torstai 16. kesäkuuta 2011

Hyvät lapset - isän ilo

Tänään olen saanut tuntea tervettä mielihyvää. Lasten onnistumiset ovat vahvistaneet meikäläisen mieltä – jo vanhenevan köyhän miehen elämän iloa. Valitettavasti en voi ottaa ansiota itselleni, en edes pientä ansiota, sillä en ole todellakaan riittävästi panostanut lapsiini, vaan pikemmin olen ollut hyvin itsekeskeinen. Lasten menestys tuntuukin lähinnä synninpäästöltä. Sittenkin on siunaus tullut elämään. Siunaus on nyt ansiotonta armoa.

Vanhin poikani päätti vaihtaa Helsingin yliopistossa tiedekuntaa. Edelliset opinnot hän sai aloittaa ilman pääsykoetta todistuksen arvosanojen perusteella. Luultavasti lähes puolituhatta hakijaa etsi paikkaa tänäkin vuonna tähän kovasti kilpailtuun tiedekuntaan, mutta opinnot sai aloittaa vähän yli 30 henkeä. Sain tänään kuulla iloisen tuloksen: poikani pääsi ensimmäisellä yrittämisellään. Koepisteellä hyväksymiseen tarvittava pisterajakin ylittyi yli 10 pisteellä. Olen myös ylpeä hänen ahkeruudestaan, kun työn ja yliopisto-opintojen ohessa on jaksanut lukea pääsykokeisiin. Syntyy yhtäällä kiitollinen ja toisaalla haikea mieli: miksi ja miksi minä itse antaudun Hengen viemäksi lukiolaisopiskelijana ja päätin kuunnella kutsumusta panostaen teologian opintoihin?

Tytär jatkaa myös menestyksellisesti opintojaan. Hän on saanut kesätyön. Elämä on oikein hyvässä kunnossa. Ja hänkin on viisas, jos ja kun ei lähde teologian opintoihin, kun aika tulee sopivaksi. Olen kuullut häneltä hienot urasuunnitelmat. Päättäväisenä ja neuvokkaana ihmisenä hän saavuttaa tavoitteensa. Pari vuotta sitten nuorten Mitä, Missä, Milloin –kirja kertoi tyttäreni tarmokkuudesta. Nyt tuo harrastus on päättynyt valmentajan muuton tähden. Persoona on kuitenkin yhä sama pystyvä ja rohkea. Elämäntavat ovat myös raittiit ja tervehenkiset.

Olen varottanut aina lapsiani, etteivät edes miettisi teologian opiskelua. Kyse on vanhemman vastuusta ja viisaudesta lapsiensa tulevaisuuden hyväksi. Kyse ei ole vain teologien huonosta palkasta, vaan myös teologinen kirkollisen työn kaikkinaisesta epävarmuudesta. Harva lähtisi enää sellaisiin töihin, jossa ei ole tosiasiallista irtisanomisaikaa, vaan poliittisen painostuksen avulla ihminen voidaan heittää palkattomuuteen ilman mitään irtisanomisaikaa. Kun kirkon työilmapiiri on tutkitusti eräs pahimmista kateellisuuden ja kiusaamisen tähden, niin olen opastanut nuoria, etteivät he lähtisi teologian opintoihin. Suomen evankelisluterilainen kirkko on hukkuva laiva. Kirkon jäsenpako tuo merkittävät rakenteelliset tragediat työntekijöiden kärsittäväksi 5-10 vuoden sisällä, joissakin seurakunnissa jo nopeammin. Jos kirkko kohtaa vielä yhden suuren eropiikin, sellaisen kuin syksyllä 2010, kirkollinen hallintomentaliteetilla koottu järjestelmä murskautuu verotulojen tyrehtymisen ansiosta. Minun virheeni oli opiskella teologiaa. Siksi olen nyt köyhä ja osaton.

Tänään kolmas lapseni oli järjestämässä hienoa kokemusta vanhemmille, kun venäjänkielisten lasten teatterileiri toteutti näytelmän Vadim Korostylevin kuuluisaan tarinaan.Poikani on myös erityisen neuvokas ja älykäs. Hän puhuu ja kirjoittaa kolmea eri kieltä, vaikka on vasta siirtymässä toiselle luokalle peruskoulussa. Kilpauintia hän opettelee ex-neuvostoliittolaisen olympiamitalistin ohjauksessa. Jalkapalloa hän opettelee venäjänkielisessä seurassa akateemisen valmentajan ohjauksessa. Shakkia hän opiskelee venäläisen ex-kilpapelaajan ohjauksessa. Nyt shakki ja uintiharjoitukset ovat päättyneet, joten teatterileiri tuli sopivaan aikaan koulun päätyttyä. Lapset toteuttivat näytelmän, joka perustui Vadim Korostylevin (Вадим Коростылёв) neuvostoliittolaiseen tarinaan ja animaatioelokuvaan Вовка в тридевятом царстве (1965). Kyseinen Korostylev (s. 3.8.1923, k. 1997) on hyvin kuuluisa näytelmäkirjailija ja runoilija. Hänen panoksensa on ollut suuri myös monessa muussa elokuvassa.

Tässä Вовка в тридевятом царстве animaatioelokuvana (kaksi osaa)Neljäs lapsistani kehittyy päivä päivältä. Häntäkin muistan kehua ja ihailla.

Onneksi lapsia odottaa vallitsevien näkymien perusteella parempi toimeentulo ja tulevaisuus kuin meikäläistä.- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or juhamolari-ÄT-mail.ru (см. -ÄT- = @). In principle, you could discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Juha Molari -mail.ru -blog

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)