sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Suomen delegaatio Moskovassa Venäjän internationaalin ja euraasialaisen kansanrintaman kongressissa


Kuva: Suomen delegaatio Moskovassa oli kaikkein kaunein

Onnettomuus Finnairin lentokoneessa Helsingistä Moskovaan 14.10.2011

Matka Helsingistä Moskovaan alkoi sekavissa tunnelmissa Finnairin lentokoneessa perjantaina. En pelännyt varhaista aamua, vaikka menin julkisella bussilla lentokentälle ja matka vei aikaa. Suurin onnettomuus sattui Finnairin lentokoneessa: Sain luettavaksi Helsingin Sanomat – ihan ilmaiseksi. En olisi tietenkään maksanut Hesarista mitään. Lentokone ei tipahtanut Helsingin Sanoman jysäyttämän älyttömyyden pommin tähden, mutta tuo älyttömyys ei ollut ilmeisesti tavoittanut lentäjiä ja mekaanikkoja (onneksi).

Kaja Kunnas oli kirjoittanut Hesariin koko sivun jutun Sofi Oksasen tarinasta Puhdistus, josta syntyy elokuva. Elokuvan metsäveljet taistelevat neuvostomiehittäjää vastaan. Metsäveljet kyselevät natsilta toveriansa. Iso musta otsikko julistaa Hesarissa, että kuvaus tapahtuu OIKEAN Aliiden talossa. Sofi Oksanen myöntää lehdelle, että Otsan talosta hän ei tiedä mitään. Toimittaja ei ymmärrä kysyä, tietääkö Sofi Oksanen mitään muutakaan tarinansa oikeudesta. Antti Jokisen elokuvan toivotaan vievän "kommunismin ihmisyyden vastaiset rikokset tunnetasolla länsimaisen ihmisen tietoisuuteen" (Hesarin väite). Helsingin Sanomat, Sofi Oksanen ja elokuvan tuottaminen ovat löytäneet yhteisen poliittisen mission.

Pelastus: Kremlissä palaa yhä ikuinen tuli natseista saavutetun voiton kunniaksi

Jo heti perjantai-iltana tuli tarve varmistaa Helsingin Sanomien jutun jälkeen ikuisen tulen tilanne Kremlissa: Kremlin luona paloi yhä ikuinen tuli natsismin kukistumisen ja isänmaan puolustamisen kunniaksi. Helsingin Sanomat, Sofi Oksanen ja kumppanit eivät ole onnistuneet sammuttaa tuota tulta. Ei myöskään Helsingin Sanomien entinen patruuna, jonka suojeluksessa Suomi kävi sotansa Neuvostoliittoa vastaan. Moskovan Punaisen torin lähellä Kremlin edessä palaa yhä ikuinen tuli fasismin kaatumisen kunniaksi ja kunniavartio suojelee tulta. Kaikki yhä hyvin Moskovassa!


Kuva: Isänmaan puolesta 1941–1945


Moskovassa nautin elämästäni


Moskova on minulle vieras kaupunki, mutta tunsin sen heti kodikkaaksi: kyrilliset kirjaimet virittivät saman lämpimän tunnelman kuin voin kokea Pietarissakin. Ihmiset olivat ystävällisiä. Kaiken kaikkiaan tunsin suurta mielihyvää ja rauhaa.

Asuin Moskovan Riikan aseman vaatimattomassa minihotellissa, jossa söin oikein tuhdin ja maukkaan Lagman-keiton. Hintaa oli vain 150 ruplaa. Sitä vastoin kaksi ystävääni sai kalliin muiston, kun tilasivat teen ja mehun ylellisessä hotellissa: 2000 ruplaa, noin 50 euroa. 150 ruplan lisäksi minulla ei ollut muuta rahaa juuri käytettäväksi. Lauantaina sain venäläisen vieraanvaraisuuden ansiosta tuhdin ruoan. Muuta en sitten syönytkään matkan aikana varattomuuteni vuoksi. Moskovassa otetuista valokuvista näin ilokseni, että kasvoni ovat todella kaventuneet vähän urheilun ja kulinaristisen itsehillinnän ansiosta!


Kuva: Lagman-keitto

Kuva: Moskovan Riikan asema

Onneksi julkinen liikenne toimii erinomaisesti Moskovassa. Lentokentältä pääsi helposti 70 ruplan hinnalla minibussilla metroasemalle, josta 28 ruplan lippuhinnalla pääsi minihotellille muutaman vaihdon jälkeen. Rakastuin Moskovan metron tehokkuuteen. Kuljin usein myös Lubjankan metroaseman kautta, jonne Kavkaz Centerin ylistämät sankarit tekivät tuhoisan terrori-iskun maaliskuussa 2010 (siis sananmukaisesti ko. sivusto ylisti toimituksellisena linjanaan ko. terroristeja sankareiksi ja marttyyreiksi!). Mainittu metrolinja oli paras, koska seuraava pysäkki oli kongressihotellimme National vieressä. Toisella puolella aukiota on mm. Kreml.

Kuva: National-hotelli Moskova

Lähes kaiken huipuksi hienosti sujuneesta liikenteestä ja yhteyksistä oli paluumatkani Moskovan lentokentällä. Saavuin sinne jo hyvissä ajoin. Kun siirryin passin tarkastukseen, eteeni oli tullut kohtalainen jono. Tällöin ystävällinen virkailija pyysi minut diplomaattireitin kautta ja pääsin ripeästi ohi jopa koko jonon. Tietenkään tässä ei ollut mitään ideologista viestiä minulle, vaikka sellaista olisi aina hauska kuvitella: kyse on vain joustavasta käytännöstä.

Eikä tässä vielä koko ihme, vaan diplomaattijonosta käveltyä odotustilaan kuulen kohta selkäni takaa huudon: Juha! Sain tavata naapurini - venäläisen miehen - Moskovan lentoasemalla ja pääsin Helsingin lentokentältä hänen kyydissään kotiini veloituksetta. Moskovan matka oli tällä tavalla niin kuin papillisesti sopii kirjoittaa "täynnä johdatusta ja siunausta".

Suomen delegaatio toivottaa Jumalan siunausta Venäjän internationaaliselle yhteistyölle

Suomen delegaatio Moskovassa Venäjän internationaalin ja euraasialaisen kansanrintaman kongressissa toi upealla tavalla esille Suomessa asuvien venäläisten äitien, isien ja lasten toiveet tiivistyvälle kansainväliselle yhteistoiminnalle. Ymmärsin, että näissä viisaissa naisissa on vahvuutemme.

Inga Rantala piti koskettavan puheenvuoron sen puolesta, että emigranttien paluuta takaisin Venäjälle tulisi kehittää – etenkin vallitsevassa tilanteessa, jossa russofobiset toimet loukkaavat perheiden oikeuksia mm. Suomessa. Ingan puoleen kääntyivät useiden valtioiden edustajat. Rimma Salonen oli osallistujien keskuudessa hyvin tunnettu. Esiintymiseni jälkeen sain solmia muutamia kiinnostavia yhteyksiä jatkotyöskentelyä varten.Kuva: Suomen delegaatio Moskovassa

Esitykseni yhdessä Evgenia Hilden-Järvenperän kanssa on nähtävissä Kreml-TV:n sivulla (minuuttiluvut 21:00-28:35).
Esitykset menivät suorana Kreml-TV:ssä katsottavaksi. Paikalla oli myös muita televisiokanavia. Rossiiskie Vestin Internatsionalnaja Rossija –sivuilla julkaistiin puheenvuoroni, jossa kuvailin venäläisen maahanmuuttajan kohtaloa ja mahdollisuuksia Suomessa.
- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland - OFF FOR A WHILE) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or juhamolari-ÄT-mail.ru (см. -ÄT- = @). In principle, you could discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

RT blogi: It's time, my friend: it's time

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)