sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Liettua tahtoo käyttää eurooppalaista oikeutta poliittiseen inkvisitioon


Kuva: urhea nuori upseeri Mihail Vasilevits Golovatov

KGB:n erityisryhmän ”Alfa” ("Альфа", "Alpha") eversti Mihail Vasilevits Golovatov (Михаил Васильевич Головатов) on tehnyt pitkän ansiokkaan uran bandiitteja ja militantteja vastaan. Hän oli sotilas, joka antoi virkavalansa ja seurasi annettuja määräyksiä.

Nyt Liettua on hyökännyt voimakkaasti Golovatovia ja Itävallan oikeuslaitosta vastaan, koska Itävalta päästi Golovatovin Venäjälle sen sijaan että olisi luovuttanut Liettuan tuomittavaksi. Itävalta pidätti Golovatovin jo 18. toukokuuta 2010 Liettuan antaman eurooppalaisen pidätysmääräyksen perusteella. Golovatov odotti 14 kuukautta epätietoisena kohtaloansa, kunnes Itävalta totesi väitetyt syytökset poliittisiksi. Golovatov lensi varhain lauantaiyönä 16. heinäkuuta Moskovaan. Liettua voi nyt kääntyä Venäjän puoleen ja esittää vaatimuksensa Golovatovin luovuttamiseksi. Kiista koskee sitä, mihin tapahtumat 13 tammikuu 1991 Vilnassa velvoittavat oikeuslaitosta Golovatovia vastaan. Turvallisuusjoukot ovat ilmoittaneet noudattaneensa Mihail Gorbatšovin määräyksiä puolustaessaan TV-tornia, mutta Gorbatšov on kiistänyt antaneensa määräystä.

Liettuan valtakunnansyyttäjäviraston mukaan Itävallan oikeuslaitoksen toimi pidättäytyä luovutuksesta rikkoisi törkeästi eurooppalaista oikeutta. Golovatov toimi KGB-everstinä Vilnassa 1991-1992. Liettuan valtakunnansyyttäjä on lähettänyt myös 94 oikeusapupyyntöä Valko-Venäjälle ja Saksaan tammikuun 1991 tapahtumien johdosta, mutta Valko-Venäjä ja Saksa eivät ole myöntyneet Liettuan vaatimuksiin. Vilnan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1999 kuusi henkilöä ja 23 henkilö määrättiin rikoksesta epäiltynä esitutkintaan. Näistä 23 epäillystä oli 21 Venäjän kansalaista ja kaksi Valko-Venäjän kansalaista.

11 maaliskuuta 1990 Liettuan korkein neuvosto julistautui itsenäiseksi, mutta Neuvostoliiton viranomaiset ilmoittivat päätöksen lainvastaiseksi. Tammikuussa 1991 Liettuassa alkoi luvattomia protesteja, minkä tähden Neuvostoliitto lähetti sotilaiden erityisjoukkoja järjestyksen pitoa varten moniin strategisiin kohteisiin.

13. tammikuuta 1991 Neuvostoliiton panssaroidut ajoneuvot tulivat Vilnan keskustaan. Yhteenotoissa mielenosoittajien kanssa loukkaantui arviolta 600 ihmistä ja 14 henkilöä kuoli. Venäjällä ja ympäri Eurooppaa on ihmetelty, miten intomielisesti Liettuassa halutaan kirjoittaa historiaa oikeuslaitoksessa.

Toukokuun alkupuolella 2011 Liettua lähetti haasteen myös Venäjälle Neuvostoliiton presidentin Mihail Gorbatšov osallisuudesta Vilnan TV-tornin tapahtumiin. Neuvostoliiton aikainen Liettuassa toiminut ex-mellakkapoliisi Konstantin Nikulin (Константин Никулин; tunnetaan nykyään nimellä Konstantin Mikhailov) sai 11. toukokuuta 2011 elinkautisvankeusrangaistuksen Vilnassa osallisuudesta seitsemän rajavartian, tulliviranomaisen ja poliisin surmaan. Konstantin itse kiisti syyllisyytensä. Oikeus kieltäytyi vastaanottamasta ainoan elossaolevan tullliviranomaisen todistusta (Thomas Shyarnas, Томас Шярнас), kun tämä kertoi, että laittomat pyssymiehet puhuivat itse asiassa liettuaa (ei siis venäjää). Konstantin ei osaa liettuaa. Teon tapahtumahetkellä Liettuassa murhan rikosoikeudellinen vanhenemisaika oli 10 vuotta, myöhemmin tämä nousi 15 vuoteen ja sittemmin 20 vuoteen. Liettua ohitti rikoksen vanhenemisaikaan liittyvät rajoitukset. Ennen pidätystään ja tuomiotaan Konstantin asui Riiassa ja työskenteli bussikuskina.

Vakinaisesta palveluksestaan jo eläkkeelle siirtynyt Mihail Vasilevits Golovatov toimi edelleen muutaman vuoden ajan FSB:n neuvottelukunnan varajohtajana. Golovatov syntyi 23. elokuuta 1949 Moskovassa nykyisen Tšehovin kaupunginosassa. Hänen isänsä Basil Samuilovits Golovatov osallistui vuonna 1943 sotaan Japanin rintamalla ja vuonna 1951 perhe muutti Moskovaan. Vuonna 1965 hän lähti opintoihin Moskovan N. N. Godovikovin nimelle omistettuun ilmailutekniseen opistoon. Nuori mies oli mestari hiihtäjä ja soutaja, myös maino pyöräilykilpailuissa. Vuonna 1973 hän sai suoritettua Leningradin KGB:n koulun. Hän kunnostautui edelleen hiihtäjänä. Myös soudussa hän voitti arvokkaita mestaruuksia Neuvostoliitossa. Syyskuussa 1974 hän värväytyi vasta perustetuun Alfa-yksikköön terrorismin torjumiseksi. Valituista hänen fyysinen kuntonsa arvioitiin kaikkein parhaaksi. Lisäksi arvioissa todettiin, että mies on älykäs, motivoitunut ja vastuullinen. Joulukuusta 1979 heinäkuuhun 1980 Golovatov palveli Afganistanissa erityistehtävissä. Marraskuussa 1983 Tbilisin lentokentällä hän oli neutralisoimassa terroristit, jotka hyökkäsivät Tbilisi – Leningrad -lentokonetta vastaan. 4.3.1984 hän johti Afganistaniin lähetettävän taisteluosaston suunnittelua, sittemmin hänet nimitettiin Habarovskin haaran apulaiskomentajaksi. Tällöin hän osallistui myös Kaukoidän Alfa-joukkojen luomiseen. Golovatov palasi sotilaskomennuksilta Moskovaan vuonna 1980, ja teki tämän muutamia operatiivisia tarkastuskäyntejä Minskissä, Kiovassa, Alma-Atassa, Krasnodarissa ja Jekaterinburgissa.

Tadžikistanissa oli 12-13. helmikuuta 1990 kommunistisen puolueen rakennuksen luona levottomuuksia, ammuskelua, kauppoja poltettiin ja hyökättiin poliisia vastaan. Mielenosoituksessa oli jopa 5000 ihmistä. Monilla oli katkaistut haulikot ja pistoolit. Moskova päätti auttaa Tadžikistania ja määräsi 150 laskuvarjojääkäriä paikalle, toiminnassa mukana myös Golovatov.

Vilnan tapahtumista on Golovatov kertonut Alfa-ryhmän 30 vuotisen juhlan kunniaksi julkaistussa haastattelussa "Альфе" - 30 лет («Военно-промышленный курьер») Golovatov oli myös Vilnassa komentajana tammikuussa 1991. Hän sai tehtäväkseen estää televisiotornin valtauksen. Hyökkääjät käyttivät kyynelkaasua, hakkasivat tangoilla. Asiakirjojen perusteella Golovatovin joukosta ei ammuttu yhtään laukausta. Yksi hänen joukkonsa nuori upseeri Viktor Shatskith haavoittui kuitenkin kuolettavasti. Naapuritalon ikkunasta sitä vastoin ammuttiin. Tapahtumien jälkeen Liettuan uusi hallitus ilmoitti hänet ”Liettuan kansan viholliseksi”. Russofobiassaan kuuluisa Vytautas Landsbergis saapui jopa Moskovaan Jeltsinin luo ja ilmoitti, että Golovatov on hänen mustalla listallaan numero 5.

Urhoollisten tehtäviensä ansiosta Mihail Vasilevits Golovatov palkittiin useilla ansiomerkeillä. Hän oli myös perustaja Alfa-B, Alfa-7, Alfa-Air M -ryhmille. Näiden ryhmien asiantuntemus on laaja: Euroopassa, Israelissa, Latinalaisessa Amerikassa, IVY-maissa ja Venäjän federaation alueella. Vuonna 1995 hänestä tuli ”kaupallisen turvallisuuden riippumattomien tukipalvelujen unionin” («Союз независимых служб содействия коммерческой безопасности») yhdistyksen johtaja. Union on erikoistunut kaupallisen turvallisuuden parantamiseen.

Vuosina 1997-2002 hän toimi FSB:n neuvottelukunnan varapuheenjohtajana. Neuvosttelukunnan tehtävänä oli koota edustajia maineikkaimmista yrityksistä. Miehen hiihtoura sai arvokkaan tunnustuksen, kun hänet valittiin 15. huhtikuuta 2004 Moskovassa hiihtourheiluliiton – alppihiihtojoukkueen - presidentiksi ja Venäjän maastohiihtoliiton puheenjohtajistoon. Hän on toiminut useinä vuosina jäsenenä veteraanijärjestössä antiterroriyksikölle ”Alfa”. Elokuussa 2009 Moskovan hiihtourheiluliitto onnitteli puheenjohtajaansa 60 vuoden syntymäpäivän johdosta. Urheilulliselle turvallisuusmiehelle tärkeitä ovat myös Irina-tytär ja Sergei-poika sekä lapsenlapset Mihail ja Xenia. Liettua tahtoisi poliittisen inkvisition toteuttamiseksi, että tämä ansioitunut turvallisuusmies viettäisi elinkautista vankeusrangaistusta Liettuan vankilassa.

Sotilashenkilönä Golovatov vannoin valansa ja toteutti poliittisen johdon antamia määräyksiä esivallan edustajana. Kun häntä vastaan nostettua liettualaista projektia, jota myös mm. terroristien mainoskanava Kavkaz Center on tukenut, arvioi eurooppalaisen oikeuskäytännön näkökulmasta, voi ottaa vertailukohdaksi Suomen Korkeimman oikeuden päätös joulukuussa 2010 kieltäytyä erään bandiitin luovutuksesta Venäjälle. Ruslan Gelajevin (Руслан Гелаев) ja Hasan Isabaevin (Хасан Исабаев ) brutaali bandiittiryhmä olivat tehneet laittomassa aseellisessa ryhmässä iskun 28. heinäkuuta 2002 Itum-Kaliniskyn rajaviranomaisia vastaan. Hasan Isabaev johti 60 militantin hyökkäyksen Georgian rajan yli. Nämä yrittivät päästä Tšetšeniaan, mutta Itum-Kaliniskyn rajaviranomaiset estivät tunkeutumisen. Taistelun aikana Kerigon laaksossa jengi hajautui pieniin osastoihin. Isabaev ja 30 militanttia tapettiin, neljä pidätettiin, ja loput pakenivat rajan yli Georgiaan. Georgian rajavartijat pidättivät 13 militanttia. Kansainvälisen oikeudellisen yhteistyön mukaisesti bandiittien jäsenet luovutettiin Venäjälle. Eräs tietty henkilö pakeni Suomeen, mutta nimeä ei sovi mainita julkisesti, ettei hänen ”kunniansa” tulisi loukatuksi. Suomessa Korkein Oikeus päätti 22. joulukuuta 2010, että Gelajevin ja Isabaevin bandiittiryhmän jäsen on oikeutettu poliittiseen suojeluun. Vähän ennen bandiittien iskua, ryhmän jäsenet olivat osallistuneet Georgiassa Pankisin solassa taistelukoulutukseen, jota johti terroristipäällikkö Abdul-Malid Majidov (Абдул-Малид Меджидов; lempinimeltään ”Jaguar” Ягуар) .Täällä he harjoittelivat räjähteiden käyttöä sekä muita sabotaaseissa tarvittavia taitoja. Bandiittien iskuryhmästä Aslam Astamirov oli tunnistetusti myös huumekaupalla toimintaansa rahoittavan wahhabilaisen Jamaat Yarmuk (Джамаат Ярмук)–terroristijärjestön jäsen, joka tuki Ruslan Gelajevin taisteluja myös toisaalla. Samaisen ryhmän jäsen oli myös syyllinen Moskovan kerrostalon räjäytykseen 1999. Yksityiskohdat eivät ole keskeisempiä tämän tarkemmin kerrattavaksi, vaan eurooppalaisen oikeuden tulkinta poliittisesta konfliktista, joka johtaa ihmisuhreihin.

Suomen Korkeimman oikeuden mukaan rikoksen poliittisesta luonteesta aiheutuvaa luovuttamisrajoitusta tulkittaessa on syytä kiinnittää huomiota rajoituksen perusteisiin. Näihin kuuluu muun muassa se, ettei toisen valtion sisäisissä poliittisissa ristiriidoissa ole syytä asettua minkään osapuolen puolelle. Lisäksi jotkut teot liittyvät niin kiinteästi poliittisiin erimielisyyksiin, että ne voivat olla ymmärrettäviä tai hyväksyttäviäkin poliittisten tavoitteiden vuoksi. Huomioon on otettava myös se, että poliittiseen ristiriitaan liittyvä rikos on rikoksen laadun ja rikoksen tekijän aseman vuoksi usein sellainen, ettei syytetyllä ole mahdollisuutta saada oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä siinä valtiossa, jossa väitetty rikos on tehty.

Kun vastaavaa harkintaa harjoittaa Alfa-yksikön everstin suhteen Vilnan tapahtumista, jossa hänen joukkonsa ei todistettavasti ampunut ja jossa hän oli toimittamansa valansa mukaista sotilastehtävää, on Vilnan poliittinen projekti evp.everstin tuomitsemiksi erityisen heikosti ymmärrettävissä.


- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or juhamolari-ÄT-mail.ru (см. -ÄT- = @). In principle, you could discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Juha Molari -mail.ru -blog

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)