keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Ev.lut. kirkon hallintomentaliteetista vapautettu Juha Molari on onnellinenKuva: Ev.lut. kirkon hallintomentaliteetista vapautettu Juha Molari on onnellinen

Kävelin lämpimässä kesäillassa lähipuistossa. Katsoin luonnon kauneutta. Katsoin elämästään nauttivia ihmisiä. Tähän kiireettömään kävelyyn en löytänyt aiemmin mahdollisuuksia heinäkuun kesäiltoina. Kun saan katsella evankelisluterilaisen kirkon julkisia ja kulissien takaisia touhuja jo vapautettuna hallintorakennelman ulkopuolelta, en kaipaa noita järjestelmiä.

Tietysti taloudelliset huolet ovat olleet ilmeiset ja olen kertonut niistä julkisesti sen jälkeen, kun pappisviranhoidosta sain vapautuksen. En tietenkään kiistä talouteen liittyvää kamppailua. Vaikeuksista huolimatta saldo on selvästi positiivinen. Asteikolla miinus 10 (-10) – plus 10 (+10) voisin ehkä arvioida, että saldo on tällä hetkellä noin + 9. Kun talous järjestyy hyvin, sen jälkeen pappisvirasta vapautumisen myönteinen saldo on täysi kymmenen, onnellinen täysvoitto.

Luonnollisesti muistan ja kunnioitan monia yksittäisiä ihmisiä, joihin olen saanut tutustua vuosien aikana. Eikä pappisvirallinen tutustuminen ole mihinkään päättynyt nytkään. Eilen sain ystävän välityksellä erään ortodoksipapin sähköpostiosoitteen, koska mainittu pappi tahtoo keskustella kanssani Suomen evankelisluterialaisesta kirkosta ja kristinuskosta.

Olen tänäänkin nähnyt usealla ihmisellä ristin kaulassaan. He nauttivat elämästään yksin tai perheensä kanssa luonnossa. Tänään näin nuoren kauniin äidin, jonka poika tahtoi leikkiä poikani kanssa. Sivistynyt nuori äiti kantoi myös ristiä kaulassaan. Niin myös hänen miehensä, joka seisoi vähän kauempana perheen aivan pienimmän kanssa. Risti kertoi näille ihmisille Jeesuksesta Kristuksesta ja kristinuskosta, mutta ristiriipukseen ei liittynyt kirkollista hallintomentaliteettia. Jumalan valtakunta ei tarvitse parokiaalista hallintomentaliteettia, joka on syntynyt kokonaan vastakkaisista tarpeista. Jumalan valtakunta tekee vapaaksi.

Vapautettuna oppii lopulta näkemään hyvät puolet elämän uusissa mahdollisuuksissa, joita kirkon rottana ei ennättänyt, uskaltanut eikä ymmärtänyt ajatella. Erityisen suurta mielihyvää olen kokenut nähdessäni kauniit ortodoksiset kirkot: ne tekevät jo näkemisen voimalla syvän hengellisen vaikutuksen ihmissieluun. Kirjoitan lähi kuukausien aikana useamman kolumnin Moskovan ja koko Venäjän ortodoksisesta kirkosta, jonka uskollisuus ja kunnioitus pyhiä profeettoja ja apostoleita kohtaan on 2000-luvun Euroopassa mahdollisesti suurin hengellinen voimavara uudistumista ja pyhitystä varten. Pietarin ja Paavalin päivänä sain tuntea jumalallisten aarteiden vahvistavan minua, kun kuulin ortodoksimunkin hartauspuheen radiosta. Pyhistä apostoleista Pietarista ja Paavalista ei riisuttu pois Jumalan valitsemaa apostolin virkaa, vaan uskollisesti annettiin kunnioitus Jumalan erityiselle ilmoitukselle valittujen apostolien välityksellä. Siitä hengellisyydestä en koskaan kuullut puhuttavan Suomen evankelisluterilaisen kirkon pappien hiippakunnallisissa tai tuomiokapitulien järjestämissä kokouksissa.

Tunnen yhä selkeämmin ja tunnustan avoimemmin, että Suomen kirkosta on tullut kirkkohistoriallisen kirkkolaivan sijasta päihtyneiden itseriittoisten ihmisten huvijahti. Tuon hallintorakenteilla toistaiseksi suojatun instituution kohtalo on tuskin kauniimpi kuin entisen formulatähden hurjan veneseikkailun. Sen tähden minulle oli aivan oikea aika vapautua tuosta kyydistä. Ruorijuopon kyytiin ei pidä mennä!Kuva: Puistossa oli nautittavaa kävellä ja rentoutua kesäillan lämmössä

- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or juhamolari-ÄT-mail.ru (см. -ÄT- = @). In principle, you could discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Juha Molari -mail.ru -blog

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)