torstai 3. marraskuuta 2011

Kohtuus kaikessa – myös urheilussa yhtä hyvin Alexander Stubbille kuin minullekin

Ortodoksisen kirkon venäjänkielisessä Foma-aikakauslehdessä oli entisen huippu-urheilijan, nykyään ortodoksisen kirkon papin Sergei Poperechniyn (Сергей Поперечный) mielenkiintoinen kannanotto urheilun vaarallisuuteen. Sergei aloitti jo 11-vuotiaana kreikkalaisroomalaisen painin. Nopeasti hän kohosi urheiluluokalle, jonne oli koottu vain taitavimmat. Kreikkalaisroomalaisessa painissa Sergei edusti myös Venäjää, hän oli voittamassa Venäjän joukkueessa Maailman Cupia, kaksi kertaa hän voitti Venäjän mestaruuden. Sergei toimi myös Moskovan alueella kreikkalaisroomalaisen painin päävalmentajana ja varapuheenjohtajana. Vuonna 2000 hän siirtyi kuitenkin täysin hengellisiin tehtäviin, lopulta vihittiin myös papiksi, kun oli valmistunut teologisesta seminaarista.

Kirjoituksessaan Sergei Poperechniyn tunnustaa urheilun hyödyllisyyden sinänsä, mutta toteaa urheilun tarjoavan vaarallisesti mahdollisuuksia kunnianhimolle, itserakkaudelle ja ylpeydelle, joita erityisesti narsistinen ihminen toteuttaa yli kaiken.

Sergei Poperechniy on ollut huippu-urheilija ja hän kirjoittaa huippu-urheiluun liittyvistä vaaroista. Lahjattomuutensa vuoksi kaikista ei tule huippu-urheilijoita, mutta soveltuvin osin samat vaarat koskevat meitä tavallisia aktiivikuntoilijoitakin. Viime päivinä ulkoministeriöiden työntekijät, Suomen edustajat ja ulkomaiset ministerikollegat ovat hävenneet kiroilevan, nyrpeän oloisen Alexander Stubbin tähden, joka haistattelee paskaa Pohjoismaiden ministerineuvoston kokoukselle, julkisesti julistaa ”vittuuntuneisuutta” kokoustilassa. Jos tuollainen käytös ilmenisi Suomen mäkihyppyjoukkueessa edustustehtävissä, nuoret hyppääjäpojat joutuisivat ilmeisesti ulos seuraavista edustustehtävistä.

Luulen tunnistavan jo ikääntyvän suhteellisen huonokuntoisen, mutta aktiivisesti urheilevan Alexander Stubbin mielen epävakauden syitä. Ministeri Stubbin palkka on niin korkea ja edut niin huomat, ettei tavallinen kansalainen edes niitä voi tajuta oman elämänsä niukkuudessa. Stubbin kiroilu ei synny siis talousvaikeuksista. Pieni osansa voi olla siinä, että Stubb ei voi enää toteuttaa yhtä avoimesti Nato-tavoitteitansa kuin aiemmin silloin, kun Suomen presidentin vaalit eivät olleet yhtä ajankohtaiset. Stubbin poliittisen uran laskusuhdanne ulkoministerin paikalta Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeriksi tuottaa myös tuskaa miehelle, joka nauttii tilanteesta, jossa media rakastelee hänen saavutuksillaan – vähintään urheilullisilla, jos muita ei ole.

Kuten tiedetään, Alexander Stubb on aktiivi kuntoilija. Ulkoministeriöstä on kantautunut tietoja, että Stubbin kuntoilu on saattanut joskus varsin sekaisin UM:n työrutiinit ja käytöstavatkin. Stubbin urheilulliset ”saavutukset” eivät ole kuitenkaan kohonneet vähäisen kuntoilijan tulostasoa paremmaksi – useat Stubbin ikäiset naisetkin juoksevat vauhdikkaammin ilman suurta hälyä urheilullisuudestaan. Mitä tässä on siis käynyt?

Minä olen – kuten blogini pieni lukijajoukko tietää – yrittänyt harrastaa urheilua erityisen säännöllisesti erityisesti elokuun alusta alkaen. Juoksen ja harrastan muuta urheilua jopa kaksi tai kolme kertaa päivässä. Ikääntyvän miehen suorituskyky ei ole kuitenkaan valitettavasti juurikaan parantunut. Tänä aamuna teki kipeää juosta 5 kilometriä Pirkkolan metsäpoluilla. Eilen kävin aamulla kuntosalilla – tyhjällä vatsalla – ja samalla tyhjällä vatsalla juoksin vielä kello 14 noin 7 km:n juoksulenkin kuntopolulla. Sitten menin iltapäivällä pojan kanssa jalkapalloharjoituksiin ja illalla heittämään koripalloa poikani kanssa. Tavoitteeni on ollut, että alkusyksyn intervalliharjoittelu 10 kertaa 2 minuuttia vauhdilla 3.00 min/km, palautuksena aktiivista liikuntaa vatsalihasten ja leuanvedon nimissä, voisi kehittyä nyt marraskuussa jo muotoon 10 kertaa 3 minuuttia vauhdilla 3.00 min/km. Mutta en voinut eilen mitenkään jatkaa matkaa kokonaiseksi kilometriksi. Keväällä tavoitteeni on juosta 3 kertaa 9 minuuttia vauhdilla 3.00 min/km. Kaiken kaikkiaan nämä "tavoitteet" tai "unelmat" sisältävät narsistisen huijauksen, johon on helppo hirttäytyä - tai vähintää tukahduttaa elämänilo. Olen alusta alkaen pitänyt julkilausuttuna totuutena, että urheilen ilman pakonomaista päämäärää – hyvä, jos kunto kehittyy, mutta jo ei kehity, niin pidetään liikkuen kuntoa yllä. Pakko on poissa. Tilanne oli toinen, kun olin noin 20 vuotta vanha varusmies: silloin tahtoi tulla hermostuminen, kun ei päässyt syystä tai toisesta juoksulenkille. Siitä huolimatta narsistinen petos vaanii aina mukana.

Jos Alexander Stubb on löytänyt liikuntaansa narsistisia tarpeita tyydyttävän pakonomaisen tarpeen, hänen ikääntymisensä ja liikunnallinen väsymyksensä purkautuvat hyvinkin helposti holtittomana vittuiluna ja paskan haistatteluna, kuten ministeri Alexander Stubb on tyytymättömyyttänsä nyt purkanut arvovaltaisessa kokouksessa, jonka upeita puitteita tavallinen ihminen olisi muistanut kunnialla loppuelämänsä, jos olisi saanut nähdä. Näiden arvo oli Stubbille kuitenkin kokonaan mitätöitynyt hänen henkilökohtaisten ongelmiensa tähden.

Uskon, että itse kullekin kuntoilijalle omin pienin tai suurin päämäärin olisi aiheellista vakavasti omassatunnossaan pohtia ortodoksipapin Sergei Poperechniyn varoituksia urheilun luomista ”mahdollisuuksista” kunnianhimolle, itserakkaudelle ja ylpeydelle, joita erityisesti narsistinen ihminen toteuttaa yli kaiken. Sergei oli sentään huippu-urheilija, toisin kuin valtaosa meistä. Kun kunnianhimo, itserakkaus ja ylpeys eivät pääse toteutumaan narsistista tarvetta tyydyttäen, on tunnettuna seurauksena paskan haistattelua, vittuilua ja kaikkinaista mielenkiinnon puutetta perusasioista, joiden tulisi olla tärkeitä toisin kuin nuo omat narsistiset pyrkimykset.
- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com (см. -ÄT- = @). In principle, you could discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

RT blogi: It's time, my friend: it's time

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)