keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Rakkaudellista ryssittelyä ja kivenheittoa Ilomantsissa rajavyöhykkeelläSain tietää, että 4.10.2011 tapahtui Ilomantsissa rajavyöhykkeellä erikoista käyttäytymistä, joka havaintojen mukaan alkoi, kun oppilasryhmän opettaja voimakassanaisesti ryssitteli: ”Tätä eivät ryssät osaa tehdä”, ”Näitä töitä ryssät eivät saa”. Oppilasjoukossa ryssittely yleistyi, rajavyöhykkeellä heitettiin myös kiviä ryssää vastaan. Useampi kivi lensi ryssää vastaan. Tämä oli lähtökohtainen - siis erheellinen - havainto, jota lähdin tutkimaan. Todellisuus osoittautui kauniimmaksi kuin itse YYA-Suomessa, jossa kyseinen raja on rauhallinen, kunnioitettu - kahden ystävän välinen raja. Ongelmani oli nyt myös helpompi kuin ns. Mainilan laukausten arvoitus, koska niiden laukausten olemassaolostakaan ei ole ylipäätänsä varmuutta tänä päivänä. Nythän oli kyse vain poikien kivistä, joka osoittautui pienen kiven ystävällismieliseksi heitoksi naapuri-ilon kunniaksi.

Kuvatun havainnon vuoksi otin 10. lokakuuta kello 9:52 yhteyttä mainittuun oppilaitokseen, sen rehtoriin ja vastuulliseen opettajaan, joka veti toisen opettajan kanssa mainittua ryhmää. Kysyin heidän selvitystään tapahtuneeseen. Kysyin, miten Pohjois-Karjalassa koetaan Venäjä-suhteiden merkittävyys ylipäätänsä? Rehtori soittikin puhelimella vähän jälkeen kello 10 ja ei pitänyt sopivana mitään rasistista vihamielisyyttä. Hän kertoi juuri kuunnelleen surullisena radiosta, että naapurissa Liperissä olivat paikalliset nuoret ja somalinuoret ottaneet väkivaltaisesti yhteen. Sellainen ei pitäisi kuulua meidän maailmaamme. Kerroin, että rajaprovokaatiosta teen uutiskolumnia Venäjän valtiollisen televisiokanavan RT (Russia Today) sivulle.

Oppilaitoksessa alkoi tapahtua 10. lokakuuta 2011. Opettajat pitivät palaveria keskenään. Opettajat puhuttelivat mainittua oppilasryhmää, josta jokainen tahtoi olla hyvin lojaali; ehkä tutkinnon suorittaminen on heille tärkeää. Opettajat keskustelivat myös yrittäjän kanssa, jonka yrityksen alueella oli kivittely tapahtunut. Yrittäjä halusi olla myös lojaali; ehkä oppilaitosyhteistyö on ilmeisen tärkeää. Kaikkea sitä pienen entisen kyläpapin korvat kuulevat Pohjois-Karjalaan saakka…

10. lokakuuta kello 15:01 sain vastauksen toiselta opettajalta, sain vahvistuksen mainitulle koulun sisäiselle prosessille, joka oli jo tiedossani, koska korvani kuulevat kauas Pohjois-Karjalaan saakka. Nyt sain tietää, että mitään pahaa ei ollut oikeasti tapahtunut ylipäätänsä. Yksi – ilmeisesti sydämenmuotoinen pieni rakkauden - kivi oli heitetty ajattelemattomasti rajavyöhykkeellä Venäjän suuntaan, mutta poikanen oli heittänyt tuon kiven, koska oli Torniossa oppinut heittämään kiviä raja-alueella, jossa Suomen ja Ruotsin välillä raja on lähinnä symbolinen. Luultavasti – niin ajattelen nyt jälkikäteen - tuo pieni kivi sydämellisen rakkauden osoitukseksi oli pistetty myös toverillisesti vaaleanpunaisiin söpöihin nauhoihin ja rusetteihin. Tästä kivestä ei todellakaan ole Mainilan laukausten veroiseksi konfliktiksi.

Ryssä-sanaa oli toki käytetty, kun on ”ihmetelty työskentelyä niin kaukana muusta sivistyksestä ja lähellä rajaa”, mutta ”ryssää” "ei ole lausuttu mitenkään rangaistavana tekona", koska ”jokainen käyttää sitä sanaa eri tilanteissa ajattelematta sen enempää sisältöä”, joka olisi naapurisopua loukkaava. Mikäli ymmärsin oikein, niin Pohjois-Karjalassa käytetään ryssä-sanaa pelkästään rakkaudellisen toveruuden ilmauksena maahanmuuttajista ja naapureista. Tämä oli totta erityisesti rajavyöhykkeen ihmettelevässä ryssittelyssä.

Loppujen lopuksi kaikki oli hyvin. Koulusta tiedusteltiin, mistä olen saanut tietoni Ilomantsin rajavyöhykkeen tapahtumasta. Vastasin kello 15:19 kiitoksella, että jos opettaja ei ole menetellyt niin kuin hänen on nähty ja kuultu saamani tiedon mukaan toimineen. Kaikkihan on siis täysin hyvin. Mitä tulee tietolähteeseeni, joka näytti kiinnostavan opettajaa: ”Moskova kuulee ja näkee kaiken – ainakin mitä rajavyöhykkeellä tapahtuu”.

Olen ikionnellinen, että arvoitus oppilaitoksen eetoksen ja rajavyöhykkeellä tapahtuneen käytöksen suhteen ratkesi niin rakentavasti.

Happy end!
- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland - OFF FOR A WHILE) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or juhamolari-ÄT-mail.ru (см. -ÄT- = @). In principle, you could discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

RT blogi: It's time, my friend: it's time

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)