maanantai 21. marraskuuta 2011

Suomen media valehteli Damaskoksen iskusta. Valhe valmistelee pommikoneiden tuloa SyyriaanAmerikkalaiselle informaatiosodalle avautui uusi seikkailu sen jälkeen, kun Libyan kansankongressin pääsihteeri Muammar al-Qadhafi (Gaddafi) jo syrjäytettiin. Syyrian läheisyys Iranin kanssa ei tyydytä Yhdysvaltoja ja Euroopan Unionia. Syyria on keskeinen alue myös energiakuljetuksille, öljyputkelle Turkista Haifaan. Välimeren ja Etu-Aasian hallinta oli helpompaa, jos Syyriassa valtaa pitäisivät ”sopivat tahot”.

Arabiliittoa ärsyttää puolestaan Syyrian vapaamielinen politiikka: kovan linjan islamistit tahtoisivat Syyrian kuriin. Heille sopii hyvin Amerikan politiikka ja tukea Muslimiveljeskunnan kanssa aseellisia ääriryhmiä, joista iso joukkoa väkeä oli äskettäin saamassa myös amerikkalaisten koulutusta mielenosoitusten järjestämiseksi mahdollisimman näyttävästi.

Syyria ja pääkaupunki Damaskos ovat juutalaiselle, kristilliselle ja islamin historialle arvokas ”Itämaan helmi”. Sen ei sallita nyt nauttia kulttuurihistoriallisesta merkittävyydestään. Omayyad moskeija on yksi tärkeimmistä islamilaisista arkkitehtonisista saavutuksista. Apostoli Paavalin kääntyminen kristityksi tapahtui Damaskossa. Juutalainen historia kietoutuu monella tavalla Damaskoon – ”harhailevista syyrialaisista kantaisistä” alkaen.

Länsimaiden ulkoministeriöt kehottivat lokakuussa 2011 kansalaisiaan poistumaan Syyriasta, ellei ole pakottavaa syytä jäädä. ”Kaikkea matkustamista tulee välttää”, painotti myös Suomen ulkoministeriö. Länsimaat aloittivat tehokkaasti Syyrian tyhjentämisen kansalaisistaan.

Ystäväni, Helsingin yliopiston dosentti Johan Bäckman teki päinvastoin kuin kehotettiin: hän lähti Venäjän kaksikymmentä henkisen delegaation mukana Syyriaa. Mukana on venäläisten puolueiden, nuorisojärjestöjen ja yliopistojen väkeä sekä venäläisiä toimittajia. Internet- ja puhelinyhteydet toimivat loistavasti. Ihmiset ostavat torilla ja kaupoissa tavaroita.Delegaatio saapui 19. marraskuuta Damaskokseen. Delegaation vastaanotto oli erittäin myönteinen: Damaskon väki toivoo, että delegaation avulla välittyisi rehdimpi kuvan maan oloista, sillä maa on joutunut informaatiosodan kohteeksi.


Ystäväni kierteli Damaskoa. Länsimainen lehdistö läpeensä – niin myös Suomen uutiset - väittivät, että sunnuntaina 20. marraskuuta olisi Damaskossa ollut voimakas raketti-isku Baath-puolueen päämajaa vastaan. ”The Free Syrian Army” ilmoitti vastuunsa varhaisaamun iskusta. Isku on tulkittu symboliseksi presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastaan: se on ”voimanosoitus” uudesta taktisesta kapasiteetista ja konfliktin syvenemisestä. Iskusta ei ole julkaistu kuva-aineistoa.

Aino Huilajan tekemässä jutussa (ei aivan kirjaimellisesti ”Huijarin”) Seitsemän uutisissa MTV 3 20.11.2011 televisiotoimittajat kertoivat, että Baath-puolueen rakennukseen olisi osunut ”ainakin kaksi kranaattia”. Uutisten lukija jatkoi: ”Syyrian presidentti aikoo kuitenkin jatkaa iskujaan oppositiota vastaan”. Uutisessa osapuolet sekoittuivat. Uutislähetyksessä Suomessa asuva syyrialainen Mahana Albassar - ilmeisemmin Muslimiveljeskunnan partnerin, syyrialaisen tohtori Anashin, Suomen islamilaisen yhdyskunnan Rabita-moskeijan (Lönnrotinkatu 22. 00120 Helsinki) eräs seurakuntalainen - kutsui tilannetta kansanmurhaksi ja vaati, että YK asettaa pakotteita kaikkia hallituksia vastaan, jotka ”ovat tekemisissä Syyrian hallituksen kanssa”. Albassar mainitsi nimenomaisesti Venäjän hallituksen.

Suomalainen ystäväni kertoi majoittuvansa kyseisen päämajan tuntumassa, aivan viereisessä hotellissa. Hän ei havainnut mitään iskua. Tuskin hän nukkui niin sikeästi, että edes kaksi rakettia eivät olisi herättäneet häntä. Bäckman ja hänen seurueensa tutki hyvin tarkasti Baath-puolueen rakennusta: kukaan ei löytänyt iskun merkkiä, kukaan ei herännyt aamulla mihinkään mahdolliseen iskuun, joka olisi tapahtunut aivan välittömästi vieressä.
Fundamentalistisia uskonkiihkoilijoita on rahoitettu ja aseistettu hallinnon vastaista kansannousua varten. Kansan parissa ”oppositiolla” ei ole tukea. Ihmiset ovat kauhuissaan uutisointia, joka on julmaa Syyriaa vastaan. Damaskon keskustassa oli viikonloppuna tuhannen ihmisen mielenosoitus presidentti Assadin hyväksi.

Syyriasta kerrotut uutiset länsimaisessa mediassa vahvistavat ymmärrystä alueen suuresta geopoliittisesta ja strategisesta painoarvosta. Tällaisten alueiden ihmiset ja valtiot ovat uhkana joutua ostettujen värivallankumousten, kansainvälisten pakotteiden ja Naton aseellisten interventioiden uhreiksi.

Värivallankumouksella tarkoitetaan vallankaappausta, joita tavoitellakseen ulkovallat luovat poliittiset olot epävakaiksi. Olisi lapsellista uskoa kauniiseen legendaan, että värivallankumous olisi luonnollinen tapahtuma. Vallankaappausta vauhditetaan rahalla ja mediassa harjoitetulla voimakkaalla psykologisella sodankäynnillä. Niin vahvistetaan myös omien liittolaisten moraalista hyväksyntää. Menetelmä on tuttu Serbiasta, Georgiasta, Moldovasta, Kirgisiasta, Uzbekistanista, Libanonista, Libyasta. YK ei ole antanut oikeutusta ulkomaiselle aseelliselle tunkeutumiselle Syyriaan. Mutta kuka suojelisi informaatiosodalta?

Vasta äsken oli militantti pommitusoperaatio Libyassa, jossa yksikään amerikkalainen tai ranskalainen sotilas ei kuollut ilmaiskuissa. Nyt vaatimukset on esitetty Syyriaa vastaan. Ketä vastaan vaatimukset esitetään ylihuomenna? Mihin Amerikka ja sen Nato-liittolaiset tahtovat iskeä pommikoneilla seuraavaksi?
- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com (см. -ÄT- = @). You can discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

RT blogi: It's time, my friend: it's time

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)