sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

FSB on varottanut aiheellisesti virolaisen Skypen tietoturvauhkista

Skype – vanhastaan Kazaan – on ollut Viron ikioma tuhkimotarina. Myös Hotmail liittyy virolaispoikaan Steve Jürvetson. Virallisesti mainoksissaan Skype ilmoittaa salaavansa kaikki soitot, mikä antaisi parhaan tietosuojan. Skype sanoo, että luota minuun ja kaikki menee hyvin. Harva luottaa Skypen turvallisuuteen!

Suomen tietosuojavaltuutetun toimisto on varottanut sekin Skypen lieveilmiöistä. Viisaasti käytettynä Skype voi olla erinomainen ja edullinen tapa viestiä, mutta varomaton ja taitamaton käyttö voi vaarantaa yksityisyyden. Tietosuojavaltuutettu varottaa, että Skype käyttää palveluun kirjautuneita tietokoneita välittäjinä, mikäli tähän on valtuus, ja tämä kuormittaa konetta silloinkin, kun itse ei käytä Skypeä. Yhteys- ja muita tietoja voidaan käyttää myös sopimattomasti. Sijainti ja läsnäolo verkossa voidaan saada selville. Lisäksi ulkopuolinen voi kytätä listan henkilöistä, jotka ovat auktorisoineet itse kunkin. Skype käyttää evästietä, joiden avulla voidaan koota Skypen käyttö- ja viestintähistoria. Skypen käytöä koskevia tietoja voi Suomen tietosuojavaltuutetun toimiston varoituksen mukaan joutua Yhdysvalloissa toimivan eBayn:n käyttöön, koska tämä omistaa Skypen.

Ranskan julkiset virastot ovat antaneet ohjeen, joka kieltää Skypen käytön, koska Skypen toimintaperiaatteet ja salausjärjestelmät jättävät periaatteessa tietoturva-aukon. Itävallan sisäministeriö paljasti 25. kesäkuuta 208, että he voivat hyvin salakuunnella Skype-keskusteluja ilman ongelmia. Iltalehti kertoi 30.1.2007, että maailmanlaajuiseen suosioon yltänyt internet-puheluohjelmisto Skype voi aiheuttaa laajakaistayhteyden yllättävää hidastumista. Brittiläinen tutkimus Ukerna osoitti tämän vuonna 2006. Skype voi levittää myös viruksia. Kaikissa internetpuheluohjelmissa ei ole vastaavia ongelmia kuin Skypessä. Lokakuussa 2005 tuli ilmi vakavia tietoturva-aukkoja Skypessä. Esimerkiksi Biondi ja Desclauz ovat moittineet, että Skypessä saattaa olla takaovi, jota Skype käyttää liikenteeseen, vaikka Skype on sammutettu.

Monissa uutisissa on selitetty, että Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n kielteisyys Skypeä vastaan tulisi vaikeudesta salakuunnella sitä. En usko väitteeseen, vaikka Skypen hajautetun peer-to-peer –luonteen ja 265 bittisen AES salauksen vuoksi sitä on vähän vaikeampi kuunnella kuin joitakin keskitetyn rakenteen palvelimia.

En ihmettele lainkaan FSB:n varotuksia. Minulla Skypeä ei ole ollut tähän saakka kunnes piti tehdä haastattelu Russia Today –ohjelmaa varten. Olen ollut pidättyväinen hyvin tiedettävien ongelmien vuoksi. Sen jälkeen sain eräältä Kavkaz Centerin sivustolla mainitulta uusnatsien ystävältä kutsun Skypen kautta, mutta en hyväksynyt häntä yhteyksieni joukkoon, sillä on parempi, ettei hän seuraa minun läsnäoloani netissä. Olen havainnut skypen parin ystävän perusteella, että on selvästi nähtävissä, milloin nämä ovat verkossa ja milloin ei. Tämä sama ongelma on nähtävissä myös googlen gmail-sähköpostiohjelmassa. Minä olen onneksi tavanomainen pikkukylän pappi, jolla ei ole mitään salaisuuksia tietokoneella ja internetissä. Luonnollisesti Venäjällä annettu varotus on virittänyt myös russofobien joukossa tavanomaisen parjauksen, kun taas Ranskassa ja Itävallassa lausutut samanlaiset huomiot on täysin sivuutettu.

Ylipäätänsä sähköpostissa ei pidä välittää mitään sellaista viestiä, jonka ei uskoisi leviävän myös asiattomiin käsiin. Minun sähköpostini tutkimisella ei saa sen enempää selvää kuin blogiani lukemalla: siis varsinaisesti erittäin vähän minusta ihmisenä ja ihmissuhteistani. Kaikki ei ole sittenkään julkista.

Jos olisi jotain arvokasta ja salaista, sitä ei pidä myöskään lausua kännykässä, koska kännykkä ei ole lainkaan turvallinen väline sellaista varten. Parasta on kuitenkin viettää yksinkertaista rauhallista elämää. Silloin saa olla rauhassa. En ole havainnut kenenkään kyttäävän minun puhelintani tai sähköpostiani vuosikausiin – ja edellisellä kerralla venäläinen operaattori paljasti minulle kyttääjän. Nykyään saan olla rauhassa. Ottakaa oppia minusta!


- - - -

No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +358 44 322 2661 or my email juhamolari-ÄT-gmail.com (см. -ÄT- = @). You can discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)

Молари, Юха — Википедия