keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Suomi 24- kanavalla villejä ylilyöntejä ortodoksisesta konfirmaatiostaniSuomi24 -keskustelijat sovittavat pelkokuvissaan ja mielikuvissaan aivan liioiteltua paikkaa erotetulle ex-kyläpapille, josta tuli ortodoksi. Olen toistanut usein, että siirtymiseni Venäjän ortodoksiseen kirkkoon oli hyvin luonnollinen tapahtuma ensisijassa perheeni vuoksi. Lisäksi sain hyväksynnän tässä ortodoksisessa kirkossa. En voisi mennä sellaisen uskonnollisen yhteisön jäseneksi, joka on tehnyt kaveruutta läheisesti mm. Pro Karelian kanssa. Siksi Venäjän ortodoksinen kirkko oli helppo ratkaisu. Tämä kirkko on myös luonnollinen, jos joskus pääsen matkustaa Venäjälle: silloin hengelliset palvelut ovat aivan lähellä yhä edelleen.


Mahdollisesti muillakin on vastaavia epäluuloja kuin julkisilla kirjoittajilla, joten korjaan mahdolliset epäluulot välittömästi. Jos Venäjällä keskustellaan jostakin, se on Suomen kaksinaismoralistisesta epäuskottavuudesta, minkä tähden olen jossakin määrin ollut esillä mediassa.

Kuva: Kaksi katkelmaa Suomi 24- keskustelukanavalta

Mitään perusteltua syytä ei ole kirjoittajien liioitteluun roolistani Venäjän mediassa. Kokosin äskettäin noin 500 medialeikettä, mutta niiden merkitys on toinen kuin yhteiskunnallinen tai poliittinen painoarvo ihmisellä. Äsken löysin oivan käsitteen itselleni nykyistä uutta tilannettani varten: человек бездельный, mies joka ei tee mitään. Tällä paikalla aion katsella ja jos mahdollista avoimesti ihmetellä maailmamme menoa niin kuin sopii demokratiaan ja ihmisoikeuksiin (ainakin Venäjällä ja toivottavasti myös Suomessa).

Todellisuudessa astun nyt pienin askelin, jotta tuntisin paremmin ortodoksisen uskon käytäntöjä ja sisältöä sekä itsekin tulisin hengellisesti hoidetuksi. Käyn mahdollisimman usein jumalanpalveluksissa, jotta oppisin käytäntöjä ja tulisin itsekin hengellisesti ravituksi. Tämä on tarpeellista myös teologian tohtorille ja yli 20 vuotta pappisvirassa toimineelle miehelle, sillä virka ja titteli voivat aiheuttaa pahassa tapauksessa väärämielistä ”tietäväisyyttä” Jumalan valtakunnan asioissa. On aiheellista tulla jälleen oppilaaksi.

Minulla ei tietenkään ole Suomen valtiollisen yliopiston teologikoulutuksen perusteella mitään pappiskoulutusta ortodoksista kirkkoa varten, vaikka tällaisia kirjoitteluja ja ystävällisiä puheenvuoroja olen kuullut. Äskettäin eräs legendaarisen suuri venäläinen sanomalehti ja sen toimittaja kysyi myös mainitusta asiasta. Vastasin, että toki voin käyttää teologista tuntemustani, mutta olen yksi kristitty muiden rinnalla – en pappisvirassa. Tuo juttu ei ole vielä tullut julki.

Ortodoksiseen uskoon on ollut vuosikymmenien aikana luonnollisesti monella tavalla kosketuksia. Erityisesti venäläiset ystäväni ja perheen jäsenet ovat kaikki ortodokseja – useimmat myös hyvin syvällisesti Venäjän ortodoksisessa kirkossa toimivia henkilöitä. Minä en ajattele kirkkoa välineenä maallisiin asioihin ja sen mukaisiin suhteisiin, vaan kirkko on Jumalan valtakuntaa varten – tai kirkko lakkaa olemasta kirkko. Tietysti kirkoissa on myös monenlaisia tehtäviä, joissa erilaista osaamista ja analyyttistä kykyä voi käyttää. Äskettäin kuulin mielenkiintoisesta sellaisesta eräältä moskovalaiselta papilta. Nyt ei ole kuitenkaan oikea aika kulkea nokka pystyssä tai kovasti eteenpäin kurkottaen: ortodoksisessa jumalanpalveluksessa on tunnusomaista ”Herra armahda”, ristinmerkit ja jopa maahan asti painautuminen. Tämä asenne on aiheellista myös yleisemmin elämässä.

Hartaus ja nöyryys eivät poista tai kumoa oikeamielisyyden tarvetta ja profeetallisuutta ihmisten välisissä asioissa ja yhteisten asioiden hoidossa. Tarkoitukseni ei ole löytää Venäjän ortodoksisesta kirkosta pakopaikkaa, jossa sulkisin silmäni pahalle maailmalle ja vaikenisin. Kristittynä ihmisenä, Pyhän Hengen, rakkauden ja omantunnon velvoittamana, kirjoitan julkisesti ja keskustelen toisaalla myös jatkossa aktiivisesti yhteiskunnallisista asioista.

Suomessa voi yhä rauhallisesti nukkua: sovinnollisuudella, lähimmäisrakkaudella ja rauhantyöllä selviää edelleen!- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com (см. -ÄT- = @). You can discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

RT blogi: It's time, my friend: it's time

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)