maanantai 5. joulukuuta 2011

Venäjän duuman vaalien jälkiarviointia


Kuva Pietarista eräältä vaalipaikalta, jota kävin katsomassa

Venäjän duuman vaalit ovat olleet ennen vaalien toimittamista ja niiden jälkeen jälleen kerran voimakkaan kansainvälisen mielenkiinnon kohteena. Venäjän vaalien merkittävyyttä korostaa EU:n sisäinen kriisi ja euron ilmeinen päättyminen, jolloin Venäjän painoarvo kasvaa. Venäjän duuman vaalien kiinnostavuutta lisää luonnollisesti lähestyvät presidentin vaalit Venäjällä, vaikka vaalit ovat toki itsenäiset. Koin hyvin valitettavana, että kovin monessa länsimaisessa mediassa esiteltiin demokraattisen järjestelmän ulkopuolelle jättäytyviä Udaltsovin ja Limonovin mielenosoitusta ikään kuin Venäjän "opposition johtajien" mielenilmauksena, kun taas Venäjän demokraattista oppositiota ei esitelty lainkaan. Venäjän demokraattinen oppositio oli kuitenkin vaalien voittaja ja sen kannatus on satatuhatkertainen Udaltsovin ja Limonovin ryhmään verrattuna.

Vaalit käytiin vaikeassa kansainvälisessä tilanteessa, joka ei näytä edes parantumisen merkkejä, kun euromaiden kriisi saattaa vetää koko maailman talouden syvään taantumaan. Amerikasta lähtenyt finanssikriisi koitti ankarasti myös Venäjää syksystä 2008 alkaen. Nämä kovat kamppailut taloudesta selvitymiseksi ovat rasittaneet hallitusvastuunsa kantavien suosiota.

Venäjän turvallisuuspolitiikassa ei ole hallituspuolueen Venäjän yhtenäisyyspuolueen ja oppositiopuolueiden "Oikeudenmukainen Venäjä", "kommunistinen puolue" ja "liberaalidemokraatit" välillä merkittävää eroa. Venäjän yhtenäisyys yhdistää globaalin markkinatalouden ja yhteistoiminnan Venäjän kansalliseen hyvinvointiin niin hyvin kuin on mahdollista. Voimakkaampi patrioottinen korostus löytyy oppositiopuolueiden keskuudesta. Täten Venäjällä opposition saamassa vaalivoitossa on mahdollisesti samaa nationalismin korostumisen ilmiötä kuin on nähty monissa Euroopan maaissakin.

Venäläiseen ymmärrykseen kuuluu luonnollinen huoli siitä, että valta voi turmella vallanpitäjiä, jos valta jakaantuu kovin vähäiselle määrälle poliittisia puolueita: äänestäminen on myös tätä aiheellista valvontaa. Tunnen suomalaisia pikkukyliä, joissa samat henkilöt ovat käytännössä päättäneet kunnallispolitiikasta jo yli 30 vuotta ikään kuin vallanvaihdokset ja äänestämällä haastaminen olisi epätervettä epäluottamusta. Vaalien tehtävänä on pitää poliittinen järjestelmä tuoreena ja vireänä.

Venäjän yhtenäisyyspuolueen kannatus oli pienin Pietarin ja Leningradin alueella, jossa oli myös äänestämisaktiivisuus alhaisempi kuin muualla Venäjällä. Kommunistit eivät aivat saavuttaneet suosiossa Venäjän yhtenäisyyspuoluetta tällä alueella, mutta oli yhdenveroisia suosiossa. Tämä kertoo mahdollisesti siitä, että vanhukset kävivät äänestämässä, mutta sivistynyt keskiluokkainen pietarilainen nuori aikuinen oli suhteellisen tyytyväinen oloihinsa eikä äänestänyt muutoksen puolesta.

Venäjän demokraattinen oppositio koki voiton duuman vaaleissa, vaikka Venäjän yhtenäisyys säilyi edelleen ylivoimaisesti suurimpana puolueena. Opposition vaalivoitto ja Venäjän yhtenäisyyden menetetyt paikat duumassa saattavat vaikuttaa hallituksen ja duuman työskentelyyn siten, että suurimman puolueen on enemmän rakennettava yhteistoimintaa opposition kanssa. Kansa on lamavuosista huolimatta johtopuolisesti Venäjän yhtenäisyyden puolella, mikä antaa vankan perustan puolueen valitsemalle linjalle.

Seurasin vaaleja yksityiskodissa, jossa perheen jäsenet äänestivät Venäjän yhtenäisyyden puoluetta. Kävin illalla toisessa ystäväkodissa, jossa pariskunta ei käynyt äänestämässä lainkaan. Venäjän yhtenäisyyden politiikka rakentuu markkinataloudelle - suomalaisittain katsottuna sen talouspolitiikka muistuttaa varsin pitkälle Kokoomuksen politiikkaa, vaikka sosiaalinen vastuullisuus on Venäjän yhtenäisyyden politiikassa jossakin määrin enemmän korostunut. Toisaalla Suomessa on yhteiskunnan sosiaaliverkosto kehittyneempi eikä sen tähden asian korostamiselle ole yhtälaista tarvetta, kiistämättä suinkaan köyhyyden ongelmaa Suomessakaan. Ulkopoliittisesti Venäjän yhtenäisyys ei ole suinkaan mikään Nato-puolue, mutta rakentaa yhteistyötä kaikkien osapuolten kanssa ja välttää ankarimpia vastakkainasetteluja. Henkisesti ja eettisesti on nähtävissä Venäjän yhtenäisyyden puolueessa vaikuttava uskonnollinen eetos - kunnioitus sekä muslimien että ortodoksien vakaumusta kohtaan. Venäjän yhtenäisyys olisi ilmeisemmin lähinnä minun mieltymystäni, jos voisin äänestää Venäjällä.

Pidän hyvin luonnollisena, että kansan osoittama suosio kasvaa tai vähenee. Olisi erityisen huolestuttavaa demokratian olemuksen kannalta, jos niin ei tapahtuisi missään tilanteessa. Poliittisten johtajien kohtalo on joutua demokratiassa arvostelun kohteeksi. Venäjällä poliittinen keskustelu on suorapuheisempaa ja kriittisempää kuin läntisissä naapureissa. Vaalien edellä ja jälkeen valtamedia arvioi tiukasti korruptioon liittyviä tekijöitä ihmisten äänestysprotestissa, köyhyyden tuottamaa tyytymättömyyttä jne. Venäjällä demokraattinen oppositio tuo tiukasti näkemyksensä julki. En toki ole suinkaan vakuuttunut, että tämän opposition näkemykset ilmentäisivät oikeaa analyysia, vaan kyse on poliittisesta pelistä vallanpitäjien syrjäyttämisestä. Se on politiikan henki. Demokraattisella oppositiolla on identiteetti Venäjällä. Tätä piirrettä kaipaisin myös Suomeen, jossa poliittista identiteettiä ei ole millään puolueella.

Näkemykseni eivät edusta mitään virallista arviota kenenkään muun kuin itseni puolesta, joka olen pelkkä virkaheitto suomalainen tyhjäntoimittaja. Minullakin on oikeus mielipiteeseen.- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com (см. -ÄT- = @). You can discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

RT blogi: It's time, my friend: it's time

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)