tiistai 8. marraskuuta 2011

Slaavilaissotilaiden pyhimyksen muistopäivä


Kuva: Pietarissa Pyhän Dimitri Solynskin venäläinen ortodoksinen kirkko

Pyhä marttyyri Demetrius (Димитрий Солунский) syntyi Kreikan Tessalonikiassa ja eli jumalattomien kuninkaiden Diocletianuksen ja Maxiamuksen aikana. Hänen vanhempansa olivat salaisesti kristittyjä. Nämä rukoilivat hartaasti lasta. Armollinen Jumala kuuli heidän rukouksensa ja antoi Demetriuksen (Dmitrin). Vanhemmat kutsuivat salaa papin, joka kastoi lapsen.

Keisari vaati, että Demetrius olisi tuhonnut kristittyjä, mutta Demetrius sen sijaan hävitti pakanallisia paikkoja. Demetriuksesta kanneltiin pian.

Kirjoitin vuosi sitten Dimitri Solunskin juhlapäivänä varsin perusteellisesti hänen elämäntarinastaan, enkä toista tätä enää kokonaisuudessaan uudestaan.

Kuopuspoikani kastekirkko (kuvassa yllä) on nimetty tämän Dimitri Solunskin (Димитрий Солунский; kreikkalainen versio: Thessalonikian Demetrius, Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης) mukaan, slaavilaisten ortodoksisotilaiden pyhimyksen mukaan. Tänään on pyhimyksen muistopäivä! Tänään muistan myös nuorimman poikani kastetta Venäjän ortodoksisessa kirkossa ja tällä kertaa Dimitri Solunskille omistetussa kirkossa.

Mainittu kastejuhla sattui erityisen kuumaksi kesäpäiväksi. Poika itki valtaosan toimituksesta, johon osallistui kymmenisen muutakin kastettavaa lasta perheineen. Pojan nimi oli täysin ortodoksisen kalenterin mukaan sopiva. Keskustelujen jälkeen myös kummien nimet hyväksyttiin hyvin ortodoksiseen traditioon sopiviksi: toinen kummi oli Venäjältä ja toinen Suomesta – molemmat totta kai ortodokseja. Äskettäin konfirmaatiossa sain ortodoksisen nimen ”Johannes” (ven. Иван), koska Juha-nimi on pelkkä protestanttinen maallistunut tiivistelmä raamatullisesta nimestä.

Tämä päivä ei ole suinkaan militanttien ja sotahullujen intoilijoiden kunnioittamista, vaan uskossaan rohkean ihmisen muistamista, kun tämä ihminen joutui moraalisiin ja uskonnollisiin vakaviin valintatilanteisiin. Hän valitsi Jumalan sen sijaan että olisi keinotellut itselleen etuja ja suostunut niin vakaviin rikoksiin.

Tämä uskon sankari innoittakoon meitä moraaliseen selkärankaisuuteen ja rohkeuteen, kun semifasistinen ja fasistinen maailma loukkaa ihmisyyttä, tekee myyräntyötä, houkuttelee ja painostaa yhtäaikaa, jotta oikeus, lempeys ja totuus katoaisivat keskuudestamme.
- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com (см. -ÄT- = @). In principle, you could discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

RT blogi: It's time, my friend: it's time

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)