa huolestuneena Baltian maissa toteutettavaa järjestelmällistä ja suunniteltua ihailua, jota osoitetaan toisen maailman sodan ajan natsien sotilaallisia ryhmiä kohtaan. Yksi merkittävimmistä ihailun muodoista on nimenomaisesti tämä 16. maaliskuuta toteutettava Waffen SS –veteraanien marssi. Tämä toteutetaan samana päivänä kuin vuonna 1944 Latvian SS kävi taisteluun Neuvostoliiton armeijaa vastaan. Nyt paikalliset ultranationalistit ihailevat natsien taistelusta. Maaliskuun 7. päivänä 2011 Riikan parlamentti kielsi varovaisesti natseja pitämästä marssia: marssia ei kielletty SS-ihailuna sen moraalittomuuden ja rikollisuuden tähden, vaan mahdollisten vastakkainasettelujen tähden antifasistien kanssa. Vastakkainasettelu rikkoisi ”sosiaalista järjestystä”. Esitys sallii kuitenkin Hitlerin lipun käytön ja muut SS yhteistyökumppaneiden tuntomerkit, joita on käytetty ”maan suojelemiseen”. Maaliskuun natsimarssiin osallistuu satoja nuoria ultra-nationalisteja ja uusnatseja. He huutavat avoimesti rasistisia iskulauseita ja kuuluttavat urotekoina mm. Latvian ghettoja. Yksi suosituimmista iskulauseista on "Juden raus!" (juutalaiset ulos!) tai ”Latvia latvialaisille!” Eräs ultranationalistinen puolue on äskettäin vaatinut jopa venäjänkielen opetuksen poistamista kouluista, vaikka Latvian väestöstä yli 45 % on venäjänkielisiä. Virossa pääministeri Ansip on jopa kutsunut äskettäin Virossa toimineita natsien yhteistyökumppaneita ”vapaustaistelijoiksi”.

Latvian lainvalvontaviranomaiset rikkovat röyhkeästi EU:N vapaan liikkuvuuden perusperiaatteita. Muistettakoon, että Baltiassa on tullut surulliseksi tavaksi kirjoittaa jopa EU:n kansalaisille pitkiä maahantulokieltoja, jos nämä kansalaiset ovat edes arvioineet rauhanomaisesti maassa harjoitettu sortoa (esim. Abdullah Tammen 10 vuoden maahantulokielto Viroon).

Tällä hetkellä ei tiedetä Maksim Revan sijaintia. Ilmeisemmin hänet on sijoitettu maahanmuuttoviraston pidätyskeskukseen. Revan pidätyksen on vahvistanut fasismin vastaisen komitean latvialaisedustaja Joseph Koren. Reva saapui täysin laillisesti Riikaan 10. maaliskuuta, mutta Latvia haluaa suojella fasismin rekonstruktiota, koska natsit ovat järjestämässä siellä marssin.

Pidätys on jälleen suuri tahra sisäministeri Linda Murniecen uskottavuudelle Latvian sisäministerinä. Hän on noussut poliittiselle uralleen suojelupoliisin tehtävistä. Sisäministerin erikoisuuksiin kuului äskettäin tammikuussa 2011 pistää myös Moskovan entinen pormestari Juri Luzhkov mustalle listalle (persona non grata). Luzhkov oli pyytänyt Latviasta oleskelulupaa. Luzhkov sijoitti jopa 400 000 dollaria latvialaisen pankkiin ja omisti Latviasta kiinteistöjä, mutta nämäkään muodolliset ehdot eivät riittäneet sisäministerille, joka epäili, ettei Moskovan ex-pormestari olisi ansainnut varallisuuttaan laillisesti.

Tällä hetkellä Baltian alueella harjoitettu apartheid-politiikkaa saa valitettavasti kummisetänsä ja kummitätinsä juuri Suomesta. Siksi Baltian alueen ihmisoikeustilanteen ja demokratian korjaamiseksi ainoa suomalainen merkittävä poliittinen voima on Suomen antifasistinen komitea ”Safka”, jonka 10 edustajaa osallistuu eduskuntavaaleihin ehdokkaina. Suomen poliitikkojen tulisi vetää välittömästi pois tuki Baltiassa harjoitetulta apartheidilta: Latvian ja Viron johtajat tulisi painostaa luopumaan kaksinaismoraalista nk. ei-kansalaisia vastaan, joiden passeissa lukee nöyryyttävästi ”muukalainen”. Itse asiassa nämä ”muukalaiset” on nöyryytetty koko Schengen-alueelle: kun heitä saapuu Suomeen työnhakuun, heidän asemansa on erittäin heikko verrattuna Virosta saapuneisiin muihin ihmisiin, joiden kanssa työsopimuksen tekeminen ei vaadi suuria muotovaatimuksia. Muukalaispasseihin alistetut ihmiset joutuvat etsimään erityistä työlupaa, mihin moni työnantaja ei ole valmis, jos työllistäminen tapahtuu helpommin jonkun toisen kanssa.

Suomen antifasistinen komitea (SAFKA) on kiinnittänyt näihin ongelmiin huomiota eduskuntavaaliohjelmassaan.

"SAFKA vastustaa russofobiaa eli Venäjää ja venäläisiä halveksuvaa Venäjä-vastaisuutta. Russofobia on poliittinen ohjelma, jonka tavoitteena on heikentää Venäjää. Tänä päivänä russofobiaa lobataan Baltian maiden kiihkokansallisten nukkehallitusten välityksellä muun muassa europarlamentissa, ja muutama suomalainenkin on värvätty russofobian lobbariksi. Näitä ulkomailla värvättyjä russofobian aktiivisia lobbareita ovat Heidi Hautala, Lasse Lehtinen, Henrik Lax ja Alexander Stubb. - - - SAFKA vaatii Suomen tuen lopettamista Viron laittomalle apartheidhallinnolle, sen rasismille ja rotusorrolle, sekä virolaisten ja venäläisten vapauttamista poliittisesta vainosta ja terrorista. Viron apartheid on Suomen vasemmiston tuho. Tukemalla Viron äärioikeistolaista ja fasismia myötäilevää apartheidhallintoa Suomi hylkää viimeisetkin rippeet työväenliikkeen kunniakkaista perinteistä".
- - - -

No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +358 44 322 2661 or my email juhamolari-ÄT-gmail.com (см. -ÄT- = @). You can discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)