sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Miksi tätä ei ole Suomessa? Muutamia kokemuksia ihanasta Pietarista heinäkuussa 2011


Kuva: Moottorivenekilpailut Nevalla Pietari-Paavalin linnoituksen ympärillä heinäkuussa 2011

On tietenkin varsin turhaa (joidenkin mielestä jopa ”tikun vääntämistä arassa haavassa”) nyt 70 vuotta jatkosodan ja Barbarossa-suunnitelman mukaisten sotatoimien syttymisen jälkeen kysyä, miksi Suomessa ei ole tällaista kuin mitä Pietarissa voi nähdä tänään.

Saksa ja Suomi eivät koskaan onnistuneet valloittaa ja tuhota Pietaria. Kyseessähän olisi orjakaupunki, jos sotahistoria olisi kirjoitettu toisin. Pietarin nykyisestä kauneudesta ei voitaisi puhua, jos Saksa ja Suomi olisivat voittaneet sodan. Siksi Suomessa ei voi koskaan olla tällaista: Suur-Suomea ei tullut eikä tule.

Suomella ei ole mitään rajavaatimuksia Venäjän suhteen. Ei ole myöskään Ruotsilla, jonka kanssa Venäjä kävi taistelun, kun Pietari perusti 1700-luvun alussa Pietari-Paavalin linnoituksen. Pietari-Paavalin linnoitus sijaitsee Pietarin Jänissaarella Nevajoen rannalla. Aleksanteri Nevalainen oli voittanut nämä alueet jo 1240, mutta Ruotsi väkevästi piti kuitenkin hallussaan näitä alueita jo pian.

Suomen hallitsemia alueita Pietarin ja Nevan alueet eivät ole koskaan olleet. Suomi sai syntynsä toveri Leninin ja Stalinin ystävyydenosoituksena vasta vuonna 1917. Suuren Pohjan sodan alussa venäläiset joukot valloittivat alueen Ruotsilta ja Pietari Suuri perusti vuonna 1703 Pietarin. Siihen aikaan Suomen valtiosta ei kukaan uneksinut – sellaista käsitettä ei ollut olemassa. Natsi-Saksa ja sen liittolainen Suomi yrittivät valloittaa nämä alueet Barbarossa-suunnitelman mukaisessa yhteistoiminnassa 70 vuotta sitten, mutta ansaitusti epäonnistuivat hirvittävässä sotaretkessään. Sen enempää Saksalla kuin Suomella ei pitänyt olla myöskään mitään nautinto-oikeutta näiden alueiden valtiolliseen hallintaan. Tämän vuoksi on siis luonnollista, ettei sellaista voi olla Suomessa, mitä ihanuutta voi kokea Pietarissa tänään.

Perjantaina 8. heinäkuuta 2011 kerroin Pietarissa ja koko Venäjällä vietettävästä Perheen, rakkauden ja uskollisuuden juhlapäivästä. Tällöin Pietarissa oli mahdollista nähdä useiden kymmenien sulhasten ja morsianten paraati. Sellaistakaan ei voi nähdä Suomessa, jossa on koko kansan nähtävänä ainoastaan Pride-paraateja korkean poliittisen johdon suojeluksessa.

Tällä lyhyellä Pietarin matkallani sain nähdä myös Pietari-Paavalin linnoituksen luona niin kuin koko Pietarissa toinen toistaan viehättävempiä pietarilaisia kaunottareita. Heidän kauneuttansa en tohdi sanallisesti kuvailla tarkemmin blogissani, koska keski-ikäiseksi vanhentuneen ex-pastorin kielenkäyttöä varmasti paheksuttaisiin sellaisten miehen mielestä lähteneiden heteroseksuaalisten kauneusnäkemysten tähden. Kaunottareita en ujouteni vuoksi rohjennut ede valokuvata; miehenä koin mielihyvää, että pietarilaiset naiset eivät yrittäneet olla miehisiä voittaakseen oikeuden elämäänsä. Suomessahan on tullut liian usein epäselväksi puhetavan ja katukuvan perusteella se, onko kyseessä mies vai nainen. Onneksi kansainvälistyminen on pelastanut suomalaiset tässäkin asiassa pahimmalta häpeältä (ja nauruilta).

Pietari-Paavalin linnoituksen lähettyvillä Gorkovskajan (Горьковская) alueella on upea moskeija, jollaista ei ole myöskään Suomessa. Tuo moskeija oli valmistuessaan vuonna 1913 Pohjois-Euroopan suurin. Tähän moskeijaan ja sen uskovaan kansaan teen tuttavuutta tämän kesän aikana, sillä kirjoitan näistä rauhanomaisista muslimeista artikkelia Russia Today -kanavalle. Nämä ovat tervehenkisiä muslimeita, jotka rukoilevat upeassa moskeijassaan. Jotkut ovat äskettäin kääntyneitä, joidenkin suvut ovat olleet useita vuosisatoja muslimeita. Heillä ei ole mitään tarvetta paeta Suomeen tai muualle Eurooppaan uskonsa tähden, jota he saavat harjoittaa Venäjän lainsäädännön turvaamalla oikeudella. He eivät ole niitä kiihkoilevia sairaita bandiitteja, joiden äänen voi kuulla Kavkaz Centerin sivustolla mutta joiden ääni on pirun ääni häpeäksi yhtä hyvin islamin uskonnolle kuin kaikille uskonnoille.

Kuva: Pietarin moskeijan ovi

Kuva: Pietarin moskeija


Pietari-Paavalin linnoitus on Nevan ympäröimänä suosittu auringonottopaikka sen lisäksi että linnoitus on nähtävyys ja turistikohde. Tällä kertaa Pietari-Paavalin linnoituksen ja Jänissaaren ympärillä oli moottoriveneiden kilpailut. Tällaista ympäristöä moottoriveneiden kilpailulle ei ole tarjota Suomessa. Ei pelkästään Pietari-Paavalin linnoituksen ja Jänissaaren kauneudet ja Neva, vaan myös Nevan upeat näkymät Eremitaasiin ja Iisakin kirkkoon sekä lukuisiin siltoihin loivat ainutlaatuiset maisemat kilpailulle.

Video: Kilpaveneet kulkivat hurjaa vauhtia yleisöystävällisesti


Pietari-Paavalin linnoituksen ympärillä hiekkarannoilla ja nurmikoilla ihmiset ottivat aurinkoa, pelasivat lentopalloa, lapset leikkivät. Tyypilliseen pietarilaiseen tapaan elämä ei ole merkityksetöntä, vaan aina jotain erikoisen hienoa keksitään jo upean lisäksi. Tällä kertaa Pietari-Paavalin linnoituksen hiekkarannalla oli Kansainväliset hiekkaveistosten festivaalit, joiden nimi oli jopa erityisen upea ”Maailmanmestaruuskilpailut”.
Kuva: Hiekkaveistosten maailmanmestaruuskilpailut
Hiekkaveistoskilpailun tuomari kertoi, että nimi on jossakin määrin liioitteleva, koska tämä on vanha pienten kylien veistoskilpailu, joka on kasvanut vähitellen suuremmaksi. Kilpailijoita oli saapunut erityisesti Venäjältä, Virosta ja Liettuasta, mutta toki muualtakin. Ihmettelin, miten upeat hiekkaveistokset kestävät vesisadetta. Veistotaiteilija kertoi, että hän suihkuttaa veistokseen tietynlaista liimaa, mikä suojaa vesisateen vaurioilta.

Video: Pietari-Paavalin linnoituksen ympärillä oli hiekkaveistoskisat ja moottorivenekisat

Video: Moottorivenekilpailujen ympäristö oli ainutlaatuinen


Pietari-Paavalin linnoituksessa oli Kosmonautteja ja avaruusteknologiaa esittelevä näyttely. Havaitsin, ettei Suomessa ole myöskään mitään vastaavaa: ei ole kosmonauttejamme esitteleviä museioita ja näyttelyjä. Tämä tekee hyvin selväksi ne muut syyt, miksi viihdyn hyvin Pietarissa (ne perinteiset syyt ovat, ettei Suomessa ole mitään niin erinomaista puoluetta kuin Venäjän yhtenäisyyden puolue ja äskettäin innoituksen saanut Yleisvenäläinen kansanrintama).

Kuva: Miksi Suomessa ei ole suomalaisten kosmonauttien tai astronauttien näyttelyä?
- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or juhamolari-ÄT-mail.ru (см. -ÄT- = @). In principle, you could discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Juha Molari -mail.ru -blog

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)