torstai 7. heinäkuuta 2011

Huonoja uutisia Pietarista ”skandinaaveille” terroristien sponsoreille

Venäjän turvallisuuspalvelun johtaja Aleksandr Bortnikov (Александр Бортников) puhui Pietarissa keskiviikkona 6. heinäkuuta 2011 hyvin suorasanaisesti terroristien saamasta vaarallisesta tuesta muuttuvassa internetissä. Kavkaz Center on tulkinnut viestin täysin kohdistuvaksi vain kyseistä sivustoa vastaan, mutta viesti oli kylläkin yleisempi. Viesti kohdistui myös Kavkaz Centeriä vastaan. Bortnikov piti puheensa osaavalle kuulijakunnalle, kymmenen eri valtion tiedustelupalvelujen päämiesten tapaamisessa.

Terroristit käyttävät nettiä rekrytointiin, koulutukseen, koordinointiin ja vihapropagandaan

Bortnikovin mukaan internetin välityksellä terroristit levittävät taistelun tavallisten ihmisten mieliin. Internet on tehnyt universaaliksi taistelevan terroristisen jihadin levittämisen, koulutuksen ja koordinoinnin. Ilmiön seuraaminen on ollut FSB:n kokousten seurantalistalla viimeiset kolme vuotta säännöllisesti. Vihollinen on muuttunut ja sopeutunut internettiin. Doku Umarov välittää viestiänsä säännöllisesti Tšetšenian separatistien verkkosivustolla ”Kavkaz Center”, joka saa toimia useammassa maassa Venäjän painostuksesta huolimatta. Bortnikov piti tärkeänä terrorismin vastaisessa toiminnassa myös kansalaisyhteiskunnan osallistumista.

Taistelu tavallisten ihmisten sydämistä, kuten Fontanka uutisoi asian, tekee tilanteesta vakavan. ”Internetistä on kehittynyt monipuolinen työkalu houkutella ja rektyroitada uusia jäseniä terroristeiksi, heidän kouluttamiseksi, terroritoiminnan suunnitteluun ja koordinointiin”. Bortnikov viittasi Al-Qaidan rinnalla vähemmän tunnettuihin terroristijärjestöihin Hizb-ut-Tahrir, Turkestanin islamilainen puolue, Muslimiveljeskunta, Tablighi Jamaat ja Al-Takfir Wal-Hijjah. Erityisesti kiinnostava oli viittaus takfirilaisiin ryhmiin, joista olen kirjoittanut useamman kerran aiemmin vuoden aikana. Myös muslimiveljeskunta on ollut julkisesti ja ei-julkisesti asialistalla monissa keskusteluissani ja kirjoituksissani.

Pidän mielenkiintoisesti yhdensuuntaisina alansa ammattilaisen, FSB:n johtajan näkemyksiä kuin mikä on ollut suomalaisten antifasistien kansalaisaktivistien huoli Kavkaz Centerin vihapropagandan sisällöstä ja tarkoitusperistä. Sain vaikutelman, että itse asiassa olin lausunut lähes jokaisen mainitun lauseen ja nimen jo etukäteen viimeisen parin vuoden aikana. Bortnikovin toiveisiin oli helppo yhtyä ja lausua: Amen, halleluja. Uskallan luvata, että muutaman viikon kuluessa palaan tähän asiaan useamman kerran Russia Today -kanavan avulla.

Turvallisuuspalvelun toiminta uudistuu uutta toimintaympäristöä vastaavaksi?

Valitettavasti kansalaisaktivistina minulla ei ole käytössä turvallisuuspalvelun vuosikausien aikana kertynyttä tiedollista pääomaa ja osaamista. Valitettavasti en ole saanut mistään lisätietoja ja ohjausta, kun arvioin ääriliikkeiden keskinäisiä suhteita ja tavoitteita. Kysyvälle ei vastata aina ja kaikissa organisaatioissa.

Yksinäisestä kirjoittajasta on vaara tulla ”mökkihöperö” - vain oman tietokoneensa äärellä elävä pohdiskelija. Ymmärrän, että yksikseen tehdyt pohdiskelut ja vain pienessä suomalaisessa piirissä käydyt keskustelut eivät riitä nostamaan analyysien ja kirjoitusten tasoa laadukkaaksi. Aina tarvitaan asiantuntijoiden sparrausta ja kokemusta.

Venäjällä kunnioitetaan kuitenkin liikaa lehdistön ja kirjailijoiden vapautta ja itsenäisyyttä, että nämä jäävät aivan liian yksin tutkimustyönsä kanssa – jopa silloin, kun osaamisen välittäminen voisi edistää tuloksellista työskentelyä median avulla. Kysymälläkään en saa tietoa ryhmistä ja henkilöistä, jos tahdon lisätietoa heistä. Ja erityisesti kulttuuri on sellainen: FSB on vanha jykevä organisaatio, joka ei maalaile värikkäitä isoja kuvia yleisön katseltaviksi, romaaneja ei synny heidän aineistonsa avulla, joka on tiivistä ja minimaalista.

Bortnikovin luonnehdinta tilanteen luonteesta on kaiken kaikkiaan sellainen kuin itsekin olisin arvioinut. Tämä on toki iloinen asia, että en ole siis täysin väärässä. Tuskin olen ollut antifasistien kanssa harhassa näissä pohdinnoissamme. Käsitykseni mukaan internetin ja uusien viestintämuotojen tuomat muutokset terroristien toiminnassa tulisivat vaikuttaa myös turvallisuuspalvelujen toimintakulttuuriin, organisaatioon ja viestintään tässä uudistuneessa maailmassa: tuskin ”salaisuus” voi olla enää koko toimintastrategia ja ideaali, vaan nyt tarvitaan ”viestintää” juuri niitä ihmisten mieliä varten, joita Kavkaz Center tahtoo hallita. En tietenkään ole mikään blogikirjoittajana sanelemaan organisaatioiden toimintakulttuurin puolesta, koska itse tuntemus organisaatiosta puuttuu. Huutamalla ei synny viisaus, vaan viisauteen tarvitaan kokemusta. Sitä kokemusta ei minulla ole.

Yksinkertaisen strategisen ja markkinaviestinnän koulutuksen perusteella voisin kuvitella, että ulkoinen viestintä nykyaikaisen markkinaviestinnän tavoin tulisi tulla osaksi FSB:n ja sisäministeriön toimintatapaa, mikä tarkoittaa melkoista muutosta muuttunutta toimintaympäristöä varten. Enää ei vain tutkita ja tarkkailla internetttiä, vaan siellä täytyy myös toimia hyvän viestin ja paljastavan tiedon puolesta! Terroristit tarvitsevat toiminnallisen vastavoiman.

Valitettavasti Kavkaz Center näkyy yhä Venäjällä

Tiedon vanha tutkiminen ja terroristiviestien rajoittaminen onnistuvat nekin varsin rajoitetusti. Venäjällä googlen hakusanalla ”Kavkaz Center” tuo sivusto ei todellakaan aukea. Mutta tietokoneen vain muutaman (1-2 ) nappulan painalluksella se aukeaa sittenkin. Eikä tarvitse olla tietokonenero, vaan ihan yksinkertainen ex-pappi, joka saa Kavkaz Centerin avatuksi Venäjällä. Toivottavasti FSB kiinnittää huomiota ongelmaan: Kavkaz Center on täysin helposti yhä luettavissa Venäjällä.

- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or juhamolari-ÄT-mail.ru (см. -ÄT- = @). In principle, you could discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Juha Molari -mail.ru -blog

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)