tiistai 21. kesäkuuta 2011

Pikemmin Stubb kuin HautalaMinä ennätin jo säikähtää, vaikka en ole yhtä pelokas kuin hyvät toverit ja ystävät. Ennätin säikähtää, jos Heidi Hautala (vihr.) saapuu EU:sta ihmisoikeusalivaliokunnasta Suomen hallitukseen ministeriksi. Hänen toimiansa äskettäin Hodorkovskin "oikeuksien" puhujana, aiemmin muissa protesteissa, on voitu kauhistella Suomessa ja rajojen ulkopuolella. Mutta sitten sain levollisemman mielen, kun tajusin, ettei Hautalalle ja Vihreille annettu niin painavaa salkkua kuin Paavo Väyrysellä oli, kun Väyrysen tehtävnä oli kauppapolitiikka ja lähialueyhteistyö kehitysyhteistyö ohessa.

Hautala toimii vain rajatusti niissä tehtävissä, jotka olivat aiemmin Väyrysen vastuulla. Väyrynen hoiti tunnetusti lähialueyhteistyötä, mutta Hautala saattaisi niissä tehtävissä seikkailla liikaa Limonovin ja Nemtsovin seurassa, joten oli sopivaa, että nuo tehtävät otettiin pois Hautalan ministerisalkusta. Onhan se toki edelleen jännittävää, miten poliisitoiminnan johtamisessa sisäministeri Päivi Räsänen linjaa toiminnan wahhabilaista jihadistista terrorismia mainostavaan toimintaan: Kavkaz Centerin toiminnalliset yhteydet terroristeihin ovat tällä hetkellä jopa Liettuan syyttäjän syynissä. Miten hallituksen "ihmisoikeusaktivisti" Heidi Hautala pysyy järjestyksessä, jos sisäministerin täytyy puuttua islamistiseen väkivaltapropagandaan?

Paavo Väyrysen ja lähialueyhteistyön asioita ovat olleet mm. Pohjoisen ulottuvuuden ympäristökumppanuus (mm. Itämeri ja Pietarin jätevedet), kansainväliset metsäalan kaupallistaloudelliset kysymykset ja raja-alueiden maanomistuskiellot, pk-yritysten sekä innovaatio- ja nanoteknologian alojen edistäminen lähialueyhteistyössä, Suomen ja Venäjän välisen yritysjohdon FINRUS-koulutusyhteistyö Fintran kanssa, Petroskoin ja Itä-Suomen työntekijöiden ja opiskelijoiden keskinäisen liikkuvuuden edistäminen, Karjalan alueen investointimahdollisuudet, sekä kansalaisjärjestöjen hankkeiden tukeminen Karjalan tasavallassa, Leningradin alueella, Murmanskin alueella ja Pietarissa.

Lähialueyhteistyön määrärahat ovat olleet toki suhteellisen pienet, noin 15 miljoonaa euroa, kun taas kehitysyhteistyön menot 1074 miljoonaa euroa. Joka tapauksessa 15 miljoonaa euroa ei kerro lähialueyhteistyön koko merkittävyyttä.

Uusi ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri käsittelee kauppapolitiikkaa ja lähialueyhteistyötä koskevat asiat. Tämä tehtävä sopii Kokoomuksen Alexander Stubbille aivan hyvin - varmasti paremmin kuin Hautalalle. Stubbilla on ymmärrettävät puutteensa. Hänen toinen jalkansa on aina Atlantissa, matkalla Amerikkaan ja transatlantisten suhteiden kehittämiseen. Poliittisen väri- ja vauhtisokeuden – voisi kai sanoa Stubbin yhteydessä juoksuhulluuden- vastapainoksi tulee onneksi Kokoomuksen kiinteä suhde elinkeinoelämää, minkä tähden Stubb ottaa Kokoomuksen ministerinä pikemmin lusikan kauniisti käteensä kuin ryhtyy separatistien mannekiiniksi. Raha ja sidosryhmät korjaavat vääristymiä, joita saattaisi toimintaan tulla Venäjä-suhteiden rakentamisessa. Tämä on sanottava Kokoomuksen ministerien eduksi. Valitettavasti on toki säilytettävä realismi: Stubb pystynee lähialue- ja naapuriyhteistyöhön, mutta strategisen partnerisuhteen rakentamiseen hänestä ei ole toinen jalka Atlantissa.

Ulkomaankauppa- ja eurooppaministerin salkku meni siis Kokoomukselle, joten Hautala ei saa niin painavaa salkkua kuin Väyrysellä oli, kun Väyrysellä oli myös lähialueyhteistyö vastuullaan! Väyrysen osaaminen ja kokemus ovat toki ainutvertaiset Hautalaan nähden, minkä tähden salkku sopi nyt keventyä. Salkun keventyminen on myös Suomen ulkopoliittisen riskin älykästä hallintaa. Hautalan salkku on määritelty suhteellisen kevyeksi, eikä omistajaohjausasiassa Hautalalla ole tosiasiassa suurta päätösvaltaa. Kehitysyhteistyöministeri käsittelee UM:stä kehitysyhteistyötä koskevat asiat sekä VNK:sta omistajaohjausasiat. Näissä rajoissa yli 1000 miljoonan euron jakaminen maailman hätäalueille on sekin vastuullinen tehtävä, mutta poliittisen ja median julkisen valvonnan alainen läpinäkyvä prosessi.

Suomen valtiolle on pienempi paha, että Stubb hoitaa lähialueyhteistyön kuin jos nuo tehtävät antaisi Hautalalle, jonka intressit ylipäätänsä elinkeinoelämän kehittämiseksi eivät ole vakuuttavat.
- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or juhamolari-ÄT-mail.ru (см. -ÄT- = @). In principle, you could discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Juha Molari -mail.ru -blog

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)