keskiviikko 3. elokuuta 2011

Gates of Vienna –blogi ei tue Anders Breivikin terroritekoa

Erilaiset lehtimiehet ja ”analyytikot” ovat saaneet kohottaa profiiliansa Anders Breivikin hirmuteon tuoman julkisuuden voimassa. Lehtimiehillä ja analyytikoilla on ollut tunnetusti suuria ongelmia etsiä sopivia vihollisia, kun Pohjoismaissa kaikki näytti rauhalliselta. Muistelen, että muutama vuosi sitten Jussi Jalonen kommentoi blogissani. Jussi ei ollut nettihäirikkö, vaikka en hänen kommenteistan pitänytkään. Sitä vastoin sain häirikkö kommentteja sittemmin niin paljon muiden henkilöiden vuoksi, että suljin koko kommenttikentän. Panu Höglund kirjoitti hyvinkin outoja viestejä blogiini, erehdyin muutamaa viestiä luulla Jussin viestiksi, mistä Jussi pahastui ja lähti omille teilleen. Jussi Jalonen (Uusi Suomi -blogisti) ei ole ainoa ”analyytikko”, joka rakentelee tällä hetkellä linjanvetoja Anders Breivikin hirmuteon tuoman julkisuuden avulla. Nyt on kysyntää ”analyytikoille”.

Suomalaisten ”analyytikkojen” tuntomerkki on tietysti se, että Breivikin hirmutekoon etsitään suomalaista aksenttia, erityisen tunnettuja ovat viittaukset Jussi Halla-ahoon. Perussuomalaisten vaalivoittoa ennätettiin kauhistuneesti kuvailla vähän aiemmin, vaikka Vihreiden ja demareiden politiikasta (ja ulkopolitiikasta) olisi tuskin sen enempää kaunista sanottavaa. Yksikään julkisuudessa analyysejä tehneistä henkilöistä ei ole harjoittanut ilmeisemmin koskaan akateemista tutkimusta kirjallisten suhteitten ja vaikutushistorian tutkimisessa, myös oman oppialansa peruskurssin tiedot metodien käytöstä ovat jääneet heikoiksi uudemmassa kirjoittamisen innostuksessa. Suomeksi sanottuna analyyseissa on nähtävissä tarkoitushakuisuus ja huono laatu. Liitän tähän vielä jonkun aikaa sitten tekemäni videon, jossa tyrmään ne ”analyysit”, joissa on ilmeisemmin tarkoitushakuisesti ja ala-arvoisesti Breivikin hirmutekoa käytetty Jussi Halla-ahon lyömiseen. En siis tue Jussi Halla-ahon politiikkaa ilmeisemmin monissa asioissa, mutta Breivikin tekoa ja sen suomalaista merkittävyyttä tulisi arvioida pikemmin vastuullisesti kuin hysteerisesti ja ilkeämielisesti.


Uusin vauhdikas selitys on CounterJihad –liike, sen olemassaolo tai olemattomuus sekä Gates of Vienna –blogi. Ihmettelen, kuinka moni on oikeasti lukenut Gates of Vienna –blogia, ja kuinka moni ylipäätänsä ymmärtää vastustavansa tai tukevansa jihadistien toimintaa. Joka tapauksessa Gates of Vienna –blogin linkin avulla Jussi Jalonen rakensi yhteyden Jussi Halla-ahoon ja Breivikin terroriteon uhrit saatiin vyörytettyä Halla-ahon ja hänen hengenheimolaistensa aatemaailman kollektiiviseksi syyksi.

Anders Breivik teki manifestissaan viittauksen Jussi Halla-ahoon niin kuin lukuisiin muihinkin henkilöihin ja nimiin, joita hän ei ole itse koskaan tavannut. Viittauksen kohde ei voi olla vastuussa siitä, mitä Breivik itse päättää tehdä. Edes tiettyjen islamia vastustavien piirteiden ”samankaltaisuus” ei tarkoita, että tämä olisi ”yhdennäköisyyttä” ja saman perheen tuotantoa. Teoreettinen ongelma tuli minulle tutuksi 1990-luvun alussa, kun luin ensimmäisen vuosisadan kyynikkojen kirjeitä ja muita tekstejä sekä UT:n evankeliumista tekstejä Jeesuksen radikaaleista sanansaattajista. Monet tutkijat esittivät, että samankaltaiset piirteet tarkoittavat näiden olevan yhtä perhettä, vaikka sittemmin on oikein ymmärretty, että kyse on pikemmin yleisemmästä kulttuurisesta ilmiöstä ilman perhe- ja sukulaissuhdetta. Ehkä heillä oli tietämys toisistansa, ehkä pientä innoitustakin, mutta kyse ei ollut samasta liikkeestä. Breivikin manifestin viittausten avulla on nyt rakennettu CounterJihad-liike, joka olisi vaarallinen äärikristillinen liike islamia vastaan. Rakennelma perustuu välinpitämättömään analyysiin ja suureen populistiseen tarkoitushakuisuuteen, jota se ja se jatko-opiskelija tai jopa tohtori siellä ja siellä on innostunut lausumaan asian johdosta.

Ilmeisemmin jo tässä vaiheessa on oikein olettaa, että analyytikot olisivat lukeneet Breivikin manifestin. Siinä tehdään todellakin viittaus Jussi Halla-ahoon, mutta viittaus ei osoita henkilökohtaista tuntemusta, vaan ainoastaan lehtitietoa Halla-ahon olemassaolosta. Breivik ei kerro myöskään käyneen koskaan Suomessa.

Gates of Vienna –blogi näyttäytyy tuntemattomuudessaan pahuuden pesänä, ja tietyissä ”analyyseissä” on annettu ymmärtää epärehellisesti, että blogin ilmaisema CounterJihad-liike tukisi Breivikin terroritekoa. En tietenkään ole lukenut kaikkia vuosikertoja tuota blogia, vaan ainoastaan tämän lähimmän kuukauden tai parin ajalta. Ilmeiseksi on tullut, että Gates of Vienna pitää Anders Breivikiä hulluna psykopaattina, myös Breivikin kristillisyys asetetaan vakavasti epäilyksenalaiseksi tämän omien kirjoitusten perusteella.

Gates of Vienna –blogi julkaisi kirjoituksen Was Anders Breivik a “Christianist” Terrorist? Hyvin aiheellisesti ja perustellusti Gates of Vienna asetti kuitenkin epäilyksenalaiseksi länsimaisen valtamedian tulkinnan asian johdosta: "Almost before the smell of cordite had blown away from the island of Utøya on July 22, the mainstream media all over the Western world began referring to Anders Behring Breivik as a “fundamentalist Christian terrorist”. This was an opportunity that could not be allowed to go to waste, and the media took it and ran with it. It was even asserted that the murderer longed for a “Christian theocracy”. But how much of a Christian was Mr. Breivik, really?


Välittömästi terrori-iskun jälkeen tein analyysin Breivikin manifestista ja kiinnitin huomiota siihen, miten ylimielisesti ja torjuvasti hän suhtautui Jeesuksen sanaan ”kääntää toinen poski viholliselle”. Gates of Vienna huomauttaa, että Breivik ei uskonut Jumalaan, vaan pikemmin ”tieteeseen”. Hän ei seurannut Jeesuksen Kristuksen opetuksia. Breivik piti tärkeänä, että kristinuskolla ei olisi mitään sanottavaa poliittisissa asioissa. Breivik kuitenkin kuvailee itseään ”kulttuurikristityksi”, mikä tarkoittaa kristinuskon historiallisen merkityksen tunnustamisen Euroopan sivilisaatiolle menneisyydessä. Kristinuskon historiasta hän poimi sitten symboleja, joita käytti omalaatuisesti ideologiaansa tietäen, ettei hänen toimintansa noudata Jeesuksen Kristuksen opetuksia. Gates of Vienna –blogissa huomautetaan hyvin aiheellisesti: ”But the mainstream media decline to be confused by the facts. They wanted a “Christian” terrorist, and as far as they’ve concerned, they’ve got one. That’s their story, and they’re sticking to it”.


Gates of Vienna –blogi arvioi myös osuvasti ja aiheellisesti CounterJihad-jahtia, joka on alkanut Oslon terrori-iskun jälkeen. Tuon metsästyksen päämääränä oli hyökätä EU:n vaarallisinta vihollista vastaan, joka sellainen oikeisto, joka on patrioottinen ja ei pidä EU-liittovaltiosta: ”In line with the search for “ideological” supporters of Anders Behring Breivik, the media tried hard to hunt down supporters of the Counterjihad network, which until last week was largely unknown, and now all of a sudden was reputed to be the most dangerous network around”.

28. heinäkuuta 2011 Gates of Vienna –blogissa arvioitiin hyvin tyrmäävästi Anders Behring Breivikin mielenterveyttä: “Rational or Irrational?”. Kirjoituksissa viitattiin Breivikin psykopaattisuuteen: “People who don’t work in mental health have no idea how “normal” psychopaths (as well as irrational people) can present”. Kirjoiteuksessa “Not a Madman, But a Psychopath” huomauttaa, että saatavissa olevan tiedon valossa hän on psykopaatti: ”- - -based on the available evidence, he is a psychopath. A psychopath is not clinically insane. He is quite rational, often more rational and lucid than most people. He is able to stay calmly focused on his goals over a long period of time. His behavior is not erratic or capricious. - - - The psychopath’s world contains nothing but himself, and all his actions are informed by a grandiosity that culminates in massive, murderous, bloodthirsty deeds that will glorify him forever in history, as presented on the stage of his own mind”. Gates of Vienna –blogissa löydettiin, että Breivik oli tehnyt kaksi blogikommenttia myös kyseiseen blogiin lokakuussa 2008 nimimerkillä ”year2183”. Gates of Vienna -blogi antaa siis selvän tuomion Breivikin teolle. Tämä seikka on jäänyt lausumatta useissa suomalaisissa "analyyseissä".

Gates of Vienna –blogin tekstejä lukiessa voi kiinnittää huomiota niiden harkitsevaisuuteen sen sijaan että valtaosassa suomalaista nettikeskustelua on innostuttu mitä hulluimmista salaliittoteorioista ja Breivikin mahdollisten liittolaisten metsästyksestä. Useissa tapauksissa metsästys on terrori-iskun jälkeisessä hysteerisessä tilassa noudattanut kansainvälisesti tunnettua mallia, jossa vihollista etsitään, liioittelut ja salaliitot syntyvät, ”asiantuntijat” astuvat julkisuuteen, kukin käyttää tilannetta omien tarkoitusperiensä ajamiseen. Eräs hulluimmista Suomessakin puhutuista salaliittoteorioista oli ikään kuin FSB-upseerin analyysi, että Breivik olisi halunnut teollaan vauhdittaa Norjan ja EU:n talousintegraatiota, hän olisi toiminut ikään kuin ”väärän lipun” alla. Tuosta ”analyysista” tehtävä analyysi paljastaa, että sen laatija on ilmeisemmin globaalin markkinatalouden ja kapitalismin vastustaja - henkilö, jolla ei ole alkeellistakaan tietämystä Norjan asemasta maailmantaloudessa ja kansantalouksien toiminnasta. Tuollaisiin selityksiin nähden Gates of Vienna –blogin kirjoitukset ovat virkistävää ja tervehdyttävää lukemista, koska selvänä pyrkimyksenä on torjua hysteriaa.

En tietenkään tämän lyhyen tutustumisen perusteella voi ottaa vastuuta kaikesta mahdollisesta, jota Gates of Vienna –blogi sisältää tai mihin sivusto tarjoaa linkit. Itse asia jihadismin vastustaminen on pikemmin oikeutettua länsimaisessa demokratiassa elävälle ateistille tai kristitylle kuin tukea jihadistien oikeutta takfiriläisen demokratiaan verhoutuvan petoksen tai suoran väkivaltaisen toiminnan avulla tuhota länsimainen yhteiskunta ja vapaus. Miksi vain pieni kohu nousee niistä eurooppalaisista tahoista, jotka raivaavat oikeuksia jihadisteille? Gates of Vienna –blogi ei tutustumiseni perusteella tue väkivaltaisia terroritekoja, vaikka vastustaa jihadismin vahvistumista Euroopassa ja maailmassa. Luultavasti blogissa liioitellaan väkivaltaisen jihadismin koskevan jokaista muslimia. Kaikesta huolimatta kristitty saa pitää omaa uskontoaan oikeana ja saa vastustaa laillisin keinoin islamin nousua Euroopassa. Tämä on siis näiden kristittyjen nationalistien oikeus. Yrityselämässä on kilpailijoita; kilpailua on myös uskontojen markkinoilla saman uskontokunnan (kristinusko) sisällä kuin myös suhteessa toisiin uskontokuntiin.

Toinen asia on sitten, että itse en toimi samalla tavalla kuin tämä Gates of Vienna –blogin ihanteet, jotka ovat nykyistä mainettansa paremmat. Olen epäilemättä "islamisti jihadisteja" vastaan niin kuin myös valtaosa kristityistä ja muslimeista lienee. Minun mielestäni valtioiden tasolla tulisi löytää islamista ja muslimeista strateginen partneri, joiden kanssa kannattaa rakentaa yhteyksiä ystävyydessä ja yhteistyössä. Sydämen tasolla on täysin oikeutettu henkilökohtaisesti pitää omaa uskoa ainoana oikeana uskona.
- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or juhamolari-ÄT-mail.ru (см. -ÄT- = @). In principle, you could discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Juha Molari -mail.ru -blog

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)