tiistai 20. syyskuuta 2011

Venäjällä on kaikki hyvin, mutta Suomi tarvitsee YYA-hengen takaisin


Kuva: Juha Molarin mukaan Suomeen pitäisi palauttaa YYA-henki

IMF:n laskelmien mukaan Venäjän talouden uskotaan kasvavan 4,8 % vuonna 2011. IMF:n käyttämät luvut ovat ehkä hiukan vanhoja, mutta silti kasvu on tuntuvasti yli 4 % vuodessa. Venäjällä inflaatio on noin 8 %, ehkä alle 7,5 %. Toisin kuin useimmissa valtioissa, Venäjällä on kaikki hyvin lyhyellä aikavälillä: talouskasvu on elpynyt, velka on alhainen, budjetti on tasapainossa, inflaatio on laskenut.

Ruplan arvo on laskenut kuukauden päivät suhteessa euroon ja dollariin. Ruplan heikentyminen on eduksi venäläisille vientyrityksille, jotka tahtovat säilyttää kilpailukykynsä Euroopassa ja Yhdysvalloissa markkinoilla, joissa kuluttajat ovat ahdistuneet uuden talouskriisin saapumisesta. Venäläinen yritys voi viedä heikentyneen ruplan tähden tuotetta ulkomaille, jossa sen hinta laskee tai nousupaineet vähenevät. En toki ymmärrä, miten Venäjä on tehnyt mahdolliseksi ruplan arvon laskemisen tilanteessa, jossa Venäjä edustaa vakautta Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin verrattuna.

Ruplan vahvistuminen olisi eduksi eurooppalaiselle ja amerikkalaiselle korkean teknologian vientiyritykselle, koska ruplalla elävä henkilö voisi ostaa yhä helpommin ulkomaisia tuotteita. Ruplan heikentyminen sitä vastoin suojelee Venäjän omaa tuotantoa ulkomaiselta kilpailulta, vaikka kyseessä ei ole toki mikään valuuttakurssiin perustuva protektionismi. Ruplan vahvistuminen tekee venäläisten matkailijoiden ulkomaanmatkan entistä kiinnostavimmiksi.

Eurooppa elää nyt euron lumetaloudessa, jossa järjestelmän uskottavuutta pidetään yllä kalliisti – ongelmaa siirretään päivästä toiseen eteenpäin, jotta Kreikan myötä euro ei luhistuisi tällä viikolla, ensi viikosta ei vielä voi sanoa. Yhdysvallat ovat tulleet myös luhistumisen rajoille velkaantumisensa tähden. Tällaisessa tilanteessa olisi venäläisille suuri murhe, jos rupla pääsisi vahvistumaan: vientimarkkinoiden surkastuneessa tilanteessa kärsii myös Venäjä. Yksittäisen venäläisen ruplassa palkkansa saavan ihmisen lyhyen perspektiivin kannalta on toki surullista, että ruplan vaihtokurssi suhteessa euroon ja dollariin pääsee laskemaan: iPhone ja muut ulkomaiset tuotteet maksavat tämän jälkeen yhä enemmän ruplia.

Suomalaisena päättäjänä ja yrittäjänä – joita en ole siis kumpaakaan – katsoisin kaikenlaisen ulta-länsimaisen agendan sijasta entistä enemmän Venäjälle, joka luo tai voisi luoda sekä taloudellista että poliittista vakautta isänmaamme, Itämeren ympäristön, Euroopan ja koko maailman tilanteeseen. Isänmaallinen suomalainen rakastuu nyt hyviin suhteisiin Venäjän kanssa.

Jussi Parviaisen elokuvan Yksinteoin Kaksi ensi-illan jälkeen menimme juhla-aterialle ja sieltä jatkoimme jalkaisin Hotel Kämpin ravintolaan. Matkalla Jussi kertoi itsensä antifasistiksi ja esitteli myös minut antifasistiksi eräälle ystävälleen. Joku sanoi, että antifasismi ei ole nyt valitettavasti kovin muodissa – pitää olla kaikenlaisia äärinationalisteja tai natseja. Kiitos talvi- ja jatkosodasta –paitoja ostetaan kaupoista. Kerroin, että etsin erään kerran mainituista kaupoista paitaa, jossa lukisi kiitos YYA-sopimus. Ei löytynyt. YYA-sopimus oli siinä tilanteessa parasta isänmaallista suomalaisuutta, nyt isänmaallinen suomalainen rakentaa hyviä suhteita Venäjälle.- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland - OFF FOR A WHILE) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or juhamolari-ÄT-mail.ru (см. -ÄT- = @). In principle, you could discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

RT blogi: It's time, my friend: it's time

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)