perjantai 13. tammikuuta 2012

Suomen venäjänkieliset urheiluseurat saivat keskusliiton

Suomen venäjänkieliset urheiluseurat rakensivat keskusliiton DASPORT RY – Союз физкультуры и Спорта русскоязычных обществ Финлндии.

Kuva: DA-SPORT

Yhteisön johdossa (председатель) on Lora Kougia (Лора Коугия), joka tulee Maunulan Spinni ry:stä (erinomaisesti menestynyt pöytätennisseura). Kougia on itsekin kilpaillut jo Venäjällä ollessaan.

Kuva: Lora Kougia


Tällä hetkellä DA-SPORT -liiton perustamisessa on mukana 4 organisaatiota, mutta odotettavissa on paljon uusia jäsenseuroja. Jokaisen aktiivista työtä tarvitaan. Venäjänkielisillä on omat haasteensa liittyä ja rakentaa yhteistä liittoa. Maunulan Spinnin nettisivut ovat VKontakte-sivustolla.

Kuva: Maunulan Spinni

Sergei Vlasenko oli paikalla perustamiseen osallistuneesta jäsenjärjestöstä Takemusu Aikido (Finnish Association of Takemusu Aikido [FATA]).

Kuva: Sergei Vlasenko

Takemusu Aikido pitää harjoituksia Myllypuron urheiluhallissa metro ”Myllypuron” vieressä.

Paikalla sai kuulla myös varsin avoimesti valitettavista haasteista, ikävistä syrjivistä tilanteista ja muista ongelmista, vaikka ei tietenkään ole oletettavissa, että aina ja kaikkialla esiintyisi kuvattuja ongelmia. Joka tapauksessa jokainen kerta on liikaa, jos tuollaisissa negatiivissa oloissa venäjänkieliset lapset ja aikuiset harrastavat urheilua nyky-Suomessa. Erään urheiluseuran edustaja muisti tervehdyksessään, että Suomessa sotatarinat häiritsevät yhä edelleen 2000-luvulla (!) venäjänkielisen väestön mahdollisuuksia oikeudenmukaisesti ja syrjimättä toteuttaa liikunnallisia tarpeitaan ja lahjojaan!

Lisäksi vapaassa keskustelussa eräs aktiivinen, urheilujärjestötoiminnassa oleva, iäkkäämpi naishenkilö valitti merkillisestä asenteesta: Suomessa Sambo-kamppailulajin merkittävä iäkkäämpi järjestöpomo oli kertonut hänelle häpeilemättömästi kasvotusten, että tämä vihaa Venäjää ja venäläisiä. Tähän ei tullut ajankohtaisempaa selitystä kuin Suomen käymä sota jo noin 70 vuotta sitten!

Samainen nainen murehti, että lähipiiristä alkaen liian moni nuori ei ainoastaan ”sopeudu” Suomeen, vaan ”assimiloituu”, jolloin tietyissä hänen kertomissaan tapauksissa venäläisestä nuoresta on tullut ”300 %:sti suomalainen”!

Sain kuulla myös suoria moitteita suomalaisen urheilun byrokraattisesta kiusasta ja jopa korruptiosta, jossa venäläispojilla ja –tytöillä on sittenkin kovempi tie päästä huipulle kuin suomalaisten sopivien henkilöiden lapsilla ja nuorilla. Luonnollisesti on oikein otaksua, että lieveilmiöt ovat poikkeuksia. Urheiluliittoa ei rakenneta konfliktiasetelmasta käsin, vaikka tunteet näkyivät satunnaisesti: nämä ihmiset rakastavat venäjän kieltään, Venäjän kansallisuutta ja erityisesti urheilua, he haluavat elää tervettä ja täysipainoista elämää Suomessa.

Kaiken kaikkiaan tärkeän lähtökohdan venäjänkielisten urheiluseurojen lajiliiton synnylle antaa jo se kiistaton fakta, että venäjänkielisiä on Suomessa likipitäen yhtä paljon kuin ruotsinkielisiä. Ruotsinkielisillä on kuitenkin oma lajiliittonsa Svenska Finlands Indrottsförbund (SFI) ym. Niin on myös olemassa aatteellisesti itseään määrittävä Suomen Työväen Urheiluliitto (TUL). Tilastot antavat jopa pienempiä määriä venäjänkielisten lukumääräksi kuin todellisuus on Suomessa. Tästä käsin venäjäkielisen urheilutyön kehittäminen on luonnollinen asia.

Kuva: DA-SPORT

Urheiluliiton rakentaminen tekee venäjänkielisistä urheiluseuroista näkyvämpiä ja houkuttelevampia venäläisperheille, tietoisuus venäjänkielisistä urheiluseuroista lisääntyy. Nyt muoti-ilmiöiden tähden urheilevat lapset siirtyvät venäläisseuroista - sen jälkeen kun nämä ovat oppineet taktisen älyn ja tekniikan hyvät lähtökohdat – julkisuudessa tunnettuihin suomalaisseuroihin. Suunta olisi tarkoitus kääntää toisinpäin: venäläiset seurat pitää saada houkutteleviksi.

Liian usein urheilevat nuoret kadottavat myös yhteydet Venäjän kieleen ja identiteettiin. Venäjänkielinen lajiliitto voi edistää urheilullista yhteistyötä Venäjän Federaation monipuolisten mahdollisuuksien rajoissa paremmin kuin suomalaisseurat kykenevät. Tällöin koko Suomen urheilumenestys voi kehittyä osaamisen ja verkostojen tuoman kokemuksen ansiosta.

Urheiluliitto tuo myös näkyvyyttä, jonka jälkeen Suomen hallitus voi huomata paremmin lapsen kasvua, terveyttä ja yhteiskuntaan sopeutumista tukevat venäjänkieliset urheiluseurat, joissa tuetaan myös venäjäkielisen väestön oman kielen ja identiteetin säilymistä.

Rahoituksen kanssa venäläisillä urheiluseuroilla on ollut koko ajan haasteita. Toistaiseksi avustusta ei ole tullut myöskään Venäjältä. Itse haluan toivoa, että ehkä urheiluliiton syntyminen lisää tietoisuutta myös Venäjällä Suomessa tapahtuvasta urheilutoiminnasta venäjänkielisten lasten, nuorten, aikuisten ja veteraanien hyväksi. Lähtökohtana pitää olla tietenkin, että Suomessa opetusministeriön ja kuntien liikuntabudjeteista sekä muista määrärahoista jaetaan itse kullekin Suomessa toimivalle seuralle avustusta.


Kuva: Amon Kasymov
Helsingin venäjänkielisen jalkapalloseuran FC Spartakin puolesta tervehdyksen toi seuran puheenjohtaja ja nuorten valmentaja Amon Kasymov.


Kuva: FC Spartak

Kuva: Amon Kasymov


- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or rtmolari-ÄT-rambler.ru (см. -ÄT- = @). You can discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

RT blogi: It's time, my friend: it's time

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)