lauantai 16. huhtikuuta 2011

Roman Anatolevits Silantev kutsuu Venäjälle

Roman Anatolevits Silantev (Роман Анатольевич Силантьев), venäläinen tiedemies Moskovan valtion yliopistossa ja Kokomaailman venäläisten kansojen neuvoston ihmisoikeuskeskuksen tutkimusjohtaja, Venäjän federaation oikeusministeriön uskonnollisten asioiden neuvottelukunnan jäsen on vedonnut selväsanaisesti Juha Molarin oikeuksien puolesta. Silantev on toiminut Venäjän uskontojen neuvoston pääsihteerinä 2001-2005. Vuosina 2004-2006 hän johti Moskovan patriarkaatin ulkoisia suhteita. Tiedemies on kirjoittanut paljon kriittisiä tutkimuksia wahhabilaisesta islamilaisesta vääristymästä. Vuonna 2008 hän tuli Moskovan valtiolliseen yliopistoon kielitieteen laitokselle apulaisprofessoriksi (dosentti) ja vuonna 2009 Venäjän oikeusministeriön uskonnollisten asioiden asiantuntijaneuvoston varapuheenjohtajaksi.

Lähde: NAKANUNE 16.4.2011


Tässä tänään julkaistu haastattelu epävirallisena suomennoksena.

_ _ _ _ _ _ _ _


”Molarin asiassa luterilaisen kirkon edustajat päättivät käydä terroristien puolelle”

Luterilainen pastori Juha Molari erotettiin virantoimituksesta sen jälkeen kun hän arvosteli Kavkaz Center –sivustoa. Tästä on kasvanut skandaali. Kuten on käynyt ilmi, pastoria on toistuvasti uhattu, ja näiden roistojen johtaja Doku Umarov lupasi leikata pois hänen päänsä, jos hän ei lopeta wahhabiittien kritisointia. Roman Silantiev, Uskontomaantieteen keskuksen johtaja on yksi ensimmäisistä, joka puuttui tähän tilanteeseen. Miksi Molarin sopii siirtyä ortodoksiseen kirkkoon?

Kysymys: Miten Te voitte kommentoida pastori Juha Molarin tilannetta? Onko totta, että hänet erotettiin luterilaisesta kirkosta ja hän jäi ilman toimeentuloa?
Roman Silantev: Kyllä se on niin. Minusta tuntuu aika aika villiltä kertomukselta, ja jos min en todella tietäisi tapahtunutta todellisuudessa, en olisi koskaan uskonut, että tämä voi tapahtua liberaalissa Euroopassa. Valitettavasti emme ole onnistuneet löytää yhteyttä Juha Molarin kanssa, mutta uskon, että pian me teemme tämän.

Kysymys: Oletteko te tarjonneet hänelle siirtyä ortodoksiseen kirkkoon?
Roman Silantev: Minulla olisi ilo tutustua tähän miehekkääseen ihmiseen ja tarjota hänelle kutsu liittyä ortodoksiseen kirkkoon. Tällaisia ihmisiä me tarvitsemme. Tämä ehdotus on täysin perusteltu, ottaen huomioon hänen kollegoidensa asenteet. Emme yksinkertaisesti voi jättää asiaa tekemättä. Hän ei ole puolustanut ainoastaan meidän etujamme, vaan myös kaikkien normaalien ihmisten. Terrorismin torjunta ei ole vain meidän, venäläisten, huoli, vaan kaikkien normaalien ihmisten pitäisi tehdä niin. Minä en voi tietysti Venäjän ortodoksisen kirkon nimissä esittää kutsua saapua meidän yhteisöömme, mutta minä olen hyvin iloinen meidän uskovaisten yhteistyöjärjestön nimissä tällaisesta henkilöstä. Eikä vain minä, vaan myös suurin osa kollegoistani ja tavallisista uskovaisista.

Kysymys: Tiedetään, että pastoria ei ole uhattu vain yhtä kerta. Onko todellakin olemassa vakavia uhkia?
Roman Silantev: Luulen niin. Viime vuosina wahhabilaiset terroristit ovat tappaneet kuusi ortodoksipappia. Isä Daniel Sisoevin (Sysoev) kuoleman jälkeen epäilen, että heidän ei ole tarpeen reaalisesti toteuttaa suunnitelmiaan. Sikäli kuin tiedän, Molarin uhkauskirjeen kirjoitti Doku Umarov. Hän antoi pastorille seitsemän päivää muuttaa näkemyksiään, muuten häneltä katkaistaan pää. Samanlaisia uhkauksia ovat esittäneet Suomessa asuvat wahhabit tšetšeenit. Uhkauksia on tullut jatkuvasti. Ja nyt tapahtui jotain yllättävää luterilaisessa kirkossa. Säikähtivätkö he ja alkoivat puhua samalla puolella terroristien kanssa ja tulivat heidän rikoskumppaneikseen? Heille voi olla siitä hyvin vakavia seuraamuksia, koska kannattajat eivät pidä kenestäkään. Eivät terroristit pidä eivätkä ne, jotka kamppailevat heitä vastaan. Hyvin huono kohtalo tällaisilla ihmisillä…

Kysymys: Jos Juha Molari päättää siirtyä Venäjälle, tuetteko te häntä?
Roman Silantev: Minä uskon, että en ainoastaan minä ja Kokomaailman venäläisten kansojen neuvosto, vaan myös meidän Venäjän ulkoministeriö ja Venäjän ortodoksinen kirkko tietenkin tukee Juha Molaria. Me emme voi hylätä tällaista ihmistä. Hän jää ilman työtä ja ilman toimeentuloa. Meille on tietysti tärkeää tietää hänen mielipiteensä ja tulevaisuuden suunnitelmat. Vasta sitten voimme rakentaa omaa ratkaisua.

Kysymys: Te kerroitte kuuden papin surmasta. Voitteko kertoa tästä lisää?
Roman Silantev: Tšetšenian ensimmäisen sodan aikana vuonna 1995 surmattiin pappi Anatoli Chistousov ja sitten eri aikoina terroristit tappoivat isä Peter Suhnosovin, pappi Sakarias Jampolskin,, wahhabitit tappoivat isä Igor Rozovin Kabardi-Balkariassa. Viimeisenä voidaan pitää isä Daniel Sisoevia. Terroristit eivät uskalla ottaa vastuuta pappien kuolemista. Pappien murhissa oli mukana Barajevin jengi. Pappi Daniel Sisoevin murhan toteuttivat wahhabiitit. En puhu vielä siitä, että vuosien aikana on kuollut myös yli 50 muslimipappia, jotka ovat arvostelleet terroristeja.


- - - -

No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +358 44 322 2661 or my email juhamolari-ÄT-gmail.com (см. -ÄT- = @). You can discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)

Молари, Юха — Википедия