lauantai 28. tammikuuta 2012

Asiallista toimintaa nationalistista kiihkoa vastaan Pohjois-Kaukasiassa

Tieteellisten ja sosiaalisten innovaatioiden keskuksen johtaja, poliittisten tieteitten tohtori Ivan Aleksejevits Babin esitti kutsun tulla oppimatkalle Stavropoliin, jossa hän johtaa terrorismin ja ääriliikkeiden vastaista projektia, johon ovat liittyneet myös Pohjois-Kaukasian valtioviranomaisten akatemia, Rostov-on-Donnissa toimiva Akatemia, Venäjän sisäministeriön Krasnodarin yliopiston Stavropolin haara ja Kansainvälisten kulttuurisuhteiden instituutti. Keskus on rekisteröity oikeushenkilöksi vuonna 2004. Hän kertoi johtavansa lainvalvontaviranomaisten opetusta Stavropolissa. Virkaheittona tyhjäntoimittajana ilmoitin erittäin suuren kiinnostuksen vierailulle, jos se vain järjestyisi.Pahoittelin tohtori I.A. Babinille, että en ole koskaan voinut käydä aivan Venäjän Pohjois-Kaukasiassa. Lupasin perehtyä hänen johtamansa keskuksen aineistoon ja lähettää mahdollisesti omia vähäisiä dokumentteja, jotta voisin kasvaa aineiston ymmärtämisessä ja analyysissä. Suomalaisilla on suuri riski mietiskellä Pohjois-Kaukasian asioita vain Suomessa pienissä piireissämme, sen sijaan että kävisimme vuorovaikutukseen ja oppimisprosessiin alueen akateemisen maailman ja lainvalvontaviranomaisten kanssa. Suuri riski on myös luottaa suomalaiseen mediaan, jonka aineisto ei ole peräisin kovin luotettavilta tahoilta, vaikka voisi olla jotenkin linkittynyt Pohjois-Kaukasiasta lähteneisiin ihmisiin – siis nimenomaisesti mainittuihin ääriliikkeisiin.

Tohtori I.A. Babin kertoi heidän keskuksensa tehtäväksi suojella kansalaisoikeuksia ja –vapauksia, edistää vuoropuhelua kaikilla tasoilla sekä ehkäistä useissa hankkeissa muukalaisvihaa, rotusyrjintää ja antisemitismiä Pohjois-Kaukasian alueella. Keskus valvoo etnisiä jännitteitä ja ääriliikkeitä Pohjois-Kaukasuksella.

Kerroin huolestuneena, miten Suomesta käsin omistettu ja hallinnoitu, Ruotsiin teknisesti pääasiallisesti sijoitettu, mutta netin kautta rajat ylittävä terrorismin mainoskanava villitsee nimenomaisesti antisemitismiä, provosoi jännitteitä Venäjällä ja tukee avoimesti ääriliikkeitä, jotka kuitenkin kieltävät sivuston lausunnoissa demokratian ja kansalaisvapaudet. Kyse ei ole jokaisessa tapauksessa edes siitä, että ”ne ääriliikkeet” siellä ja ”me toimittajat” täällä, vaan tietyissä tapauksissa toimittajat ovat itse olleet aseellisen laittoman bandiittiryhmän jäseniä. Joissakin tapauksissa on toki kyse myös uusnatsismin nimeen luottavasta toimittajasta, joka vain leikkii islamin avulla rakentaakseen vihaa ja väestöryhmien välistä erimielisyyttä. Kysyin lisäinformaatiota ja tulkintaa ainakin tietyistä henkilöistä, jotka liittyvät kyseisen web-sivuston toimintaan ja historiaan sekä viestinnän että rahoituksen tähden. En tiedä, missä määrin suomalaiset lainvalvontaviranomaiset ovat jatkuvaa oppimista tukevassa viranomais- ja asiantuntijavuorovaikutuksessa näiden edellä mainittujen paikallisten erityisasiantuntijoiden kanssa, jotta yhtä hyvin Baltian alueella, Suomessa kuin Ruotsissa voitaisiin arvioida entistä pätevämmin internet-resursseilla mahdollistetun ääriliikkeiden vaarallisen toiminnan ja jatkuvuuden Pohjois-Kaukasiassa ja koko Venäjällä.


Pohjois-Kaukasian ongelmissa on voimakas geopoliittinen tekijä. Tämän vuoksi on tärkeää ratkaista muukalaisvihan ja ääriliikkeiden ongelmat. Pohjois-Kaukasian alueelle tulee myös ihmisiä, jotka ovat riittämättömästi rekisteröity: heikot tekniset valmiudet ja lainvalvontaviranomaisten yhteistyön huono taso eivät auta ratkaisemaan nationalististen ryhmittymien ongelmia Pohjois-Kaukasuksella. Myöskään lasten ja nuorten koulutuksessa ei ole järjestelmällistä laadukasta työtä moraalin ja suvaitsevaisuuden sekä keskinäisen kunnioituksen edistämiseksi. Tästä seurauksena nuoret ihmiset saavat vaikutusta ääripropagandasta ja aggressiivisesta nationalismista. Muukalaisvihan ja ääriliikkeiden negatiiviset ilmiöt ovat yhteiskunnallisesti hyvin monimuotoisia: ne koskevat uskontotiedettä, valtiotiedettä, sosiologiaa, kansainvälisiä suhteita ja juridiikkaa. Ääriliikkeiden rikollisuuteen tulee reagoida riittävän nopeasti, sillä tarpeeton viive voi aiheuttaa tuhoisia muutoksia koko yhteiskunnassa. Mitään yhtä ja ainoaa oikeaa määritelmää ääriliikkeelle ei ole olemassa, Venäjän lainsäädännön määritelmä ääriliikkeille on herättänyt kiistelyä, koska se ei luo erityisen objektiivistä perustaa arvioida ääriliikkeitä. Tehokas oikeusperusta vahvistaa ääriliikkeiden johdonmukaista vastustamista. Ääriliikkeiden vastustamisessa tarvitaan sisä- ja ulkopoliittisia toimia, jotka vahvistavat syrjimättömyysperiaatteen tietoisuutta suuressa väestössä, parantaa nuorisopolitiikkaa, parantaa jo ajoissa rikoksen ehkäisyä, edistää sosiaalistumista, väestökirjanpidon parempi laatu edistää rikollisten löydettävyyttä, ääriryhmien häpeällisyys tulisi tulla esille selvästi, ääriliikkeiden rahoitus- ja viestintäkanavat pitäisi sulkea.


Kun olin keskustellut I.A. Babinin kanssa, vain 3 tuntia myöhemmin suurehko televisiokanava – nykyään ilmeisemmin Gazpromin omistama NTV – soitti ja pyysi tehdä haastattelun. Yhtä pahasti kuin I.A. Babinin kanssa keskustellessa myös NTV:n kanssa kärsin surkeasta venäjänkielen taidostani: ymmärsin toki puhetta, mutta en osaa itse muodostaa virheettömästi venäläisiä lauseita. Lopulta keskustelun jälkeen tein hyvän "uuden vuoden lupauksen" (liki kuukausi määräpäivän jälkeen): nyt aloitan päivittäisen venäjänkielen opiskelun (kotona itsenäisesti).

Vastasin NTV:n kysymykseen, että en ole löytänyt mitään ”ideologiaa” Boris Nemtsovin kaveruudessa, Eduard LImonovin natsiryhmälle annetussa tuessa, Doku Umarovin bandiittien hyväksi toimivan viestintäverkoston poliittisessa tuessa ja Boris Berezovskin kestiystävyydessä vaan ainoastaan tiettyjen suomalaisten henkilöiden sairaalloisen vihan Venäjää vastaan, mutta vihalla ei ole mitään perustetta.

Toimittaja kysyi Heidi Hautalasta, miksi hänestä tuli sellainen kuin hän, mutta en suinkaan tiedä rouvan/neidin psykopatologiaa. Venäjällä on erittäin suuri huoli siitä, mikä Heidi Hautala on naisiaan. Muistutin toistuvasti, että pitää katsoa myös Pekka Haavistoa, joka käyttäytyy toki maltillisemmin, mutta heillä on joitakin arveluttavia yhteisiä ystäviä, joiden touhoista he eivät ole suinkaan sanoutuneet irti. Mielestäni on kyse myös poliittisesta pelistä, jonka avulla he rakentavat itselleen jotakin ”hyötyä”.

Kiinnitin huomiota Suomen surulliseen pyrkimykseen vaientaa keskustelu asian johdosta: viittasin herra Vilho Juntusen kohtaamaan sensuuriin vain muutama tunti sen jälkeen, kun hän oli kysynyt presidenttiehdokas Pekka Haavistolta selvitystä sille, miksi Haavisto voi olla lämpimässä suhteessa Mikael Storsjön kanssa (terroristi Doku Umarovin puolesta toimivan webkeskuksen isäntä).

Kävin NTV:n kanssa myös ortodoksisessa kirkossa, jossa rukoilin ja sytytin kynttilän.


- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or rtmolari-ÄT-rambler.ru (см. -ÄT- = @). You can discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

RT blogi: It's time, my friend: it's time

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)