torstai 22. syyskuuta 2011

Tallinnan vapauttaminen natseista 22.9.1944Tallinnan vapauttamista natseista 22.9.1944 juhlitaan perinteisesti tänä päivänä, mutta Viron nykyisen politiikan tarkoituksena on ollut leimata ja alistaa venäläiset kollektiivisesti miehittäjiksi: niin perinteinen tärkeä juhla osana eurooppalaista historiaymmärrystä natsivallan kukistumisen kunniaksi on kätketty piiloon ja väärennetty "vastarintataistelijoiden juhlaksi". Tällöin vaietaan siitä, että sinivalkomusta -lipun nostaminen tornin huipulle ei poistanut lähellä liehuvia hakaristilippuja.

Pronssisoturipatsas sai tänäkin vuonna Tallinnassa seppeleet. Vainajat ennätettiin valitettavasti häväistä muutama vuosi sitten.

Unohtaminen on ilmeistä aikuisväestössä ja nuorisossa. Työ, perhe ja huvit ovat voittaneet historian merkitysten kohtaamisen. Myös oman turvallisuuden tähden koetaan helpommaksi vaieta historiasta, jotta Virossa ei valtiokoneiston sortotoimet ja uhkailut kohdistuisi. Hiljaa saa olla rauhassa. Niin moni uskoo.

Suomessa Viron suurlähetystön edustalle yksi suomalaishenkilö oli tuonut tervakynttilät (kaksi kappaletta) ja ripustanut öljylyhdyn läheiseen portin pieleen. Juhlapäivä natseista vapautumiseksi on tyystiin vaiettu Suomessa. Historiansa aktiivisesti unohtava ja väärentävä kansakunta voi aloittaa pelottavat aseleikit ymmärryksen puutteessa. Tämä on surullista.

Helsingissä Viron suurlähetystö oli juhlapäivän iltana täysin pimeä, yläkerrassa oli pientä elämää ja satunnainen valon häivähdys. Viro elää vielä puberteetti-iässä, minkä tähden isoveljenä Suomen sopii avustaa Viroa oikealle tielle tosiasioittensa tunnustamisessa ja historiansa muistamisessa.

Pienikin kynttilä Tallinnan vapauttamisen, fasismin kukistumisen ja Virossa toteutetun holokaustin loppumisen kunniaksi on arvokas ystävyyden ja rakkauden silta menneiden surmattujen ihmisten ja tulevaisuutta rakentavien ihmisten välillä.


- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland - OFF FOR A WHILE) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or juhamolari-ÄT-mail.ru (см. -ÄT- = @). In principle, you could discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

RT blogi: It's time, my friend: it's time

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)