maanantai 19. syyskuuta 2011

Jussi Parviainen, Yksinteoin kaksi - ensi-illan kokemuksia

Jussi Parviaisen elokuva Yksinteoin 2 oli vaikuttava kokemus tänään Rakkautta ja anarkia -festivaaleilla. Elokuvan alussa Jussi Parviainen ja Annika Sirén esittelivät elokuvan loistavan kiinnostavasti. Esittely ei sovi tosikkojen korville. Annika lohdutti kuitenkin äitiänsä tyylikkäästi (äiti oli katsomassa tyttärensä elokuvaa).Jussi Parviainen ja Annika Sirén olivat pukeutuneet tyylikkäästi elokuvan ensi-iltaan, antoivat haastatteluja.


Elokuvan jälkeen jatkuivat juhlat Cafe Engelin yläkerrassa (Ravintola Sunn). Tunsin suurta mielihyvää, kun istahdin yksinäisenä miehenä pöytään kaikkien herkkujen kanssa, joita mm. MTV 3 oli järjestänyt meille. Tähän pieneen pöytääni istui upea kaunotar, Annika Sirén, johon sain kunnian tutustua. Toki miehenä kiinnitin huomiota sekä hänen upeaan vartaloonsa että elämänkokemukseen, jota itse elokuvakin käsittelee lyhyesti. Ehkä saamme tietää lisää kovista kokemuksista Annikan kirjasta, kun teos valmistuu. Ennen kaikkea iloitsin kyvystä löytää energisyys ja luovuus kaikkien hurjien väkivaltakokemustenkin jälkeen! Vähän ajan kuluttua pöytään saapui myös maestro itse, Jussi Parviainen. Siinä istuin itse päivän molempien tähtien kanssa kunnes siirryimme juttelemaan toiseen pöytään - pöytä oli täynnä televisiosta ja teatterista tunnettuja tähtiä - ja menimme kaikki jatkoille.

Jatkoilla Hotelli Kämpissä Aira Samulin ja Jorma Uotinen saapuivat onnittelee. Jukka Puotila oli jo muutoin koko ajan Jussi Parviaisen hyvänä ystävänä seurassa. Juhlat olivat tyylikkäät - niin myös poislähtömme, vaikka vanha autoni ei välttämättä ollut paras saattokyyti yölliseen lepoon. Elokuvan tähdet olisivat ansainneet limusiinit.

Itse elokuva oli intensiivinen kokemus, jossa syvä ihmistuntemus, sivistys ja lukeneisuus, miehen mielen (psyko)analyysi kuin myös loistava verbaalinen ilmaisu yhdistyivät. Elokuvassa fiktio ja fakta leikkivät katsojaa virkistävällä tavalla. Niin kuin Yksinteoin 1 on tullut monille kulttielokuvaksi, tälle elokuvalle on odotettavissa samanlaista arvostusta.

Poikkeuksellisesti yli 70 minuuttia pitkää elokuvaa jaksoin katsoa herkeämättä kiinnostuneena. Itselleni tämän elokuvan katsominen oli ensi-illassa jo noin 5-6 kerta, koska sain katsoa elokuvaa jo etukäteen: yhä kuudennen katsomisen jälkeenkin naurahtelin mielihyvästä ja väistämättömyyden pakosta, kun kävelin Maxim-teatterista juhlapaikalle. Tämä elokuva jättää jäljen ihmissieluun. Tämä on se kokemuksellinen ero, joka erottaa elokuvat Elokuvasta.

En laita Elokuvasta toistaiseksi enempää valokuvia, mutta tämä yksi kuva tulkoon nähtäväksi. Jussi-maestro laittanee itse oman sivuston Elokuvaa varten. Jussi Parviainen on luonut Elokuvan, jota yleisön kannattaa odottaa nähtäväksi.


Elokuvan maestron Jussi Parviaisen blogi on tässä: http://jussiparviainen.blogspot.com/

Annika Sirénin kotisivut ovat tässä: http://www.performa-arts.fi/