lauantai 4. kesäkuuta 2011

Tietoyhteiskuntamme isoveli kyylää Venäjä-suhteita

Euroopan unionin parlamentti hyväksyi 14. joulukuuta 2005 direktiivin, joka velvoittaa EU-maiden teleoperaattoreita teletunnistetietojen säilyttämiseen vähintään puoli vuotta. Suomessahan tunnetusti luotetaan tietoyhteiskunnan edellytyksiin harjoittaa tiukkaa totalitaarista valvontaa, isoveli valvoo Suomessakin. Suomessa jopa ylistetään tietoyhteiskunnan osaamisella. Tämä näkyy myös toiminnassa. Kun syksyllä 2010 juttelin Ratakadulla suojelupoliisissa, niin poliisi vakuutti, että heidän seurantamekanismit ovat kehittyneempiä kuin kadulle lähetettävät vanhan tavan tarkkailijat ja urkkijat.

Suomessahan kaikki tieto on sähköisessä muodossa. Niin ainakin useat tahot luulevat, että kaikki on sähköistä. Sähköisen tiedon kerääminen on erittäin helppoa. Poliisi voi ylpeillä kameravalvonnasta, joka kattaa melkein koko pääkaupunkiseudun lukuun ottamatta pieniä metsäpolkuja. Jokainen suomalainen kantaa innoissaan loistavia puhelimiaan ihan jokaisessa elämänsä tilanteessa. Niin on vähintään jokainen askel paikallistettavissa. Suojelupoliisin entinen tärkeä pomo Urmas Rinne kertoi minulle haastattelussa kesäkuussa 2007, että poliisi voi tarvittaessa jopa kuunnella ja tarkkailla suljetun gsm-puhelimen välityksellä, jos siinä on puhelinkortti paikalla. Sähköpostit ovat olleet tunnetusti postikortteja niille tahoille, jotka ovat ammattimaisesti tutkineet toisen tietoliikennettä.

Minulla on se onni, että voin täysin kadota poliisimme tarkkailun alta, jos niin tahdon. Otan puhelimesta kortin pois ja menen rajan yli lomalle. Tietysti kyttääminen ja kyylääminen ärsyttävät. Mitä tavallinen kansalainen voisi tehdä vastaiskuna? Voisi tietysti luopua gsm-puhelimesta ja kiinteästä ip-osoitteesta (aloittaisi käyttää prepaid-liittymiä). Mielestäni paras menetelmä on kuitenkin paljastaa yhä henkilökohtaisempia ja intiimimpiä tietoja tarkkailijoiden työskentelystä, elämästä ja heidän sähköpostiliikenteestä. Ei kai kyylääminen ole vain yksipuolinen oikeus, vaan sen sopisi olla kaksisuuntainen suhde?

Minua ärsyttää aiemmin lähetetyn provokaatiota tavoitelleen flirttailevan sähköpostikutsun lisäksi se, että poliisimme surffailee ja tutkii minun mahdollista suhdettani venäläiseen mediaan. Eikö poliisilla ole parempaa tekemistä lauantaina keskipäivällä? Tämä ei ole suinkaan ainoa menetelmä, jonka olen saanut dokumentoitua, mutta toki helpoimmin näytettävissä blogissa. Mitä typerää valvontaa tuokin on, että googlen avulla eri hakusanojen avulla Suomen poliisi kerää nyt ”tietoa” työttömäksi heitetyn ex-papin suhteesta venäläiseen mediaan? Jos poliisi ei paranna tapojaan leikissään ”isonaveljenä”, niin hiljaisen ja vaatimattoman suomalaismiehen täytyy ilmeisesti rakentaa vastavuoroinen kaksisuuntainen kyyläämissuhde.

Kuva: Tietoyhteiskunnan isoveli kyylää mahdollisia Venäjä-suhteita

Kerron sen kuitenkin kyylille, ettei tietoyhteiskunnan menetelmien avulla minusta löydy eikä saa mitään salaperäistä irti. Tiedän hyvin, en ole ainoa, jota tietoyhteiskuntamme isoveli googlettaa. Eikä se ole ensimmäisen kerta, että kyylä tahtoo valvoa meikäläistä hiljaista mietiskelijää.

Kuva: Tässä on muistini mukaan tänään piirtämäni kuva vihreäpukuisesta kyylästä, joka toimitti provokaatiota minua vastaan Shell-Myllypuron asemalla Helsingissä helmikuussa 2001.


Piirsin tuolloin helmikuussa 2001 kyylästä ensimmäisen kuva ja otin hänen ruokaostoksestaan kuitin talteen, mutta poliisi kävi sittemmin noutamassa valvontakameran kuvan, jota he eivät koskaan palauttaneet. Heidän mielestään ketään ihmistä ei ole ollut paikalla ostamassa Kauravarrasta, josta jäi kuitti minulle. Kuitti julkaistaan myöhemmin. Dokumenttiaineistoa on kerääntynyt vuosien varrella kohtuullisesti julkaistavaksi tietoyhteiskunnan isoveljen toiminnasta, jossa asioiden priorisointi on usein pahasti häiriintynyt.


- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or juhamolari-ÄT-mail.ru (см. -ÄT- = @). In principle, you could discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Juha Molari -mail.ru -blog

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)