sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Vaalimaan tulliviranomaisen rasistinen käytös 28.1.2012 kello 2:45

Ystäväni otti tänään yhteyttä ja tuli luokseni Vaalimaan raja-asemalla kokemansa rasistisen vääryyden tähden.

Neuvostoliitossa syntynyt, Suomessa asuva Suomen kansalainen Sergei saapui Vaalimaan raja-asemalle 28.1.2012 klo 2:45. Sergei ajoi asianmukaisesti passintarkastukseen, antoi passintarkastuksessa autonsa rekisteriotteen ja passin, ja sai palata autoonsa.

Autoonsa saavuttuaan Sergei luokse saapui tulliviranomaisia, jotka kysyivät onko mitään tullattavaa. Sergei vastasi, ettei ole. He kysyivät, monta päivää Sergei oli Venäjällä. Neljä päivää oli heidän mielestään pitkä loma. Tulliviranomaiset pyysivät asianmukaisesti avaamaan takaovi. He tutkivat koko auton. Tällöin viranomaiset käyttäytyivät normaalisti. Sergei sai palata takaisin autoonsa.

Sergei alkoi ajaa, mutta samat henkilöt pyysivät takaisin Sergein passin. Suomalainen tulliviranomainen seisoi Sergein kuljettajan oven ikkunan luona, katsoi passista alimmaista riviä, minkä jälkeen hänen käytöksensä muuttui. Alimmaisella rivillä luki Sergein syntymäpaikka: Omsk. Tämän jälkeen käytös muuttui. Tulliviranomainen käski Sergein ajaa tullirakennuksen sisälle.

Sergei ajoi ohjeen mukaisesti tullirakennuksen sisällä, mutta siellä tulliviranomaisen puhuminen muuttui HUUTAMISEKSI. Tämä huusi – ei ainoastaan käskenyt: ”Takki pois”, ”Vyö pois”, ”Istu”, ”Avaa konepelti”, ”Avaa takaovi”. Sergei avasi kaikki lukot ja ilmoitti, että se on työntekijöiden oma työ avata ovet, jos tarvitsevat. Ikkunoiden ja oven pehmusteiden välit tutkittiin. Moottoritila tutkittiin. Sergein vaatteet olivat S-marketin muovipussissa, mutta tulliviranomaiset heittivät puhtaat alusvaatteet likaiselle pöydälle. Sergei kysyi tulliviranomaiselta, onko tämä rasisti. Sen kysymyksen jälkeen tämä työntekijä rauhoittui, toinen työntekijä oli koko ajan normaali. Sergei olisi halunnut valokuvata epäkunnioittavan käytöksen hänen tavaroitansa vastaan, mutta hän ei saanut valokuvata.

Lopulta Sergei tahtoi jättää autonsa ja vaatteensa tulliviranomaiselle sekä kävellä bussiin, mutta tulliviranomaiset vaativat, että hän kokoaa itse tavarat autoonsa. Sergein mukaan tulliviranomaisten tulisi koota itse kaikki purkamansa asiat.

Sergei pääsi lopulta ulos hallista. Hänelle ei tullut mitään sakkoa. Sergei pyysi päästä johtajan luo valituksen laatimista varten. Johtaja kieltäytyi antamasta tietoon rasistisesti, raivoavasti käyttäytyneen tulliviranomaisen nimeä. Aluksi johtaja käyttäytyi asiallisesti, mutta hän tuli koko ajan hermostuneemmaksi ja lopulta alkoi myös huutaa: ”Miksi sanot työntekijää rasistiksi?!” Johtaja sanoi, että voit kirjoittaa valituksen postilaatikkoon. Sergei vastasi: ”Kiitos neuvosta”.

Sergei sai lähteä matkaan, mutta pian Haminan jälkeen auton vasemmalta puolelta moottoritilasta alkoi kuulua kovaa ääntä. Tulliviranomaiset eivät olleet kiinnittäneet avaamaansa filtteriä, joka on helppo avata, mutta vaikea sulkea.

Sergei on Suomessa työskentelevä venäläinen mies, joka tuntee kohdanneensa viranomaisen toimesta rasismia. Hän haluaa viranomaiselta selvyyttä, miksi nämä HUUSIVAT eivätkä käyttäytyneet normaalisti. Se ei voi olla oikeaa käytöstä, kun epäkunnioittavasti kohdellaan Suomen kansalaista, joka maksaa verot Suomeen. Hyvin ilmeiseksi syyksi epäkunnioittavaan käytökseen ja käyttäytymisen muutokseen Sergei näki tulliviranomaisen silmiinpistävän havainnon, että hänen syntymäpaikkana luki Suomen passissa Omsk. Sergein suomenkielen puheesta voi myös havaita hänen venäläisyytensä.

Sergei vaatii epäkunnioittavan huutamisen ja rasistisen käytöksen tähden rangaistusta tulliviranomaiselle, jonka tulisi käyttäytyä kunnioittavan asiallisesti asiakkaita. Ilmeisemmin tulliviraomaisen johtajan oma huutava käytös on ollut valitettavana esimerkkinä myös tälle alamaiselle, jonka käytös ei ollut asianmukaista.


- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or rtmolari-ÄT-rambler.ru (см. -ÄT- = @). You can discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

RT blogi: It's time, my friend: it's time

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)