sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Miksi Moskovan Saharovin aukion mielenosoitus epäonnistui?

Protestihengelle kohtalokas epäonnistuminen

Värivallankumoukselliseksi jytkyksi etukäteen mainostettua Moskovan mielenosoitusta leimaa erityisesti sen järkyttävä epäonnistuminen. Tämä mielenosoitus voi olla kohtalokas koko liikkeen kannalta: mielenosoituksen johtohahmot yrittävät pitää joukkojansa koossa – järjestävät tempauksen ja tekevät yhteisen julkilausuman – mutta epäonnistuminen merkinnee koko protestiliikkeen hiipumista takaisin hajanaisiksi sirpaleiksi erimielisiä ryhmäkuntia.

Sijoittajat uskoivat vakauteen, eivät värivallankumoukselliseen jytkyyn

Sijoittajat vaikuttavat hymyilleen huumorilla jo etukäteen värivallankumouksen ”uhkalle” Venäjälle, sillä osakekurssien uskotaan nousevan jopa 40 % vuoden 2012 loppuun mennessä. Venäjä vaikuttaa luotettavalta talouselämän näkökulmasta, kun euroalue taistelee romahdusuhkan alla. Business week viittaa myös siihen, että pörssikursseja mittaava MICEX-indeksi niin kuin myös yksittäisten pörssiyhtiöiden kuten OAO Transneft, OAO Rosneft ja OAO Gazprom osakkeet vahvistuivat viikon aikana tuntuvasti, vaikka sijoittajien tiedossa oli lähestyvä mielenosoitus. Myös rupla on vahvistunut tuntuvasti juuri joulun aluspäivinä suhteessa euroon ja dollariin. Rupla on nyt vahvimmillaan sitten elokuun alun suhteessa euroon.


Mielenosoituksen järjestäjiin ei voi luottaa


Moskovan mielenosoitus 24.12. osoitti näiden järjestäjien epäluotettavuuden. Heidän edellytyksensä kritisoida muita tahoja vaalivilpistä heikkenivät merkittävästi sen jälkeen, kun he itse vilpillisesti liioittelivat kaksi- tai kolmikertaisiksi mielenosoitukseen osallistujien määrät sekä kuvittelivat edustavansa koko Venäjää.

Viranomaiset ovat esittäneet hyvin seikkaperäiset laskentaperusteet numeraalisesti ja visuaalisesti osallistujien määrälle noin 30 000 ihmistä, missä määrässä ovat myös toimittajat. Kun taas järjestäjistä hurjimmat väittivät osallistujien määräksi 200 000. Näitä järjestäjiä en kyllä pistäisi tutkijoiksi vaaliasioissa! Sinänsä on oikein vaatia ”rehellisiä” vaaleja.

Zhirinovsky ei luottanut Saharovin aukion porukkaan

Moskovassa Saharovin aukion mielenosoitukseen osallistuneet johtajat ovat hyvin kyseenalaisessa maineessa. Jotkut heistä ovat avoimesti sanoneet, että he tahtovat hylätä koko puoluejärjestelmän Venäjällä. Näille kelpaa ainoastaan verinen uhkaus vallankaappauksesta tilanteessa, jos Vladimir Putin jatkaa presidenttiehdokkaana.

Värikkäistä mielipiteistään ja temperamentistaan tunnettu liberaalidemokraattien Vladimir Zhirinovsky ei voinut hyväksyä Sharovin aukiolle kokoontunutta erikoista joukkiotta, hän ei pitänyt sen väen johtajia rehellisinä. Niin Zhirinovsky vei 2000 ihmistä Pushkinin aukiolle toiseen mielenosoitukseen.

Ihmiset vihelsivät Putin-vastaisia kehotushuutojen vaativille puhujille

Suomalaisessa mediassa on läpeensä erheellinen kuva Sharovin aukion mielenosoituksesta. Mediassamme on väitetty, että kymmenet tuhannet mielenosoittajat huusivat ”Venäjä ilman Putinia”. Tieto on täysin valheellinen. Media on uskaltanut kirjoittaa tuon valheen, koska suomalaisilla on ollut suhteellisen niukasti käytettävissä autenttista aineistoa mielenosoituksesta. Samanaikaisesti on eräät suomalaismediat jopa pohtineet venäläisen median sensuurin ongelmia.

Venäjän valtiollinen televisiokanava RT (Russia Today) lähetti lyhentämättömänä live-ohjelmana useita tuntia kestäneen mielenosoituksen. Mielenosoitusta ei mitenkään kommentoitu eikä ohjelmaa toimitettu, vaan annettiin kuvan itsensä puhua ja katsojan tehdä johtopäätöksen kaikkialla maailmassa.

Seurasin RT-kanavan live-ohjelmaa ja tein reunamerkintöjä tunnelmista, jotka poikkesivat täysin suomalaisessa mediassa väitetyistä. Välillä poistuin kuvan äärestä muutamaksi minuutiksi, kun laitoin lapsille ruokaa.

Kun Boris Nemtsov yritti puhua, mielenosoittajat eivät sallineet puhetta, vaan huusivat ”buu” häntä vastaan. Vähän ajan kuluttua puhuja yritti kovasti yllyttää yleisöä huutaa "Venäjä ilman Putinia" (Russija bez Putina), mutta yleisö ei innostunut, monet vihelsivät vaatimusta vastaan! Kovaäänisestä kuului puhujan kannustushuuto (kello 13:14 Suomen aikaa, 15:14 Moskovan aikaa), mutta yleisö buuasi vaatimusta vastaan. Tämä on tulkittavissa siten, että mielenosoittajat olivat valtaosin liikkeellä tyytymättömyydestä vaaleja ja puoluejärjestelmää tai jotakin muuta asiaa kohtaan tai uteliaisuudesta, mutta he eivät halunneet koplata yhteen tätä mielenosoitusta ja protestia Putinia vastaan. Sitä vastoin järjestäjät olisivat tahtoneet tehdä tästä mielenosoituksesta juuri Putin-vastaisen mielenosoituksen tulevia presidentin vaaleja silmälläpitäen. Onkin hyvin mahdollista, että pääministeri Vladimir Putinin kannatus gallupeissa vahvistuu tämän epäonnistuneen mielenosoituksen ansiosta.

Mielenosoituksen ja protestiliikkeen eräs kantavista johtotähdistä Navalnyi sai suosionosoitukset, kun hänet kutsuttiin puhujaksi kello 13:22 (Suomen aikaa – Moskovan aikaa 15:22). Navalnyin puhe oli varsin sisällyksetön, lähinnä huutokehotuksia ja uhittelua. Navalnyi vaati muutosta ”juuri nyt”. Hän surkutteli, että monet eivät innostu nyt riittävästi mukaan, koska paikalla oli paljon poliiseja ja televisio. Eipä ollut kovin paljon poliiseja, mutta median läsnäolon pelkääminen oli erikoista tässä tilanteessa. Navalnyi huudatti: ”Me olemme tässä vlast” (valta), ”Me olemme valta”, ”Me voitamme”. Navalnyi uhosi, että "meitä on tarpeeksi, jotta voimme vallata Kremlin tästä vain heti", kun marssimme sinne. Navalnyin jälkeen toimintaa olikin tarkoitus jatkaa hyökkäyksenä Putinia vastaan, kun välittömästi pyydetään mielenosoittajia taisteluhuutoon ”Venäjä ilman Putinia”. Ilmapiiri koki hämmästyttävän lässähdyksen, kun mielenosoittajakansa ei yhtynyt huutoon, vaan vihelsi vastaan. Yleisö vihelsi myös seuraavaa puhujaa vastaan.

Pian oli vuorossa Ukrainassa syntynyt venäläinen kirjailija Grigory Pasko. Hän huusi: ”Me olemme vapaat”, mutta yleisö on hiljaa. Hän huudatti: ”Me olemme tänään vapaat”, mutta yleisö on hiljaa yhä. ”Me olemme kansa”, Pasko liioitteli mielenosoitusjohtajien painoarvoa koko Venäjän suhteen. ”Pitää tukea vapaata sanaa ja vapaita ääniä; me emme ole valmiit vallankumoukseen, emme verenvuodatukseen, emme sisällissotaan, vaan rehteihin vaaleihin", Pasko asetti selvästi maltillisemman tulkinnan kuin Rock-kriitikko Trotskyi, jota suomalainen Finrosforum, Jukka Mallinen ja Jarmo Koponen olivat mainostaneet. Trotskyin mukaan verenvuodatus seuraa, jos Putin jatkaa presidenttiehdokkaana. Myös Pasko yrittää huudattaa, että ”Venäjä Putinista vapaaksi”. Yleisö ei innostunut hänenkään kehotukseen.

Seurasi vähemmän tunnettuja puhujia, joiden aikana yhtä hyvin puhujat, järjestäjät kuin yleisö alkoivat jo väsähtää entistä enemmän. Tämä tunnelman käänne kohta voi olla kulminaatiokohta koko protestiliikkeelle. Tylsistymisen jälkeen oli mielenkiintoista seurata, miten tunnelma voitaisiin vielä ehkä nostaa ennen sään kylmenemistä. Tunnin tai kahden kuluttua oli sääennusteiden mukaan luvattu, että Moskovan lämpö tippuu alle -10 asteen. Lähteekö yleisö juopottelee vai kylmissään koteihinsa? Nyt sää oli ihanteellinen mielenosoitukselle.

Mielenosoituksen järjestäjät kutsuivat Jablako-puolueen puhujan, mutta tuo saapuminen viritti mielenosoittajissa kovan vastustavan vihellyskonsertin. Moskovan Jablakon Grigory Javlavskin puhe herättää voimakasta tyytymättömyyttä mielenosoittajissa. Mielenosoittajat alkoivat liikehtiä, moni käveli pois päin, he väsyivät. Javlaski asetti kaksi vaatimusta: ensiksi uudet duuman vaalit, sitten presidenttivaalit vapaaksi. ‎"Nyt me tiedämme, miten tämä tehdään", Javlaski arveli.

Vaaleja tunnetusti protestoinut liike белая лента oli lähettänyt edustajansa (nainen), joka puhui lyhyesti. Ihmiset hyppivät paikoillaan mielenosoituspaikalla, sillä heidän varpaat alkoivat ehkä paleltua. Ainakaan itse puhujat ja heidän sanomansa eivät enää kiinnostaneet. Mielenosoituksessa oli monen ryhmäkunnan lippuja. Mielenosoittajat yltyivät yhä voimakkaammin protestoimaan viheltäen puhujia vastaan!!! Ihmiset yksinkertaisesti ryhtyivät vähitellen poistua mielenosoituksesta. Jäin kysymään, missä oli se Finrosforumin Artemy Trotsyin vaatima ja teologi Arto Luukkasen ennustama suuri värivallankumous Venäjällä - suuri jytky - 24.12.2011? Ihmiset lähtivät ostamaan uudenvuoden lahjoja ja lämmittelee varpaitaan.

Lopputulos lienee se, että Venäjällä on moni-ilmeistä tyytymättömyyttä. Protestointi on sinänsä hyvä, jotta asemassaan jo nauttivat pienet, keskisuuret ja suuret poliitikot sekä byrokraatit eivät pitäisi asemansa säilyttämistä ainoana ohjelmallisena asiana. Mielenosoituksen merkitystä ei pidä liioitella, sillä selvästi johtajuus puuttuu protestin esittäjiltä. Demokraattisesti ja reiluissa vaaleissa tuo porukka ei kykene haastaa puolueita. Joukko on sisäisestikin riitainen. Venäjän tehnee hyvin, kun päästää tuon porukan vaaleissa mittauttamaan oman suosionsa. Uhka on ainoastaan, että julkisuuden kannalta tietyt tahot saattavat tuntea tehokkaammalta jäädä demokraattisen vaalijärjestelmän ulkopuolelle pelkäksi protestihengeksi.

Mielenkiinnolla on seurattava, miten suomalaiset värivallankumoukselliset asiantuntijat nostavat päänsä ylös suuresta häpeästä jouluaaton jälkeen ja selittävät sitä, miten tässä näin kävi. Venäjällähän on pitkä traditio protesteille ja avoimelle tyytymättömyyden ilmaukselle. Mielenosoituksen mystiset ja lähes pelastushistorialliset käänteet saavuttava jytky-tulkinta on ollut liioittelua, minkä tähden nyt on odotettavissa, että suomalaisessa mediassa yhtäällä kätketään mielenosoituksen epäonnistumista ja toisaalla vähätellään sitä, mitä tuli sanottua ennen mielenosoitusta tapahtumien odotettavasta kulusta.


- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or rtmolari-ÄT-rambler.ru (см. -ÄT- = @). You can discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

RT blogi: It's time, my friend: it's time

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)