maanantai 11. huhtikuuta 2011

Надежда Ермолаева: Думать вредно - Пастор пострадал за неудобные финским властям вопросы о "Кавказ центре" ("Российская газета" 11.04.2011)

Надежда Ермолаева: Думать вредно - Пастор пострадал за неудобные финским властям вопросы о "Кавказ центре" ("Российская газета" 11.04.2011)


Epävirallinen vapaa suomennos:


Ajattelee huonosti
Pastori kärsii, koska hänen kysymyksensä Kavkaz Centeristä ovat epämiellyttäviä Suomen viranomaisille


Nadezhda Ermolaeva
"Rossiyskaya Gazeta" - www.rg.ru
04.11.2011, 11:59

Helsingin poliisi avasi rikostutkimuksen pastori Juha Molaria vastaa, kun hän oli antanut haastattelun Russia Today –televisiokanavalle, jossa hän vastusti Kavkaz Center –sivuston toimintaa Suomessa. Molaria epäillään yllyttämisestä etniseen vihaan tšetšeeneitä vastaan.

Suomalainen media on sitä mieltä, että skandaali liittyy tulevaan toukokuun (po. huhtikuun) puolivälissä tapahtuvaan oikeudenkäyntiin Kavkaz Center –portaalin päätoimittajaa Mikael Storsjötä vastaan, jota syytetään laittoman maahanmuuton järjestämisestä tšetšeeneille Suomeen. Rossiyskaja Gazetan haastattelussa Molari kertoi siitä, onko periaatteessa mahdollista tšetšeeniseparatistien sivuston sulkeminen Suomessa.

Rossiyskaya Gazeta: Minkälaisia kysymyksiä poliisi kysyi kuulustelussa ja mitä syytteitä esitettiin?

Juha Molari: poliisi hoiti tehtävänsä ammattimaisesti. Hän vain reagoi Suomen vähemmistövaltuutetun Eva Biaudetin minua vastaan esittämiin väitteisiin, jonka mukaan minä ilmoittaisin kaikki tšetšeenit terroristeiksi. Hän otti ilmoitukseensa esimerkeiksi " etnisen vihan lietsomisesta" lainauksen blogistani. Tässä tapauksessa kaikki sanani oli irrotettu asiayhteydestään.

On paheksuttavaa, että syyttämisen logiikan mukaan Suomessa ei voi nostaa julkiseksi tiettyjä kysymyksiä: miksi Pohjois-Kaukasian alueelta saapuvat pakolaiset tulevat laittomasti Suomeen, asuvat väärennetyillä passeilla ja väärillä nimillä sekä työskentelevät pahamaineisen sivuston "Kavkaz Center" hyväksi? Verkkosivuston omistaja Storsjö on jopa järjestänyt näitä pakolaisia laittomasti maahamme. Muuten, eräs näistä pakolaisista on aiemmin työskennellyt tšetšeeniradikaalien lehdessä, joka on julkaissut terroristi Doku Umarovin haastatteluja, ja toimi jopa laittomien aseellisten joukkojen jäsenenä. Nyt hän toimii järjestelmänvalvojana "Kavkaz Centerissä".

Poliisikuulustelujen aikana puhuin kriittisesti Suomen Korkeimman oikeuden päätöstä vastaan, jonka mukaan Dubrovkaan vuonna 2002 terrori-iskuun osallistunutta henkilöä ei karkoteta maastamme Venäjälle. Suomessa hyökkäys luokitellaan ”oikeutetuksi sodaksi”. Kutsuin ja kutsun myös vastedes tätä miestä bandiitiksi. Kuitenkin Suomessa on tällä tavalla luonnehdinta kielletty, koska se loukkaa pakolaisen kunniaa.

Että tämä on paradoksi. En kutsu kaikkia Pohjois-Kaukasuksen pakolaisia terroristeiksi!

RG: Luterilainen kirkko Suomessa on päättänyt rangaista tai erottaa sinut kritiikkisi tähden sivustoa "Kavkaz Center" vastaan. Mitä aiot tehdä seuraavaksi?

Molari: Suomalainen kirkko pitää edelleen vanhasta politiikastaan, jonka mukaisesti monet papit muodostivat Pro Karelian, joka vaatii Karjalan paluuta Suomeen. Mutta minä haluan elää maailmassa, jossa Venäjää ei pidetä uhkana, vaan kumppanina.
Meidän kirkko tunnustaa "Kavkaz Centerin" lailliseksi organisaatioksi, joten sitä vastaan on julkisen kritiikin esittäminen kiellettyä niin kuin myös Pro Kareliaa vastaan. En hyväksy myöskään muita uudistuksia kirkossa: homojen avioliitto ja hävyttömyydet kirkossa. Siksi lähden pian lomalle ja etsin uutta työtä – luultavasti taloustutkimuksen alalta.

RG: Mitä pitäisi tapahtua, jotta Kavkaz Center lopetettaisiin Suomessa?

Molari: Tänä vuonna on tapahtunut paljon tämän suuntaisesti. Mutta meidän on tehtävä vielä jotain ylimääräistä. Ensinnäkin: rikosasia pitää nostaa jokaisesta Kavkaz Centerin artikkelista, joka sisältää rasistista tai muita laittomia hyökkäyksiä. Tarvitsemme koko aktivistien verkoston näitä yhteyksiä varten poliisin kanssa. Toiseksi: Pro Caucasus yhdistyksen jäsenten nimet pitäisi julkaista. Kavkaz Centerin omistaja on Pro Caucasus yhdistys. Vallitseva salaisuus suojelee Kavkaz Centeriä kansalaisyhteiskunnassa. Viimeinen asia: tehdä yhteistyötä läntisten kumppaneiden kanssa terrorismin torjumiseksi. Loppujen lopuksi sivuston lukijakunta on ulkomainen [Venäjän rajojen ulkopuolelta]

RG: Yleensä suomalaisilla on taipumus melko kriittiseen suhtautumiseen Venäjää vastaan. Miten sinulle muodostui mielipiteesi maastamme?

Molari: Olen asunut jonkin aikaa Venäjällä. Muistan kuinka kyyneleet tulivat, kun televisio-ohjelmassa näin pojan, joka oli menettänyt äitinsä hirvittävässä terrori-iskussa. Joku kutsuu näitä bandiittteja sankareiksi, mutta heidän toimintansa ei koskaan saa tukeani – ei myöskään Suomessa.
- - - -

No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +358 44 322 2661 or my email juhamolari-ÄT-gmail.com (см. -ÄT- = @). You can discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)

Молари, Юха — Википедия