tiistai 18. lokakuuta 2011

Kärsi kasakka, sinusta tulee Ataman (kasakkapäällikkö)

Терпи, казак, Атаманом будешь!


Moskovassa Venäjän internationaalin ja euraasialaisen kansanrintaman kongressissa sain tutustua kiinnostavaan mieheen, jonka kanssa vaihdoimme myös yhteistietoja: Ataman Viktor Zaplatin. Hänen kuvansa on kongressiaineistossa ja hänen värikäs historiansa on venäläiselle väestölle tunnettu, mutta ansaitsee tulla referoiduksi myös suomeksi.

Kuva: Kasakkapäällikkö Viktor Zaplatin


Kasakkapäällikkö Viktor Zaplatin oli keskeinen johtaja helmikuun 14. päivä 1992 Lubjankan aukion rohkeassa episodissa, jossa KGB-johtajan Dzerzhinskyn muistomerkki purettiin ja ortodoksinen risti sijoitettiin paikalle. Operaatio tapahtui nimenomaisesti tämän kasakkapäällikkö Viktor Zaplatinin komennossa, mukana olivat myös hänen kollegansa Vitali Valeev, Valert Kamshilov, Ian Brandis sekä Mark Orlov.


Munkki Hermogenes oli äitinsä kanssa kerännyt varat Lubjankan pyhää ristiä varten. Hermogeneksen äiti oli vakavasti sairas, molemmat jalat halvaantunut. Hermogenes meni munkin kaavussa ja äitinsä kanssa Tishinskyn markkinoilla, jossa he keräsivät riittävästi avustuksia ristiä varten. Lisäksi he saivat tarvittavat työvälineet. Kaukasian armenialaiset kristityt kauppiaat antoivat lahjoituksia ristiä varten.

Kuva: Dzerzhinskyn muistomerkki ja kasakkojen nostama ortodoksiristi

Lopulta 14. helmikuuta 1992 munkki Hermogenes ja kasakkapäällikkö kapteeni Viktor Zaplatin ryhtyivät rohkeaan tekoon: he nostivat ensimmäisen puisen ristin Dzerzhinskyn muistomerkin jalustalle Lubjankan aukiolle KGB:n päärakennuksen eteen. Risti nousi jalustalle kirkkaassa päivänvalossa alle 5 minuutissa. Nopeasti Vitaly Valeev, Mark Orlov ja Vlaert Kamshilov menivät ylös sekä vetivät köyden ylös, kun johtomiehet Zaplatin, Hermogenes ja muut kasakat jäivät nyt alas. KGB:sta juoksi kymmenisen turvamiestä, liikennepoliiseja saapui, mellakkapoliisiryhmä järjestyksen ylläpitämistä varten. Lisäksi paikalle saapui venäläisiä ja ulkomaisia televisio- ja sanomalehtitoimittajia sekä uutistoimistoja munkki Hermogeneksen ystävätoimittajan kutsusta.

Kuva: Kasakkapäällikkö Viktor Zaplatin kuvassa vasemmalla

OMON, miliisi ja turvallisuuspalvelu väittelivät, kuka nousisi jalustalle ja poistaisi väkisin kasakat. Jokaiselle oli vastenmielistä ja turvatonta kiivetä muistomerkille kasakkoja vastaan. Ampuminen tulisi myös valokuvatuksi. Lopulta päätökseksi syntyi, että kaikki odottavat kärsivällisesti alhaalla, kunnes kasakat saapuvat alas. Munkki Hermogenes puhui kristillisen kärsivällisyyden puolesta. Kun puinen risti oli hyvin jalustalla, kolme kasakkaa tuli alas. Tämän jälkeen munkki Hermogenes, kaikki läsnäolijat ja Viktor Zaplatinin johtamat kasakat pidätettiin sekä vietiin OMON-bussilla 18. poliisipiiriin asemalle.

Viranomaiset yrittivät löytää rikoslaista sopivaa artiklaa rikoksen nimikkeeksi. Lopulta epätoivoinen poliisi löysi kaksi sopivaa rikkomusta: kadun ylittäminen väärästä paikasta (sakko 10 ruplaa per henkilö) ja ”laittomien pienten arkitehtonisten muotojen rakentaminen” (sakko 50 ruplaa per henkilö). Viktor Zaplatin maksoi kaikkien kasakkojen puolesta sakot.

Ensimmäinen puinen risti oli jalustalla vain vähän aikaa samaan iltaan saakka, jolloin KGB:n virkailijat tuhosivat sen. Viikkoa myöhemmin kasakat toistivat uudestaan ristin pystyttämisen. Toinen risti oli yhden yön pitempää jalustalla. Kolmannen ristin kasakat ja munkki Hermogenes pyhittivät yhdessä Moskovan patriarkaatin papin Georgen kansa. Isä George oli ensimmäinen Moskovan patriarkaatin pappi, joka ei pelännyt pyhittää ristiä. Kolmas risti nousi maaliskuussa 1992. Jälleen mellakkapoliisi ja salainen poliisi saapuivat paikalle. Isä George ei tullut ajoissa ruuhkan tähden, mutta hän saapui myöhässä ja kiipesi portaita ristin jalustalle.

Ristin nostamisen jälkeen ataman Viktor Zaplatin ja kasakkaryhmä lähtivät taistelemaan Transnistriaan, suojelemaan venäläisiä Moldovan yltiönationalisteilta. Kyseinen alue sijaitsee Moldovan kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisäpuolella. Monien yllätykseksi kasakat selviytyivät taistelusta kunnialla. Kasakat taistelivat Transnistriassa maaliskuun puolesta välistä toukokuuhun 1992. Zaplatin palkittiin onnistuneiden sotatoimien johdosta.

Kuva: Kuvassa Viktor Zaplatin äärimmäisenä oikealla Transnistrian tehtävissä

Toukokuun puolessa välissä 1992 ataman Viktor Zaplatin ja kasakat palasivat turvallisesti. Tšeka ei ollut pysynyt ”kunniasanassa” ja kasakat päättivät pystyttää jo viidennen kerran Lubjankalle ristin. Päivämäärä olisi 22. elokuuta. Lisäksi suunnitelmissa oli järjestää 22. elokuuta 1992 yleinen mielenosoitus ja kulkue Korkeimman neuvoston luona sekä pystyttää ortodoksinen risti Dzerzhinskyn patsaan kohdalle.

Transnistrian tapahtumat muuttivat suunnitelmia, koska kesäkuussa 1992 alkoi uusi verilöyly: Moldova oli rikkonut aselevon ja avannut tulen. Romanian palkkasoturit vahvistivat yltiönationalisteja, järjestivät joukkomurhia, ryöstelyn ja siviilien tuhoamisen. 21. heinäkuuta 1992 Moskovassa presidentti Boris Jeltsin ja Moldovan Mircea Snegur pitivät kokouksen aseellisen konfliktin ratkaisemiseksi. Kasakat olivat huolissaan, että Kremlin pomot olisivat valmiit luovuttamaan Transnistrian Moldovan ja Romanian petollisille – venäjävihamielisille - kiihkoilijoille. Kasakat pitivät munkki Hermogeneksen kotona hätäkokouksen. Viktor Zaplatin kutsui kasakat 27.7.1992 Lubjankan aukiolle Transnistrian puolustamiseksi. Kokouksen päätteeksi pystytettiin jo viides ortodoksinen risti Dzerzhinskyn muistomerkin jalustalle.

Syyskuussa 2006 järjestetyssä Transnistrian kansanäänestyksessä 97 % väestöstä äänesti itsenäisyyden puolesta, kun äänestyksessä kysyttiin: "Kannatatko tasavallan itsenäisyyttä ja liittymistä Venäjän federaatioon?" ja "Kannatatko itsenäisyydestä luopumista ja liittymistä Moldovan tasavaltaan?" Transnistrian tavoitteena on Venäjään liittyminen. Alueen väestö tuntee itsensä hyvin sorretuksi ja yksinäiseksi kansainvälisessä yhteisössä. Oikeastaan vain ja juuri Venäjä on ollut heidän demokraattisten oikeuksien ja ihmisoikeuksien tukija, kun sitä vastoin mm. Euroopan Unioni, jonka mukana myös pieni Suomi, ja Amerikan Yhdysvallat vastustavat kansan mielipiteen kuulemista - kansanäänestyksen tuloksen noudattamista. Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen intressiä selittää sotilaallinen kiinnostus Ukrainaa kohtaan, joka on aivan Transnistrian naapurissa idässä. Euroopan Unioni ja Yhdysvallat tahtovat vahvistaa omaa vaikutusvaltaansa Venäjän raja-alueilla ja jos mahdollista tukea tarpeen vaatiessa mahdollisia paikallisia levottomuuksia. Tuossa kaksinaismoralistisessa tilanteessa EU ja Yhdysvallat eivät piittaa Transnistrian pienen väestön oikeuksista ja tarpeista.- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland - OFF FOR A WHILE) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or juhamolari-ÄT-mail.ru (см. -ÄT- = @). In principle, you could discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

RT blogi: It's time, my friend: it's time

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)