keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Henrik Lax jakoi valtiomiesviisautta Venäjän vaaleista Aleksanteri-instituutin tilaisuudessaTuo huomattava suomenruotsalainen valtiomies, mahdollisesti tämän vuosituhannen merkittävin suomalainen valtiomies tai ainakin suomenruotsalainen sellainen, Ranskan ansioritarikunnan Kunnialegioonan kunnioitettu upseeri, entinen europarlamentaarikko ja useat valtiomiehet tavannut, RKP:n vuoden 2005 presidenttiehdokas, lokakuussa 2010 Venäjän ja Itä-Euroopan instituutin johtokunnan uudeksi puheenjohtajaksi valittu Rolf Henrik Richard Lax osaa sanoa venäjäksi: ”Меня зовут Генри”.

Rolf Henrik Richard Lax kertoi lokakuussa 2010 aloittavansa venäjän kielen opinnot. Luultavasti tässä vaiheessa hän puhuu ja kirjoittaa sujuvasti venäjää. Hän on kyennyt rakentamaan kokemustensa ja loistavasti kehittyvän kielitaitonsa tähden merkittävän kosketuspinnan Venäjään – mediasta politiikkaan ja puolustuspolitiikkaan. Siksi minun oli Suuri Kunnia katsoa tuota ystävällistä miestä, joka oli saapunut jälleen kerran upeassa puvussaan jakamaan valtiomiesviisautta.

Minulla ei ole pienintäkään mahdollisuutta siihen tyylikkyyteen, jonka hän on ostanut eläkeläisenä europarlamentaarikon eläkkeellä ja Venäjän ja Itä-Euroopan instituutin johtokunnan puheenjohtajan pienillä korvauksilla siihen nähden, mikä on ollut kuitenkin hänen antinsa Suomen, Euroopan, Venäjän ja koko maailman politiikan hyväksi. Tyylitajuni ei edes riittäisi siihen arvokkuuteen, jonka komea Henrik Lax saavuttaa pukeutumisellaan ja puhetaidoillaan.

Ranskan ansioritarikunnan Kunnialegioonan upseeri Rolf Henrik Richard Lax oli saapunut ystävällisesti kunnioittaen Helsingissä Unioninkadulle Aleksanteri-instituutin tilaisuuteen. Tilaisuuden arvovaltainen kummisetä jakoi lapsilleen viisautta. Paikalle saapuneet akateemiset ihmiset olivat ylipäätänsä hienoja suomalaisia. He kävivät keskenään viisasta keskustelua englanniksi. Aleksanteri-instituutin tutkijat kertoivat Venäjän vaaleista, mutta kommenttipuheenvuorolla nöyrästi valtiomiesmäisesti aloittanut, sen jälkeen yhä uudestaan ja yhä kauemmin puhunut karismaattinen Rolf Henrik Richard Lax osoitti aatelismaisen suuruutensa, siis tuon suoranaisen valtiomiesviisautensa, kun hän kertoi niin monta hienoa nimeä, joita hän oli tavannut. Tästä viisaudesta saimme tulla osalliseksi. Minä en niitä nimiä tunne enkä muista, ehkä joskus olen televisiosta kuullut. Luultavasti pitäisi polvistua lattialle ja suudella lattiaa niin kuin ortodoksisessa jumalanpalveluksessa pyhän ehtoollisen asetussanojen ja kolminkertaisen aamen-sanan jälkeen.

Minulle oli ylipäätänsä mieltä ylentävää päästä akateemisen keskustelun kuulolle, vaikka en minä upeasta sofismista juuri mitään ymmärtänyt tavallisena pienenä ihmisenä, joka elän hyvin pienissä yksinkertaisissa oloissa. Niin hienoja nämä kaikki puhuivat. Hienoja ihmisiä kerrassaan hienoissa puvuissaan! Sen kuitenkin aistin, että kaikki olivat kovasti huolestuneita Venäjän vaalien tähden. Kaikki seuraavat lupaustensa mukaan vaaleja mielenkiinnolla mainitusta huolestuneisuudestansa käsin. Suomi on virallisestikin niin huolestunut Venäjän vaaleista, että Suomen eduskunnasta ei saatu Venäjän duuman vaaleihin yhtään virallista tarkkailijaa. Kaikkia huolestutti lähteä Venäjälle. Tätä Henrik Lax ja esitelmöitsijät eivät kuitenkaan kertoneet, sillä heillä riitti ylipäätänsä huolestuneisuutensa ilmoittaminen.

Esitelmistä kuuntelin mielenkiinnolla puhetta Venäjän valtiollisesta mediasta, jollaisena mainittiin Rossiiskaja Gazeta ja Russia Today (niin kuin esitelmöitsijä määritteli, vaikka uudempi nimi on RT). Nämä ovat viisaiden suomalaisoppineiden mukaan kovasti valtiollisesti valvottuja. Tämä oli minunkin oikein aiheellista oppia pienenä ihmisenä, sillä olen useamman kerran ollut haastattelussa Rossiiskaja Gazeta –lehdessä ja kirjoittanutkin RT-kanavalle, mutta en ole tiennyt sitä ankaraa valtiollista kontrollia ennen kuin nyt suomalaiset akateemisesti sivistyneet tutkijat paljastivat minun ilmeisen orjallisuuden. En ole tiennyt, miltä ”kontrolli” maistuu ja miten se haisee. Mutta yksinkertaisenä suomalaismiehenä suurin miettiini oli tämän jälkeen, miksi suomalaistutkijat ja politiikot eivät siis lue ja katso Rossiiskaja Gazetaa ja Russia Today -kanavaa, jos kerran niiden tiedetään puhuvan arvovaltaisesti Venäjän hallituksen tärkeistä asioista. En saanut vastausta, mutta en minä tohtinut kysyäkään. Eikö ääntä pitäisi kuunnella siitä torvesta, joka on jykevä ja merkittävä?

Tutkija Katja Koikkalainen havaitsi aiheellisesti, että Venäjällä on lukumääräisesti enemmän internetin käyttäjiä kuin missään Euroopan maassa. Siksi Internetin merkitys voi kasvaa vaaleissa. Virallista politiikkaa vastustava media sai aiheellisesti myös kriittisiä attribuutteja – saanen käyttää tätä vaikeaa sanaa kun olin hienojen ihmisten seurassa: Novoja Gazetaa ja muita vastaavia leimaa likaiset tarinan ja salaliittokertomukset, kun tarinoita kerrotaan Putinia vastaan. Yhteiskuntatieteitten tohtori Katja Koikkalaisen esityksen mukaan näyttäisi olevan tärkeämpi paikka sitä vastoin vaihtoehtoisella medialla, jollaiseksi hän nimesi Ria Novostin, Echo Moskvan ym. Nekin ovat tulleet joskus minulle tutuiksi. Katja Koikkalaisen esitys olikin hengeltään ja sisällöltään sellainen, että sen logiikan itsekin ymmärsin, vaikka en ole ollut yliopistoväen monimutkaisten ajatuskulkujen hautomassa vuosikausia. Vaikka kriittiset äänet ovat lisääntyneet, silti valtaosa ihmisistä luottaa täydellisesti Putiniin. Tämän tutkimustuloksen jälkeen totesin jo Aamen. Voisin päätellä Katjan esityksen jälkeen, että ei ole siis mitään huolta. Vai miten siinä kävi? Kukaan ei sen jälkeen kysynyt Katjalta yhtään mitään. Miten tuollainen tieto pääsi julkisuuteen viattoman naisen esityksessä?

Esitelmöitsijöiden jälkeen valtiomiehenä ansioitunut, melkein ranskalaiseksi ritariksi jo lyöty Rolf Henrik Richard Lax aloitti kommenttipuheenvuoronsa. Hän ei muistanut ilmeisemmin suuren valtiomiesmäisen profeetallisen huolestuneisuutensa tähden kiittää edellä mainittua nuorta tutkijaa Katja Koikkalaista, joka erehtyi kertomaan, että valtaosa venäläisistä luottaa täydellisesti Putiniin, vaan hän kohdisti kunnioittaen puheensa Hanna Smithille, joka oli puhunut nationalismin paluusta Venäjän politiikkaan. Ja tienkin valtiomies kohdisti kysymyksensä itselleen ja vastasi sen jälkeen kysymyksiinsä. Ja niin Rolf Henrik Richard Lax nousi seisomaan, hän sai mikrofoonin käteensä ja lausui karismaattisella äänellään syvän elämänkokemuksen henkistämänä: ”Minä olen huolestunut Venäjän kehityksestä”. Niin tuli valaistus. Meni ensimmäinen puheenvuoro. Ja kaikki oli sangen sopivaa.

Kuva: Hanna Smith on saanut Henrik Laxin hyväksynnän

Rolf Henrik Richard Lax on oppinut venäjänkieltä vuoden aikana erinomaisen hyvin. Hänen laajat poliittiset kokemukset ja huomattava ihmissuhdeverkostonsa sekä timanttimaisen terävä analyyttinen kykynsä tulivat sanotetuksi suuriksi mietelmiksi - mahdollisesti myös jälkipolville tallentuvana viisautena, kun tämä Venäjän ja Itä-Euroopan instituutin johtokunnan puheenjohtaja lausui Venäjästä ensimmäisiksi sanoikseen: ”Minä olen huolestunut”. Nyt minä ymmärrän aivan eri tavalla levollisesti ikään kuin suuren paimenen kaitselmuksena, että valtiomies Rolf Henrik Richard Laxin alainen Venäjän ja Itä-Euroopan instituutissa, Suomen ulkoministeriön Venäjä-tiedotuksen johtaja Hanni Hyvärinen suositteli myyräntyötä Suomen antifasisteja vastaan, koska antifasistit eivät ole ymmärtäneet tehdä timanttimaisen terävää analyysia Venäjän huolestuttavasta kehityksestä vähäisen poliittisen kokemuksen ja niukkojen älyllisten lahjojen tähden, ja niin antifasistit eivät ole päätyneet Laxin seuraajiksi viisauden opetuksissa: ”Minä olen huolestunut”.

Ranskan ansioritarikunnan Kunnialegioonan kunnioitettu upseeri, entinen europarlamentaarikko ja useat valtiomiehet tavannut, RKP:n vuoden 2005 presidenttiehdokas, lokakuussa 2010 Venäjän ja Itä-Euroopan instituutin johtokunnan uudeksi puheenjohtajaksi valittu sekä kaikella muullakin tavalla ansiokas Rolf Henrik Richard Lax ei odottanut vastausta kysymyksiinsä – ei etenkään tähän suureen toiseen viisauteen, jonka hän jakoi kansakunnalle: ”Miten voisi edes liberalisoida tuota täysin korruptoitunutta valtiota?” Tietenkään suuren kokemuksensa tähden Laxin ei tarvitsekaan odottaa varsinaisesti vastausta, vaan hän voi jakaa viisautta meille pienille ihmisille, joista sangen monet ovat jopa avuttoman köyhiä hengen ja talouden puolesta. Jos ymmärsin oikein, Rolf Henrik Richard Lax puhui tässä tapauksessa Venäjän epätoivoisesta tilanteesta, jota mitkään vaalit eivät voi edes uudistaa. Hanna Smithin ei uskonut systeemin muutokseen, vaan tyytyi siihen, miten ihmiset tuntevat mielessään tilanteen. Venäjä ei siis muutu systeemin itsensä avulla, mutta vain mielensisäiset tunnelmat voivat muuttua.

Ja jälleen valtiomies Rolf Henrik Richard Lax – luonnollisesti myös Venäjän ja Itä-Euroopan instituutin johtokunnan puheenjohtajan arvovaltaisessa asemassaan – teki sujuvan analyysin 2000-luvun kansainvälisen politiikan muutoksista ikään kuin muutamalla siveltimen vedolla, mitä ainoastaan ymmärtäväinen valtiomies voi laajan kokemuksensa ansiosta tehdä yhtä taidokkaasti. ”Vuonna 2008 muuttui Venäjän retoriikka” – sanoo Lax ja häneen sopii luottaa miehen valtaisan kokemuksen tähden. ”Tuo muutos riippuu täysin Venäjällä öljynhinnasta”. Lax muisti kertoa, että hän oli Euroopan parlamentissa vuodet 2004-2009 – ja näki kasvotusten useita venäläisiä ja eurooppalaisia valtiomiehiä. Hän teki tällöin jo terävät täysin oikeat analyysit, miten retoriikka riippuu öljyn hinnasta. Mutta nyt suomenruotsalainen suurmies – todellinen lahja ei ainoastaan Suomen vaan koko Itämeren ja Euroopan politiikalle – on tehnyt loppupäätelmänsä, jossa hän tuskin erehtyy niin kuin ei ole erehtynyt aiemmissakaan arvioissaan: ”Minä olen huolestunut järjestelmän romahtamisesta” (kunnioitettu Lax).

Lax viittaa tietenkin ja ehdottomasti Venäjän romahdukseen ja korruptioon – Euroopan Unioni on ilmeisen hyvässä kasvuvauhdissa, läpinäkyvä ja rehti sen jälkeen kun Lax oli korjannut EU:n kilpailukuntoon. ”Mitä tulee Venäjän tulevaisuuteen, olen erittäin huolestunut” (Lax). Ja Lax selittää, selittää, selittää.
Rolf Henrik Richard Lax osaa huolestua tietenkin valtiollisen median vaarallisuudesta, sillä hän on ollut valtiollisen Yleisradio Oy:n hallintoneuvostossakin (05.04.1995 - 23.03.1999). Ilmeisemmin hän ei ole juuri koskaan puhunut Suomen valtiollisen median korruptoivasta tiedonvälityksestä ulkopolitiikan ja Venäjä-kuvan suhteen, koska Suomen valtiollisen median kuva Venäjästä on yhtä hyvin pelastettu ja puhdistettu kaikesta korruptoituneesta väärämielisyydestä ja epärehellisyydestä kuin EU on pelastettu Laxin jälkeen hyvälle kasvu-uralle.

Rolf Henrik Richard Lax ei ole mikään äskettäin kääntynyt, vaan hän on ollut jo aiemmin hyvin huolestunut Venäjästä, vaikka tällöin hän ei vielä toki osannut venäjää. Hän on yksi niistä perustajajäsenistä, joka oli perustamassa Finrosforumia – Suomalaisvenäläistä kansalaisfoorumia, jonka puheenjohtajaksi tuli Heidi Hautala, varapuheenjohtajaksi Jukka Mallinen, sihteeriksi Mikael Storsjö – Kavkaz-Centerin omistavan ProCaucasus –yhdistyksen puheenjohtaja. Luonnollisesti Lax on valtiomiestaidoissaan ja kokemuksissaan kaikkein merkittävin tuossakin perustamisessa, vaikka hän itse ei muiden kiireidensä vuoksi ennättänyt jäädä itse järjestön operatiiviseen johtamiseen. Rolf Henrik Richard Lax ei ole ollut huolissaan – ei myöskään ”erittäin huolestunut” – siitä seikasta että Finrosforumissa ei nähdä ongelmaa, jos Interpolin kansainvälisesti etsityt henkilöt ovat osallistuneet bandiittien toimintaan Venäjän Kaukasuksessa, jatkavat tuolloisen ideologiansa ja tavoitteittensa mukaista toimintaa Venäjää vastaan Suomesta käsin uusien verkostojensa avulla. Shamil Basajevin ja Doku Umarovin ystävät eivät huolestuta, sillä Rolf Henrik Richard Lax on todellinen ihmisoikeusaktivisti valtiomiehenä: hän rakentaa parempaa maailmaa toisenlaisen Venäjän varaan yhdessä ystävänsä presidentti Toomas Henrik Ilveksen kanssa. Ilves-ystävästään hän kertoi myös tulohaastattelussaan Venäjän ja Itä-Euroopan instituutin johtokunnan puheenjohtajaksi valinnan jälkeen.


Kuva: Tilaisuudessa oli myös muita puhujia, mutta heidän kuvansa jäi pieneksi valtiomieheen verrattuna- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com (см. -ÄT- = @). You can discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

RT blogi: It's time, my friend: it's time

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)