maanantai 11. heinäkuuta 2011

Venäjällä Tatarstanissa Volga-joella järkyttävä laivaonnettomuusVenäjällä Tatarstanissa Volga-joella, lähellä Kazanin kaupunkia, sattui järkyttävä laivaonnettomuus sunnuntaina iltapäivällä 10.7.2011. Bulgaria-niminen (Булгария) laiva upposi muutamassa minuutissa. Tuolla hetkellä vallitsi ukkosmyrsky. Yli 100 ihmistä on kateissa. Laivassa oli onnettomuuden hetkellä 188 ihmistä. Huonot olosuhteet saattoivat korostaa mahdollisia virheitä turvamääräysten noudattamisessa, laivan ylikuormaa. Laiva oli valmistettu vuonna 1955, mutta se oli sääntöjen mukaisesti huollettu.

Eräs isoisä kertoi tuskallisesti, että hän menetti vaimonsa ja pojanpojan, jonka kanssa vanha pariskunta oli lähtenyt kauniille risteilylle. Ihmisten kohtaamat tällaiset tragediat tekevät entistä arvokkaammaksi ihmisten keskinäisen älykkään käytöksen rauhan, yhtenäisyyden ja yhteysymmärryksen hyväksi. Liian monen ihmisen elämä riistettiin pois yllättäen muutamassa minuutissa, vaikka heillä oli kauniit odotukset matkalta.

Minusta tuntuisi varsin "banaalilta" lausua mitään viisasta "opetusta" koetusta kärsimyksestä: kärsimys on aina puhdasta hirvittävää tuskaa, jonka kestäminen ei ole helppoa.

Kukin ihminen on omassa elämässään kokenut isoja ja pieniä tragedioita ja tuskaa. Voi olla vaikea sanoa, mitä olemme kaikesta ”oppineet”. Ehkä vasta pitkän ajan jälkeen olemme selvinneet moninaisten tuntemusten kautta. Tuska ei muutu hyväksi siinäkään, että olemme ehkä selvinneet ajan kautta tapahtuneista.

Sen toiveen uskallan esittää, että näiden suurten tragedioitten jälkeen yhtä hyvin Volgan alueella kuin muuallakin ihmiset oppisivat säästämään omalla käytöksellään omaa ja lähimmäisten henkeä tarpeettomilta tuskilta: tarvimme ihmisten välistä yhtenäisyyttä, sovinnollisuutta ja suvaitsevaisuutta kaikenlaisia pahantahtoisia kiihkoilijoita ja tuskan tuottajia vastaan. Tuskaa on maailmassa jo liikaa onnettomien kohtaloitten takia, joita kukaan ei osaa koskaan täydellisesti ennustaa eikä niihin voi koskaan täysin varautua etukäteen.

Omissa pienissä tragedioissani, joita olen pitänyt tuolloin suurina, olen kokenut, että armollinen Jumala sallii myös sellaiset tuskaiset rukoukseni ja katkerat huutoni, joita lähimmäiseni eivät kestäisi kuulla. Jumala on rakkaudessaan ymmärtäväisempi ja viisaampi sydäntemme tuntija kuin kukaan ihminen osaa olla. Pahaa oloa ei tarvitse teeskennellä vähäisemmäksi Jumalan silmien edessä. En ymmärrä onnettomuuden suurta tarkoitusta, sellaista tuskin koskaan voidaan edes lausua. Tarkoituksettoman tuskan tähden on tarpeellista tuntea, että kipua ei tarvitse kätkeä Jumalalta, joka voi myös ihmeellisellä tavallaan hoitaa murtuneita ihmisiä.
- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or juhamolari-ÄT-mail.ru (см. -ÄT- = @). In principle, you could discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Juha Molari -mail.ru -blog

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)