lauantai 2. heinäkuuta 2011

Monacon Albert II ei ole russofoobikko

Monacon ruhtinas Albert II (Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi) avioitui eilen ja tänään eteläafrikkalaisen uimarin Charlene Wittstockin kanssa. Heidät vihittiin siviiliseremoniassa eilen ja kirkollinen hääseremonia oli tänään. Sekä sulhanen että morsian ovat aktiivisia urheiluihmisiä.

En voi juuri Monacon juhlavuudesta päästä osalliseksi köyhässä elämässäni, mitä tulee juhlasankarien rikkauteen: kahteen kuukauteen en ole saanut edes mistään palkkaa, olen elänyt joustoluotolla ja visakortilla. Tänään kyselin alennusten oikeuksia Vuosaaren uimahallissa ja sain kuulla, että pitäisi olla todistus työttömyystuen saamisesta alennuslippua varten. Mutta minähän en saa edes työttömyyskorvausta ainakaan vielä. Sain myös tietää, ettei edes pelkällä toimeentulotuella elävillä ihmisillä – köyhistä köyhimmillä – ole oikeutta uimahallien alennuslippuun, jonka virallisesti työttömät saavat kuitenkin. Eilen maksoin kaksi pakollista laskua ja pankkitilille jäi enää 0,75 euroa. Kaikesta huolimatta koin kohtalonyhteyttä jopa Albert II:n kanssa pienten yksityiskohtien ansiosta, vaikka rikkautta en ole koskaan kokenut. Kohtalonyhteys ei ollut myöskään vain urheilullisuuden ja uimisen varassa. Albert II ja Charlene kulkivat hääsaattuessa Lexus-autolla (Lexus LS 600h L), kuten myös heidän perässään saapunut seurue. Tämä loi kohtalonyhteyden Monacon ruhtinaan kanssa. Auto on esitelty hyvin venäläisellä Drive-autosivustolla.

Toinenkin - se tärkein - kohtalonyhteys löytyi Albert II:n kanssa. Venäjällä ja Monacon valtiollisilla suhteilla on pitkä historia jo Aleksandr II ja Venäjän keisarikunnan ajalta. Tällöin Venäjä ja Monaco tekivät sopimuksia mm. rikollisten luovuttamisesta, keskinäisestä oikeusavusta jne. Aleksandr II tuli myös kuninkaallisen perheen jäseneksi. Charles II nimitti vuonna 1877 Monacon konsulin Pietariin. Venäjällä tapahtuneen kommunistisen vallankumouksen 1917 jälkeen valtioiden suhteet keskeytyivät, mutta Monacon ja Venäjän Federaation konsulisuhteet perustettiin uudestaan heinäkuussa 1996. Albert II on ollut ansiokas suhteiden rakentamisessa. Venäjä ja Monaco ovat kehittäneet yhteistoimintaa lainvalvontaviranomaisten toiminnassa, esim. Venäjän Federaation syyttäjävirasto vieraili Monacossa lokakuussa 2001. Tällöin tehtiin ratkaisuja taistelussa talousrikollisuutta vastaan. Venäjällä ja Monacolla ovat myös hyvät suhteet kulttuurin alalla.

Albert II tuli Pietarin kunniakonsuliksi 31. heinäkuuta 2003. 12. elokuuta 2007 Venäjän presidentti Vladimir Putin isännöi ruhtinas Albert II Pietarissa. Albert ilmoitti Monacon tuen vuoden 2014 talviolympialaisten pitämiseksi Venäjällä. Nämä kaksi urheilullista miestä Monacon ruhtinas Albert II ja Venäjän presidentti Vladimir Putin harrastivat myös koskenlaskua ja kalastusta Jenisei-joella. Kalamatka muistetaan myös komeista valokuvista, ja erityisesti presidentti V. Putinin urheilullisesta kalastuskuvasta. Suhteiden tervehenkisyydestä ja ongelmattomuudesta kertoo sekin, että The Sunday Times uutisoi 21. syyskuuta 2008 ylevillä sanoilla ”ruhtinas Albert löysi Putinista uuden parhaan kaverinsa” (Prince Albert finds new best buddy in Putin). Venäjä avusti Albertia retkikunnan järjestämisessä Pohjoisnavalle vuonna 2006. Venäjän viranomaisten lähettämät rakentajat pystyttivät vuonna 2008 kolmen huoneen datshan Monte Carloon Albertin puutarhaan. Elokuussa 2008 Monaco isännöi pietarilaisen Zenithin ja Manchester Unitedin jalkapallo-ottelua (Zenith voitti 2-1). Paikalle saapui 10 000 venäläistä jalkapallon ystävää.

Monacossa asuu monia rikkaita venäläisiä. Monacosta tuodaan Venäjälle elintarvikkeita, vaatteita, autoja ja parfyymia. Monaco saa Venäjältä optisia koneita ja kelloja. Monacon kiinteistövälittäjät ilmoittavat mainoksensa venäjäksi. Monacon ja Venäjän hyvät suhteet ovat virittäneet ”luonnollisina” (russofobisina) sivutuotteina törkykirjoitteluakin, joita tuskin on aiheellista muistaa tarkemmin juhlapäivänä. Oikeuslaitos on arvioinut sellaiset törkykirjoitukset kriittisesti.

En ole kuitenkaan katkera, vaikka olenkin tavattoman köyhä. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ministeri Alexander Stubbin tilanne on vielä pahempi: hänellä on velkaa lähes miljoona euroa. En ole köyhyydessäni onneksi kuitenkaan noin köyhä! Kaikessa köyhyydessäni koin sympaattistä kohtalonyhteyttä, kun katselin televisiota: Monacon häät tuntuivat ihan loppujen lopuksi kodikkailta.


- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or juhamolari-ÄT-mail.ru (см. -ÄT- = @). In principle, you could discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Juha Molari -mail.ru -blog

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)