torstai 19. toukokuuta 2011

Tänään on juhlapäivä, 19. toukokuuta: Pioneerien juhlapäivä

Julisteet ja iskulauseet opettivat pienille pioneereille ja koko väestölle Leninin ikuisuutta: Ленин жил, Ленин жив, Ленин будет жить, ”Lenin eli, Lenin elää, Lenin tulee elämään”. Вперёд, к победе коммунизма! (Eteenpäin: Voitto kommunismille!).

Pioneerien päivää ei enää juhlita niin kuin Neuvostoliitossa. Nykyään Venäjällä kunnioitetaan pioneerien hyvää kasvatustyötä. Juhlapäivä on muodostunut järjestöjen toimintapäiväksi lasten vapaa-ajan hyväksi. Venäjällä käydään runsasta keskustelua julkisesti ja perheiden välillä lasten vapaa-ajasta. Erityisen huomattavana on nähtävissä myös Suomeen tulleiden venäläisten vanhempien kiinnostus kasvattavaan vapaa-aikaan lapsiensa tulevaisuuden ja ihmisoikeuksien hyväksi. Pääkaupunkiseudulla on lapsille kuoroja, teatteria, tanssia, eri kielten opetusta, venäjän kielen lausunnan opetusta, shakkia, korkeatasoista urheiluvalmennusta jne. Vapaa-aika ei ole lasten säilöntää varten, vaan lapsia tulee rakastaa vastuullisesti ja kehittävästi. Tämän pienen eron olen havainnut suomalaisten ja venäläisten perhetapojen välillä.

En ole koskaan tuntenut itseäni kommunistiksi enkä tunne ateistista maailmankuvaa omakseni. Koen aatteellisista eroista huolimatta kunnioitusta monia hienoja ominaisuuksia kohtaan, joita pioneerien kasvatustyö on vaikuttanut. Hienointa on tietenkin se, että pioneerien kasvatustyössä oli selkeä antifasistinen tavoite: ihmisten tuli luoda uusi ystävyys ja toveruus kaikkialle maailmaan, ei enää fasismia!

Pioneerien juhlapäivä (День пионерии) palauttaa mieleen historiallisia piirteitä, joille nykyään voi aiheellisesti hymyillä leikkisästi. Neuvostoliiton kaatuminen ei kuitenkaan poista sitä arvokasta työtä, jota pioneeri-leireillä (Пионерская; Всесоюзная пионерская организация имени В. И. И. Ленина). tehtiin. Siellä oli terve kasvatus. Uskomus oli voimakas, että kommunismi oli juuri maailman nuoria varten. Kommunismi rakensi hyvän nuoruuden: Коммунизм – это молодость мира и его возводить молодым.

Pioneerileireillä aamulla herätyksen jälkeen 7-14 vuotta vanhat lapset, jotka olivat jaettu iän mukaan eri ryhmiin, suorittivat aamuvoimistelut. Leirin johtaja kertoi päivän ohjelmasta ja kertasi menneen päivän tapahtumista. Tämän jälkeen lapset marssivat tahdissa ruokailemaan. Raittiit ja kasvattavat laulut kajahtivat tervemielisiltä pioneereilta. On vaikea kuvitella mitään kauniimpaa kuin näiden pioneerien upea laulu:

Nouskoon tuli, sininen yö!
Me pioneerit, työläisten lapset.
Lähestykööt valoisat vuodet
Pioneerien huuto: ”Aina olemme valmiit!”
Iloisesti marssien laulaen hauskaa laulua
Me tulemme komsomol-nuoriksi
Lähestykööt valoisat vuodet
Pioneerien huuto: ”Aina olemme valmiit!”
Me kajautamme yhdessä railakkaan laulun
Pioneerit maailmanlaajuisesta perheestä
Olemme esimerkkeinä taisteluissa ja töissä
Pioneerien huuto: ”Aina olemme valmiit!”
Me nostamme punalipun
Työläisten lapset, rohkeasti meidän puolestamme!
Lähestykööt valoisat vuodet
Pioneerien huuto: ”Aina olemme valmiit!”


Railakas laulu ja tahdikas marssi saattoivat nuoret aterialle, jonka jälkeen heillä oli myös hiukan vapaata. Lasten tuli siivota huolellisesti leirialue. Lapset menivät myös päivälliselle ryhdikkäästi marssin tahdissa.

Kommunismin tuhoutuminen merkitsi myös moraalin tuhoutumista! Ahkeruus oli tärkeämpi kuin nautinnot, kansainvälistä työväenpäivää toukokuussa sopi odottaa, kun ensin ahkeroi rauhan ja työn hyväksi: Мир, Труд, Май. Kansa oppi sen viisauden, mikä on elämässä tärkeintä. Katujen ja rakennusten julisteet antoivat kunnian Neuvostoliiton kommunistiselle puolueelle: Слава кпсс! 19. toukokuuta oli nuoren kansan juhla: Pioneerien päivä. Neuvostokansalainen sai tuntea itsensä osaksi maailmanlaajuista mullistusta: Пролетарии всех стран, соединяйтесь, Kaikki maailman proletaarit, yhtykää!

Venäjälle on syntynyt muutamia isänmaallisia ja kristillisiä liikkeitä, jotka tukevat tervehenkistä patriotismia, moraalisia arvoja ja henkisyyttä. Myöskään pioneerien mottoa ei halveksita: Ole valmiina – aina valmiina! Будь готов – всегда готов! Punaiset solmiot ja iloinen laulu ”Aina valmiina” ovat elävää historiaa, joka ansaitsee arvostuksensa myös tällaisessa suomalaismiehessä, joka ei ole koskaan ollut kommunisti. Pioneerien päivän vietto päätettiin jo 1922 Neuvostoliitossa. Neuvostoliiton romahduksen jälkeen pioneerien päivä ei ole ollut enää virallinen vapaapäivä. Vanhastaan tänä päivänä on järjestetty paljon konsertteja, jaettu palkintoja ja koulujen välillä oli kilpailuja. Paraatit olivat kauniit. Punaisella torilla oli muutama tuhat pioneeria. Tällä hetkellä juhla on muuttunut lasten järjestöjen toimintapäiväksi lasten vapaa-ajan hyväksi. Ukrainan Sevastopolin kaupungissa järjestetään edelleen virallisesti pioneerien päivä.


- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or juhamolari-ÄT-mail.ru (см. -ÄT- = @). In principle, you could discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Juha Molari -mail.ru -blog

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)