tiistai 22. maaliskuuta 2011

Savonlinnalaisten kateus pilasi Suomen maineen Venäjällä


Haastattelin joitakin savonlinnalaisia, kun itsekin olen lähtöisin Savonlinnasta. Jo alusta alkaen paljastui savonlinnalaisten kateus, joka selittää heidän vihamielisyytensä venäläisiä kiinteistöjen omistajia vastaan. Juuri ilmestynyt uutinen savonlinnalaisten kielteisestä suhtautumisesta venäläisiin on ollut uutinen laajasti myös Venäjällä, ei ainoastaan suomalaisessa mediassa.

Suomen työväenpuolueen ja Suomen antifasistisen komitean (Safka) eduskuntavaaliehdokkaana Helsingin vaalipiirissä (numero 253) tahdon edistää syrjimättömyyttä kaikkinaisissa kanssakäymisissä eri väestöryhmien välillä. En hyväksy myöskään russofobiaa, joka kohdistuu yhtä pahasti Suomessa pysyvästi asuviin venäläisiin kuin myös Venäjältä saapuviin lomailijoihin ja ostajiin. Poliitikkojen pitää olla edelläkävijöitä, jotta oma kateutemme ja pahat asenteemme eivät saa tuhota pienen maamme kehitystä ja edistystä.


Savonlinnalaisten kateus on virittänyt älyttömän vihamielisyyden venäläisiä vastaan. Tämä ”älyttömyys” ei ole aggressiivista, vaan älyllisesti perusteetonta. Savonlinnalaiset ajattelevat erittäin kielteisesti venäläisistä mökkiläisistä.

Kesällä 2010 Itä-Suomen yliopisto toteutti tutkimuksen, joka osoittaa, että nämä savonlinnalaiset tahtoisivat rajoittaa venäläisten oikeuksia ostaa kiinteistöjä Suomessa. Neljä viidestä vastaajasta oli kielteinen suhtautumisessaan venäläisiin. Russofobia on nyt pilannut savonlinnalaisten maineen. Tutkimustulokset on kerrottu julkisuuden juuri äskettäin. Tutkimusta ei ole vielä kokonaisuudessaan julkaistu. Myös venäläinen media on laajasti kertonut suomalaisten ja savonlinnalaisten vihamielisestä asenteesta. Asiasta on kertonut yhtä hyvin Venäjän suurin sanomalehti Komsomolskaja Pravda kuin Rosbalt ja monet pienemmät mediat.

Samaan aikaan useimmat vastaajista ilmoittivat, ettei heillä ole koskaan ollut mitään kanssakäymistä venäläisten kanssa. Venäläisillä on ollut kiinnostus ystävystyä savonlinnalaisten kanssa, mutta tämä ystävystyminen ei ole onnistunut. Älytön vihamielisyys venäläisiä vastaan (russofobia) ei ole syntynyt näin ollen mitenkään ikävien kokemusten seurauksena: vihamielisyyden synty saa selityksensä savonlinnalaisten kokemasta sisäisestä psyykkisestä tuskasta.

Olen syntynyt Savonlinnassa vuonna 1964. Kävin Kellarpellossa ala-asteen ja Talvisalossa yläasteen sekä lukion. Olin Savonlinnassa Säämingin seurakunnassa kesäteologi erään kesän aikana 1980-luvun puolessa välissä. Olin vielä tämänkin jälkeen kesällä Savonlinnan kaupungilla metsätöissä. Monet muistot liittyvät Savonlinnaan, jonka tiedän kehittyneen hyvin osana Venäjän valtakuntaa useiden satojen vuosien aikana. Olavinlinnassa käydessään voi itse kukin nähdä, miten tämä upea linna on kaunistunut ja kasvanut venäläisten ansiosta. Itse asiassa Savonlinna on ollut kauemmin Venäjän luonnollinen osa kuin osa itsenäistä Suomea. Mitään älyllistä tai historiallista syytä ei pitäisi olla savonlinnalaisten kielteiselle asenteelle venäläisiä kohtaan. Kyselin mielipiteitä muutamilta savonlinnalaisilta, jotka paljastivat suullisesti kielteisen tunnemaailmansa psyykkiset syyt.

Savonlinnalaiset eivät rohkene lausua suoraan, että kateuden piru riivaa heitä, vaan he sanovat kiertäen ja kaartaen saman asian murtaen: ”Savonlinnalaiset eivät raahi ostaa”. Savonlinnalaiset tahtoisivat omissa mielikuvissaan ostaa itsekin hyviltä paikoilta kiinteistöjä ja huviloita, mutta suomalainen myyjä myy kiinteistöt sille, jolta hän saa parhaan voiton. Sen verran tunnen savonlinnalaista sielunmaisemaa, että hän tahtoisi ilmeisemmin haaveilla kauniiden asuntojen ostamisesta, mutta koskaan hän ei kuitenkaan pistäisi unelmiaan käytäntöön. Tämä unelmien maailma kokee järkytyksen, kun venäläiset tekevät myös sen, mitä savonlinnalaiset olisivat vain haaveilleet tekemättä mitään asian eteen. Venäläiset ovat maksaneet riittävästi, jotta suomalainen myyjä on saanut voittoa. Suomalainen myyjä on siis saanut selvää hyötyä venäläisten ansiosta. Ongelmahan ei ole myöskään, ettei Savonlinnassa olisi tontteja ja kiinteistöjä tarjolla. Niukkuus ei ole Savonlinnan ongelma, vaan kateus: nämä venäläiset toteuttavat meidän unelmamme. Nyt kateuden piru iski Savonlinnassa!

Tosiasiassa venäläiset käyvät ostoksilla Savonlinnassa, tuottavat paljon tuloja alueen pieniä ja keskisuuria yrityksiä varten sekä siten koko kaupungin hyvinvoinnille. Parkkalinniemestä venäläiset ovat ostaneet tontteja kauniiden vesien rannalta. Pullinlahden rannalle on noussut isoja kaksikerroksisia huviloita. Loikansaaressa on venäläisten isoja huviloita. Kateellinen savonlinnalainen tahtoisi eristää itseään vauraamman venäläisen pois silmistä – ja uskotella, että venäläiset ovat säälittäviä, köyhiä maailman rikkaimpaan kansaan (suomalaisiin) verrattuna. Suomessa on viljelty mielikuvaa, että itärajamme olisi myös raja maailman suurimman elintasokuilun välillä. Tämä mielikuva on romahtanut, kun Savonlinnassa on katsottu Pullinlahden isoja huviloita tai Parkkalinniemen upeita tontteja kauniiden vesien varrelta. Kaiken lisäksi nämä venäläiset ajavat uusien huviloidensa pihaan upeilla maastoautoillaan!

Venäläinen hyödyntää myös suomalaisten talonrakennusbisnestä rakennuttaessaan huvilan. Hän ostaa talopaketin Suomesta ja ison määrän erilaisia talonrakennustarvikkeita. Erityisesti suomalaiset talonrakennustarvikkeet ovat venäläisten keskuudessa suuressa arvossa. Ainoastaan seinäpapereista (tapeteista) on Venäjällä suurkaupungeissa huomattavasti parempi valikoima. Myös lavuaareista ja vessan pöntöistä on Venäjällä tyylikkäämpi ja laajempi valikoima kuin Suomessa: Venäjällä italialainen ja ranskalainen muotoilu täydentää sitä valikoimaa, joka Suomessa rakentuu lähinnä vain suomalaiseen muotoiluun.

Tätä savonlinnalaiset eivät voi kestää, että kaikki kauneus ei tule ainoastaan ja vain Suomesta. Kyse ei ole mitenkään älyllisestä harkinnasta, vaan puhtaasti psykoanalyytikko Melanie Kleinin käsittein kuvattavasta kateuden ja ahneuden tunteiden ilmaisemisesta poliittisen naamarin avulla.

- - - -

No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +358 44 322 2661 or my email juhamolari-ÄT-gmail.com (см. -ÄT- = @). You can discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)