lauantai 18. kesäkuuta 2011

Lauluja Vladimirista ja Dmitristä – Venäjällä on ilmaisuvapautta aivan liiallisuuteen saakka

Vladimir ja Dmitri ovat kiinnostavia persoonia, energisiä. Venäläiset rakkauslaulut käyttävät mielellään näitä nimiä - tietäen hyvin mielleyhtymän pääministeriin ja presidenttiin. Niin Lavan (Лава) laulu Vova (Вова) voi virittää myös myönteisen mielleyhtymän suurvallan tunnetuimaan Vovaan (Vladimir).

Не говори прощальных слов прилюдно
И не спеши публично хлопать дверью
Мне удержать тебя еще не поздно на чуть-чуть
Даже в уме представить это трудно
Сердце моё не хочет в это верить
Я на тебя смотрю, глотая слёзы, и шепчу
Вова, знаешь, я люблю тебя любого
Мне не надо ничего другого
Я люблю и это лучший повод всегда в твоей быть власти
Вова, я в избу горящую готова
Я остановлю коня лихого
Чтобы только ты вернулся снова, вот это будет счастье
Ты говоришь, что расставанье скоро
Я говорю, что расставаться рано
И никогда никто не остановит светлых чувств
Мы покорим ещё такие горы
И полетим ещё в такие страны
Я на тебя всегда смотрю с любовью и шепчу
Вова, знаешь, я люблю тебя любого
Мне не надо ничего другого
Я люблю и это лучший повод всегда в твоей быть власти
Вова, я в избу горящую готова
Я остановлю коня лихого
Чтобы только ты вернулся снова, вот это будет счастьеRyhmä «Поющие вместе» esitti Alexander Yelinin musiikkiin Kirill Kalashnikovin sanoittaman laulun «Такого, как Путин!» (2002), joka on koskettava tarina yksinkertaisesta venäläisestä tytöstä, joka näkee ympärillään vain humalaisia ja likaisia miehiä. Hän haaveilee sankarillisesta Putinista. Laulun esittäjät ovat Larissa Lychagina sekä Irina ja Jana Kozlova.


Ryhmä Respublika, "Tasavalta" (Группа Республика) syntyi vuonna 2004 tuottaja Andrei Pryazhnikovan aloitteesta. Heiltä on rakkauslaulu Vovalle ja Dimalle


Boris Dragilevin(Борис Драгилев ) kappale "Tapaaminen Putinin kanssa" (Встреча с Путиным) on vuodelta 2002. Myös DDT:n (ДДТ ,Ночная пьеса, 2002) esitys kuvailee Venäjän kansaa, joka ihannoi presidentti Putinia jo liiallisesti.


Ryhmä ”Onnettomuus” (Группа "Несчастный случай") esitti vuonna 2003 paradisen ”Putin ja Kristus” (Путин и Христос) Epäonnistunut laulu oli tarkoitettu esitettäväksi uudenvuodenaattona 2004 Ren TV:n juhlassa, mutta ryhmän johtaja Alex Kortnev veti sen pois omatoimisesti. ”Esitys ei ollut ollenkaan hauska, vaan pikemmin pelottava”, Alex perusteli.

Rap-ryhmä ”Bad Balance” esitti vuonna 2003 ”Kirje presidentille” (Письмо президенту)
Kirjeessä rap-ryhmä kysyy, miksi niin monet ovat kodittomia, miksi maahanmuuttajat kärsivät, miksi elämä on hyvää vain Moskovassa.

Ryhmä Valkoinen kotka («Белый орел») esitti vuonna 2004 musiikkikappaleen ”Avoimella kentällä” («А в чистом поле...»). Siinä luetellaan viime aikojen vitsauksia: prinsessa Dianan kuolema, New Yorkin rauniot. Laulun pelastava valkoinen kotka on luonnollisesti Putin.


Andrei Gubinin (Андрей Губин) Putin-super DJ (Путин-супер DJ) on vuodelta 2004


Vuodelta 2004 on myös Ukrainalaisen duon «Ундервуд» "Presidentin loukkaaminen" («Покуситесь на президента»).

Kovaa metallimusiikkia soittava Perforator («Перфоратор») esitti vuonna 2005 hyvin rajun kappaleen, joka toistaa vain sanoja ”Putin syö lapsia” («Путин ест детей»). Laulu kiellettiin Venäjällä vuonna 2009. Erityisesti uusnatsit (nimimerkeillä sitä-tätä -88) ovat levittäneet musiikkivideota. En laita kappaleeseen linkkiä.

Ryhmä ”Laatu” («КАЧ») esitti vuonna 2006 kappaleen «Москва. Кремль», jossa Putinia nimitellään ensimmäiseksi keisariksi.


Aleksei Vishnja (Алексей Вишня) ja Polit.Tehno (Полит.Техно) ovat tehneet useita Putiniin liittyviä lauluja, kuten Viagra Putin («Виагра для Путина»), joka oli melkinen hitti. Se on poliittista satiiria.

Myös Vishnjan ja Polit.Tehnon "Kuka haluaa olla presidentti” («Кто хочет быть президентом») kuuluu samaan satiirin kategoriaan, jota lajityyppiä ei Suomessa tunneta ja poliitikot eivät sietäisi eikä tuskin tajuttaisi.


Vuodelta 2009 on ukrainalaisen ryhmän ”Kaasuputki” (Газопровод) esittämä "Putin versus Jushtshenko" (Путин vs Ющенко)


LED-ryhmältä on vuodelta 2007 ”Putinin suunnitelma” («План Путина», 2007) on varsin raju esitys eikä se ilmeisemmin näy youtuben katsojalle, jollei ole kirjoittautunut ja ilmoittautunut täysikäiseksi.

Miksi Tarjasta ja Jyrkistä ei ole lauluja?

Miksi Tarjaa tai Jyrkiä kukaan ei kaipaa rakkauslauluissamme? On ne ilmeisemmin niin tylsiä tosikkoja, ettei heistä voi laulaa hyvässä eikä rumassa tahdossa. En ota kantaa siihen, miksi Tarja Halonen viettää aikaan piilossa julkisuudelta. Tarja Halosesta tehty Rap- video, joka ei todellakaan kovasti vetoa. On kovin vaimeaa musiikkia siihen nähden, mikä on kulttuurin ja kansalaisyhteiskunnan värikäs ilmaisukyky Venäjällä, kun arvioidaan presidenttiä tai pääministeriä.

Muistettakoon, millainen kohu syntyi jo siitä parin sekunnin vuoropuhelusta, kun Jari Sarasvuo vaalikeskusteluissa rohkeni arvioida kriittisesti Tarja Halosen hermostuneisuutta. Mikään musiikkiryhmä ei uskaltanut tehdä sen enempää rakkauslaulua Tarjalle kuin poliittista satiiria esimerkiksi tuon hermostumisen innoittamana. Tämä osoittaa, että meillä on Suomessa vielä kehitettävää ilmaisuvapaudessa ja –kyvyssä.


Mikä olisi Jyrki Katainen, josta Juice Leskinen ei laulanut Jyrki-boy? Juice pyysi, että Jyrki tekisi joskus miehen työn eikä söisi sanojansa. Jyrki pääsi parempaan kyytiin ja unohti uusien kavereidensa seurassa lähtökohtansa kauppa-apulaisen tms. poikana. Missä vaiheessa viihdemaailma osallistuu kansalaisyhteiskunnan rakentamiseen Suomessa? Mitä he pelkäävät pienessä Suomessa, kun jättävät niin rauhaan poliittisen eliitin?


En tue tarkoitushakuista loukkaamista presidenttiä ja pääministeriä vastaan, mutta havaitsen ilmeisen eron ilmaisujen moninaisuudessa ja rohkeudessa Suomen ja Venäjän välillä. Suomi vaikenee ja kutsuu vaikenemista demokratiaksi, kun taas Venäjällä keskustelut ja ilmaukset ovat hyvin räiskyviä - jopa kohtuuttomia. Suomessa kutsutaan Venäjän värikästä keskustelua demokratian vajeeksi.- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or juhamolari-ÄT-mail.ru (см. -ÄT- = @). In principle, you could discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Juha Molari -mail.ru -blog

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)