maanantai 1. elokuuta 2011

Juoksu-urheilun uskomatonta hurmosta

Tänään kävin yli kuukauden tauon jälkeen kuntosalilla. Ensin menin solariumiin, sillä tämän viikon juhlia varten pitää saada ulkoista kauneutta. Sen jälkeen juoksin kymmenen (10) kertaa 800 metriä juoksumatolla sen maksiminopeudella 20 km/h (3 min/km). Kunkin juoksun jälkeen tein vatsalihasliikettä, leuanvetoa ja dippipunnerrusta, kunnes juoksin uudestaan 800 metriä, jne. Kuntosalissa käynti ei ollut mikään urheilullinen supersuoritus. Halusin jättää lihaksiin vahvan, energisen tunteen. Kuntosalin jälkeen kävelin kadulla ja tuntui, että olisin halunnut loikkia kaikki edessä olevat portaat ja esteet. Ainoastaan ukkovarvas kipeytyi vähän juoksun tähden. Juoksin erittäin paljon 14-, 16- ja 18- vuotta vanhojen poikien sarjoissa, mutta menestys jäi 14-ikävuoden jälkeen riittämättömäksi: syynä olisi osittain se, että juoksin ”valtavan pitkiä” lenkkejä (aamulla 7-15 km, illalla 20 km) ja olin aina loputtoman väsynyt päivästä toiseen. Nyt juoksen vanhana miehenä tuhat metriä tai mailin ripeämmin kuin armeijapoikana tai sitä nuorempana! Nyt en edes harjoittele ja olen juoksijaksi ylipainoinen!

Juoksen myös ulkoilmassa kuntopolulla lenkkini tällä samalla nopeudella, mutta toki en voi juosta pitkään yhtämittaisesti, vaan kävelen toistamiseen kunnes jatkan juoksua. Pidän suhteellisen vauhdikkaasta juoksusta. Valitettavasti jo vuosikaudet olen laiminlyönyt liikuntaa. Kerta tai pari viikossa ei riitä hyvään kuntoon. Myös kehooni on päässyt kertymään liikaa kiloja. Kaikesta huolimatta juoksun tuottaman vahvan mielihyvän tähden soitin kuntosalin jälkeen Abdullah Tammelle, koska halusin jutella jonkun kanssa juoksusuunnitelmistani. Olisiko se täysin hullua, että 47 vuotta vanha mies alkaa harjoitella juoksua kaksi kertaa päivässä ja aikoo osallistua vuoden kuluttua ratajuoksukilpailuihin?

Mietin vakavasti sitä, että alkaisin vakavammin juosta: esimerkiksi aamulla kuntopolulla, kun olen vienyt poikani kouluun; illalla urheilukentällä tai kuntosalilla lihasvoimaharjoittelun lomassa. Jos urheilisin kaksi kertaa päivässä vuoden verran, saisin ehkä luonnostaan pois massastani 15 kg ja juoksuni säilyisi vauhdikkaana 1000 metrin sijasta kokonaiset 1500 metriä. Silloin voisin osallistua jopa nuorten miesten kanssa juoksukilpailuihin radalla ja saattaisin kohtuullisesti menestyä. Piikkaritkin voisin ostaa jo siinä vaiheessa. Tällä vauhdilla menestyisi hyvin Kalevan Kisoissa, jos jaksaisi juosta kokonaiset 1500 metriä. Harjoittelu toisi juoksuun huomattavasti lisää irtonaisuutta ja tehokkuutta. Videokuvassa runsas viikko sitten rauhallinen aloitus 1000 metrin testissä, jalassa tavalliset lenkkitossut.


Ajatukseni on itsepintainen ihmisyyden kunnioitus: myös vanheneva mies saa nauttia liikunnasta eikä hänen tarvitse vain kalenterin ilmoittamien vuosikertojen perusteella hylätä urheilullisia unelmia nuoremmille lajitovereilleen. Saisiko veteraanimies lähteä ”kiusaa” nuoria miehiä juoksukilpailuihin? Jotenkin mielessä on sellainen häpeä, että kilpailuissa juoksevat vain alle 30 vuotta vanhat miehet ja naiset - me vanhat katsomme penkkiurheilijoina televisiosta tai katsomosta.
- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or juhamolari-ÄT-mail.ru (см. -ÄT- = @). In principle, you could discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Juha Molari -mail.ru -blog

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)