maanantai 9. tammikuuta 2012

Venäjän ortodoksisen seurakunnan lapset toivottivat hyvää joulua

Kuva: kirkkoherra, isä Voskoboinikov ja Venäjän ortodoksisen kirkon lapset toivottivat hyvää joulua (Helsinki, joulu 2011/2012).

Menin hämmentyneissä tunnelmissa Venäjän ortodoksisen kirkon perheiden joulujuhlaan Helsingissä. Juhla vahvisti minua hengellisesti. Tunsin oloni iloiseksi ja kotoisaksi.

Hämmennys tuli sen surun tähden, että vain vähän aiemmin oli jälleen palautunut mieleen suomalainen laiminlyönti: Anton-pojan sieppauksesta on 1000 päivää. Venäjän presidentinhallinnon lapsiasiamies – ministeritason viranhaltija – Pavel Astahov huomautti Suomea ankarammin kuin koskaan aiemmin on asian johdosta lausuttu toistaiseksi.

1000 päivää Anton-pojan sieppauksesta

Tänä surullisena merkkipäivänä palaan 1000 päivää taakse menneisyyteen: edelleenkään Suomessa ei ole asianmukaisesti käsitelty ihmisoikeuksien ja lastenoikeuksien loukkausta. Ymmärsin hyvin Venäjän ortodoksisen kirkon joulujuhlassa, että tuo loukkaus koskee myös uskontoa ja näitä iloisia ihmisiä, sillä pari vuotta sitten paneteltiin röyhkeästi Venäjän ortodoksista kirkkoa "lahkoksi". Pari vuotta sitten Suomessa järjestettiin laaja propagandakampanja Rimma ja Anton Salosen ”uskonnollista lahkoa” vastaan. Olen dokumentoinut tuon propagandakampanjan jo aiemmin blogissani enkä enää sijoita noita ikäviä lehtileikkeitä tähän joulutunnelman pilaajiksi. Rimman poika Anton oli kastettu myös tässä kirkossamme. Silloin en osannut aavistaa, että nyt olen itsekin tuon Venäjän ortodoksisen seurakunnan jäsen.

Venäjän presidentinhallinnon lapsiasiamies Pavel Astahov, ministeritason viranhaltija, ilmoitti sunnuntaina 8. tammikuuta 2012 lehdistötiedotteessa ankarat moitteet mm. Suomen valtakunnansyyttäjänvirastoa vastaan, joka kieltäytyi nostamasta syytteitä. Syytteensiirto oli saapunut Venäjältä Suomeen. Olen esitellyt tuon syytteen siirrossa olevan tekstin sisältöä ja argumentteja aiemmin blogissani eikä se ole enää tältä osin ajankohtainen.

Venäläiset äidit ovat nyt tehostaneet Anton Salosen vapautuskampanjaa kansainvälisesti. Mielenosoituksia on ollut kymmenissä maissa Suomen valtiota vastaan Anton Salosen vapauttamisen puolesta. Pieni kasvava poika, hänen isänsä ja äitinsä eivät saisi kärsiä enempää: Suomen on valtiollisesti kannettava vastuu kehittymättömistä, korruptoituneista, epärehellisistä ja syrjivistä toimintamenettelyistä.

Venäjän ortodoksisessa seurakunnassa tuntee ilon

Näissä varsin synkissä tunnelmissa lähdin Venäjän ortodoksisen kirkon iloiseen joulujuhlaan. Juhlassa ei ollut mitään poliittista agendaa eikä mitään lahkomaista elämänkielteisyyttä, sulkeutuneisuutta ja kyttäämistä, joista suomalainen media on Suomen ulkopolitiikan uuden valitun linjan mukaisesti valheellisesti kirjoittanut jo muutaman vuoden ajan. Itse asiassa en ole kohdannut luterilaisissa joulujuhlissa samaa iloisuutta, elämänmyönteisyyttä, vapautuneisuutta ja leikkisyyttä kuin näissä Venäjä ortodoksisen kirkon joulujuhlissa keskellä Helsinkiä. Totta kai joulu on ilon juhla myös luterilaisille. En sitä väheksy. Joitakin kulttuuria eroa on kuitenkin välittömyydessä tai muodollisuudessa.

Paikalle saapui luonnollisesti myös Дед Мороз, pakkasukko (joulupukki), joka toi lapsille lahjat. Venäjän ortodoksisessa kirkossa ei ole yltiöuskonnollisen torjuvaa suhtautumista pakkasukkoa vastaan, vaan hänet katsotaan kastetuksi kristityksi, joka tukee moraalisessa kehityksessä.

Luonnollisesti pakkasukko ei voisi olla moraalinen esimerkki, jos hän suomalaisen joulupukin tavoin olisi kännissä. Pakkasukkoa auttaa tyttärentytär Снегурочка (lumineito). Lumineito leikitti joulujuhlassa lapsia. Lumineito tuo iloa ja empatiaa. Lopulta lapset saivat myös pakkasukolta lahjan.
Kuva: makea joululahja lapsille

Video: Дед Мороз ja Снегурочка


Näissä sunnuntain joulujuhlissa äitien, isien ja lasten ei tarvinnut hävetä venäjänkieltä eikä venäjänkielistä kulttuuria. Persoonat olivat vapaat. En ollut ainoa suomenkielinen juhlassa, vaan kuulin erään isän keskustelevan venäjänkielisen vaimonsa avustuksella toisen henkilön kanssa, sillä tuo isä ei osannut lainkaan venäjää.

Tekemisen ja olemisen riemu oli ratkaisevaa – eivät ”oikeat” tarkkaan ylhäältä määrätyt marssijärjestykset ja paraatikuviot, joita Suomessa liikaakin vaaditaan seurakunnallisista ja muista juhlista, jolloin hautajaisilla ja joululla ei ole merkittävää eroa. Ohjelmanumeroita oli kymmeniä, mutta tunnelma ei ollut lainkaan väsähtänyt tai uupunut. Tässä alla on muutamia videoleikkeinä ohjelmista. Näytelmässä oli myös monta pientä episodia, joista eräästä on pieni leike videona. Tilaisuus alkoi kello 18 ja lähdin kotia kohti kello 20:30. Sitä ennen sain myös syödä venäläisittäin katettuna joulupöydän herkkuja. Mukana oli toki myös suomalaisia tuotteita, joiden ostamista on siis syytä jatkossa välttää painostuskeinona.

Kuva: Venäläinen joulupöytä

Juhlan huippuhetkenä koin, kun kirkkoherra, isä Voskoboinikov ja Venäjän ortodoksisen kirkon lapset toivottivat hyvää joulua. Tunsin voimakkaana hengessäni, että näistä ihmisistä välittyy kristityn ihmisen ilo.


Video: katkelma joulunäytelmästä

Video: joulunäytelmässä eräs laulu

Video: enkelit pimeässä yössä

Video: nuorten tyttöjen laulu

Video: nuoren trion reipas laulu

Video: neljä pientä tyttöä laulaa

Video: pienten lasten leikki

Video: neljä iso tyttöä laulaa

Video: Merry Christmas

Video: Pingviinitanssi (katkelma)


Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirillin joulutervehdys on luettavissa suomeksi Suomen antifasistisen komitean sivulta.

Venäjän ortodoksisen kirkon pappien puheet ja lausunnot on yleensä parempi lukea kokonaisina kuin sirpaleina länsimaisen median tarjoamien erikoisten tulkintojen varassa.- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or rtmolari-ÄT-rambler.ru (см. -ÄT- = @). You can discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

RT blogi: It's time, my friend: it's time

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)