sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Virkaheitto ex-pappi ihailee kuluttajan valinnanvaraa Venäjällä

Tulin Pietariin ystäväni luo lyhyelle vierailulle. Pääsin katsomaan myös duuman vaaleja tämän venäläisen paluumuuttajan seurassa. En ollut mikään virallinen tai puolivirallinen vaalitarkkailija, vaan tavallinen turisti, suomalainen virkaheitto pikkukylän ex-pappi, joka kirjoitti vain omia reunamerkintöjään vaalista ja siihen liittyvästä puheesta omaksi harrastuksekseen, kun ei ollut muutakaan merkittävää bloginsa päiväkirjaansa äärettömän yksinkertaiseksi typistyneessä elämässään. Nuo merkinnät voi sitten lukea englanniksi RT-kanavalta muutaman päivän kuluttua.

Lauantai oli kova kokemus pikkukylän elämään tottuneelle virkaheitolle suomalaismiehelle. Venäläinen ystäväni, paluumuuttaja tarvitsi asuntoonsa vaatekaapin. Hän oli saanut vihjeen, että on aiheellista käydä myös Pietarin IKEA:ssa. Kartta kertoi, että IKEA on jopa saman prospektin varrella, sen toisessa äärilaidassa kun asuntomme oli puolessa välissä. Niin siis istuimme autoomme. Ruuhka oli lauantaina kello 15 aikaan valtava. Autossa nesteet jo kuumenivat matkalla. Tätä yhtä katua me kuljimme hitaasti kokonaiset yhden tunnin ja 20 minuuttia (1,20 h), kunnes pääsimme Ikeaan. Samassa ajassa kuin edes takaisin tuota yhtä prospektia kotoa Ikeaan, pääsisimme nopealla junalla Pietarista Helsinkiin (ottamatta edes huomioon kellonsiirrossa saatua 2 tunnin voittoa). Kaikki nämä autoilijat eivät suinkaan matkanneet tätä noin 10 kilometrin matkaa Ikeaan!

Ikea oli pettymys. Valtava kauppakompleksi, jossa oli monia eri myymälöitä ja ravintoloita. Ikean tavarat olivat aivan samassa hinnassa kuin Suomessakin. Jotkut täsmälleen samat tuotteet oli helposti tarkistettavissa. Ihmisiä oli häiriöön saakka runsaasti. Tavoiteltu vaatekaappi Ikean kyseenalaisella laadulla olisi maksanut 500-1000 euroa.

Pitkä matka ja väen paljous teki meidät nälkäisiksi. En ainakaan tahtoisi lähteä takaisin ruuhkaan nälkäisellä vatsalla: virkaheitto tsuhna ei kestäisi mitenkään sitä, vaan veri voisi kiehahtaa auton vesien ohessa. En halunnut syödä Ikean ruokaa, vaan menimme saman kauppakeskuksen eräällä aukiolla olevaan pikaruokalaan. Tarjosin ruoat neljälle ihmiselle juomineen: maksoin tästä hyvästä vain 20 euroa. Ruoka oli hyvää. Minulla oli myös saslik-lihaa kaiken muun ohessa. 20 euroa oli pieni kohtelias korjaus ilmaisesta asumisesta ja matkasta. Vieressä oli runsaasti lapsia ja aikuisia luistelemassa – ostoskeskuksen sisällä olevalla luistinradalla.


Menimme Ikean jälkeen Mebel Cityyn, joka oli melkein vastakkaiseen suuntaan katua asunnosta katsottuna kuin Ikea. Ruuhka oli vähän pienempi: nyt matka kesti Ikeasta asunnolle vain 40 minuuttia (tuo 10 kilometriä). Mebel City oli oikea ratkaisu. Siellä oli runsaasti venäläisiä valmistajia, myös aivan Pietarista ja Pietarin tuntumasta. Tässä huonekalumyymälöiden kompleksissa – joka on myös itsessään valtavan suuri – on useita tavarantoimittajia. Näin myös joitakin suomalaisia valmistajia. Silmämääräisesti tuoteet olivat vankempia kuin Ikean tuotteet, valikoima oli moni-ilmeisempi, mutta mikä tärkeintä hinta oli sopivampi. Sopiva vaatekaappi löytyi 240 eurolla, jonka kuljetus- ja rakennuskustannukset ovat vielä lisäksi 60 euroa. Kokonaiskustannukset jäävät 300 euroon. Toimitusaika 3 päivää.

Kaiken kaikkiaan tuli vaikutelma, että Pietarissa huonekalumarkkinoilla on huomattavasti laajempi tavaravalikoima kuin Helsingissä – tämä valikoima on suurempi kaikissa hintaluokissa. Pietarin suurin ongelma on ruuhkat, jotka tekevät kauppakierrokset raskaiksi kokemuksiksi. Minulle on aina yksi ja sama ongelma: kaikkialla on tässä vaiheessa tuotteet liian kalliit, mutta ehkä joskus tilanne korjautuu virkaheitolle tyhjänpantillekin.


- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com (см. -ÄT- = @). You can discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

RT blogi: It's time, my friend: it's time

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)