torstai 11. elokuuta 2011

Pääministeri Vladimir Putin ja Jyrki Katainen keskustelivat Andrei Breivikista, äärioikeistosta, Rimma Salosesta ja perheoikeudesta

Venäjän pääministeri Vladimir V. Putin ja Suomen pääministeri Jyrki Katainen vastasivat lehdistötilaisuudessa mm. kysymyksiin Andrei Breivikin terroriteosta Oslossa sekä Rimma Salosen ja hänen lapsensa kohtalosta Suomessa.

Tässä alla lehdistötilaisuuden kysymykset ja vastaukset suomennettuna.
Kysymys: Minulla on kysymys Venäjän pääministerille Norjan tragediasta. Herra Putin, me tiedämme, että täällä Venäjällä on äärioikeistolaisia järjestöjä, jotka hyväksyvät Anders Breivikin filosofian. Ja on uusia web-sivustoja, jotka tukevat tällaista ideologiaa. Mitä toimenpiteitä, jos jotakin, on suunnitteilla Venäjällä, jotta tällaiset äärioikeistolaiset liikkeet saadaan hallintaan?

Vladimir Putin: Tärkeintä on luoda nollatoleranssin ilmapiiri ja tuomita tällaiset ääri-ideologiat. Norjan terroriteot ovat ravistelleet kansakuntaa ja koko maailmaa. Tällaiset rikokset ovat anteeksiantamattomia.

Mitä tulee ääriliikkeisiin, niiden toiminnalle on monia eri lähteitä. En voi esittää tässä kaikkia asiaan liittyviä asioita, mutta ääriliikkeillä on taipumus kasvaa siellä, missä valtio ei vastaa tiettyihin haasteisiin ajoissa ja tehokkaasti. Lainvalvonta on toinen osa tätä ongelmaa. Olet aivan oikeassa sanoessasi, että ääriliikkeitä on monissa maissa, kuten Venäjällä. Tämä tarkoittaa, että on olemassa rajat ylittävää viestintää ääriainesten välillä. Ja sen vuoksi lainvalvontaviranomaisten on eri maiden ja alueiden välillä tehtävä yhteistyötä. Venäjällä on paljon hyviä kumppaneita lainvalvontaviranomaisten ja erikoispalvelujen keskuudessa Euroopassa, Amerikassa ja muualla maailmassa. Nykyinen yhteistyöntaso meidän suomalaisten kollegoidemme kanssa on melko korkea, ja toivomme sen jatkuvan tämän suuntaisena.

Kysymys: kysymys molemmille pääministereille. Sikäli kuin ymmärrämme, kahden maan välillä on täydellinen harmonia talouskysymyksissä. Tietyt humanitaariset kysymykset aiheuttavat kuitenkin ristiriitoja. Riittää muistuttaa Rimma Salosen kertomusta. Mietin siis oletteko teidän keskustelujenne aikana esittäneet mitään mahdollisia toimenpiteitä helpottaakseen tällaisten riitojen nopeaa, rauhallista ja sivistynyttä ratkaisua. Kiitos teille.

Vladimir Putin: Tällaiset ristiriidat tulisi ratkaista ensisijaisesti niiden kesken, jotka ovat suoraan osallistuneet niihin. Vanhempien pitäisi ajatella ensisijaisesti lapsensa etua eikä heidän henkilökohtaisia tavoitteitansa. Ja tietenkin, tulee noudattaa asuinmaansa sääntöjä. Meidän on vahvistettava kansainvälistä sääntelykehystä. Kuten tiedätte, Venäjä ja Yhdysvallat allekirjoittivat hiljattain sopimuksen lapsen adoptiosta, täsmensivät monia sääntöjä ja määräyksiä yksityiskohtaisesti, mukaan lukien valvontaa ja riita-asioiden käsittelyä. Ja meillä on parhaillaan neuvottelut Ranskan kanssa mahdollisuudesta tehdä sopimus neuvoston perustamisesta, joka puuttuisi tällaisiin ongelmiin. Ehdotin minun suomalaiselle kollegalleni, että Venäjä ja Suomi harkitsivat myös mahdollisuutta perustaa tällainen kahdenvälinen neuvosto.

Jyrki Katainen: Kiitos tästä kysymyksestä. Itse asiassa keskustelimme tästä asiasta neuvottelujen aikana. Olen samaa mieltä Putinin kanssa, että vanhempien väliset riidat ovat erittäin kovia lapsille. Ja on äärimmäisen tärkeää löytää tapoja minimoida tämä (kova) vaikutus. Tällaiset asiat eivät liity kansalaisuuteen, heidän asuinmaahansa tai synnyinmaahan, koska tällaisia kiistoja esiintyy myös täysin suomalaisissa perheissä. Nämä ovat inhimillisiä ongelmia, rajuja hetkiä elämässä, mutta niillä ei ole mitään tekemistä politiikan kanssa. Suomi seuraa kolme periaatetta käsiteltäessä tällaisia kiistoja. Ensinnäkin ne ovat yksityissuhteita ja siksi niitä ei pidä politisoida. Toiseksi niistä ei pitäisi keskustella julkisuudessa. Ja kolmanneksi, kaikkia aviopareja, jotka asuvat Suomessa, koskevat samat oikeudet riippumatta siitä, onko tai eikö ole perheessä ei-suomalainen puoliso. Kansainväliset sopimukset ovat paras tapa ratkaista kansainvälisiä avioliittoja. Suomi on liittynyt Haagin yleissopimukseen, joka käsittelee perheeseen liittyiä kansainvälisen oikeuden näkökohtia. Ja me arvostamme suuresti, että Venäjä hyväksyy myös tämän yleissopimuksen.- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or juhamolari-ÄT-mail.ru (см. -ÄT- = @). In principle, you could discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Juha Molari -mail.ru -blog

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)