perjantai 24. helmikuuta 2012

Viron poliittinen eliitti löysi taas James Bondin: Aleksei Dressen pidätettiin


Virossa vastavakoilua ja ”ääriliikkeitä” tutkinut Kapon virkailija Aleksei Dressen pidätettiin epäiltynä luottamuksellisen aineiston välittämisestä ja tutkimusmenetelmien paljastamisesta Venäjän tiedustelupalvelulle. Pidätys tapahtui Tallinnassa lentokentällä keskiviikkona illalla 22. helmikuuta, kun Aleksei oli vaimonsa Victorian kanssa lähdössä Moskovaan.

Lue lisää: http://rt.com/news/blogs/juha-molari-blog-finland/estonia-fails-find-bond/

Viron vallanpitäjät loivat tapauksen avulla julkisuuteen huolestuttavan maailman, joka on täysin erilainen kuin samana päivänä koin Tallinnassa tavallisen kansan parissa. Tallinnassa vietetyn kolmen ihastuttavan päivän aikana sain pietarilaisten ystävieni kanssa venäjänkielistä palvelua ongelmattomasti. Virolaiset olivat ystävällisiä ja vieraanvaraisia meitä venäjää puhuvia turisteja kohtaan. Venäläisiä ei koettu uhkaksi, vaan ystäviksi. Tämä näkyi museoiden oppaista, kaupoista, ravintoloissa ja kaduilla. Poliittinen eliitti pelaa kuitenkin erilaisilla pelimerkeillä.

Toisin kuin arkitasolla, jossa on kansalaisyhteiskunnan ja demokratian syventymisen vankka mahdollisuus Virossa, Viron valtaeliitti näkee uhkia – ja käyttää näitä ”paljastuksia” sen mukaisen uhkista kertovan identiteetin vahvistamiseksi. Valtaeliitti pelkää erityisesti oman valtansa tähden. Valtaeliitti tarvitsee Naton huomiota organisaatioittensa rahoitusta ja jatkuvuutta varten. Sehän on jo sinänsä uhka, jos Viro ei enää kiinnosta! Kapo käytti jo pari vuotta sitten Hermann Simmin tapausta Viron identiteetin rakennusaineena. Kapon luottotoimittaja Mihkel Kärmäs teki dokumentin, jossa esiintyivät Kapon agentit ja äänitorvet Edward Lucasista alkaen. Kapon virka on puhua ja esittää uhkakuvia.

Nyt helmikuussa 2012 Viron sisäministeri Ken-Marti Vaher tiedotti, että ”tämä maailma, jossa me elämme tänään, ja Viron geopoliittinen asema pakottavat [ Kapoa] entistä määrätietoisemmin tällaisten tapausten estämiseen. Tämä tapaus on jälleen yksi esimerkki Venäjän kumouksellisesta toiminnasta, josta emme ole valitettavasti suojattu”. Aleksein ja Victorian kiinnijääminen voidaan tulkita myös vähemmän uhkakuvan näkökulmasta, mikäli he ovat todella luovuttaneet joitakin tietoja Kapon urkintamenetelmistä. Kapon oma tutkija on tällöin itsekin turhautunut järjestelmälliseen vainoharhaisuuteen, jota Kapo harjoittaa venäläisiin ystävällisesti suhtautuvia kansalaisaktivisteja vastaan: hän on kokenut myötätuntoa ja alkanut suojella lähimmäisiään pahimmalta vainolta.

Virossa vakoilijat näyttävät jäävän kiinni juuri valtiollisten merkkipäivien yhteydessä tai aattona. Aleksei ja Victoria jäivät kiinni 22. helmikuuta 2012, kun Venäjän isänmaanpuolustajien päivää juhlittiin seuraavana päivänä 23. helmikuuta ja Viron Tasavallan 94. vuosipäivää 24. helmikuuta 2012. Ministeri Ken-Marti Vaher muisti juhlapäivää ja myös aiempaa vakoilutapausta: Hermann Simmin tapaus julkaistiin 22. syyskuuta 2008 Tallinnan fasismista vapauttamisen päivänä. Viron sisäministeri Vaheri lausui – psykologisen paljastuksen Aleksein ja Victorian kiinnijäämisestä: ”Vaheri arvates ei olnud kellegi tahe, et see juhtum just enne vabariigi aastapäeva avalikuks tuleks”.

Yhtäläisyydet hämmästyttävät. Psyykkisesti romahtaneena miehenä Herman Simm hyväksyi maksimirangaistuksen 15. vuotta vankeutta. Hän oli työskennellyt Viron salaisuuksien parissa vuoteen 2004 saakka, mutta sitten Viron Nato-jäsenyyden myötä jäänyt ilman suuria salaisuuksia. Hän oli enemmän elänyt vakoiluhuumassa kuin todellisuus oli kohdannut häntä enää näinä viimeisinä vuosina. Muistoja oli sitäkin enemmän: Virossa on valtaeliitissä edelleenkin sellaisia, joilla Viron sosialistisen neuvostotasavallan aikana oli yhteyksiä KGB:n kanssa. Mutta sen jälkeen jää jäljelle enää muistot ja puheet. Jotkut ovat arvelleet, että Simmin vaarallisin tieto koski nykyisten valtaapitävien poliittista historiaa Neuvostoliiton aikana ja Viron uuden itsenäisyyden alussa. Oikeus tuomitsi hänen aiheuttamaksi vahingon määräksi vain vähän yli miljoonan euron summan. Hänen yhteyshenkilönään oli mahdollisesti ollut muuan Sergei Jakovlevin, joka oli liikkunut ympäri Eurooppaa Portugalin passilla. Venäjä ei ole missään vaiheessa tunnustanut Herman Simmiä omaksi miehekseen, hänestä ei ollut 90-60-90 –agentiksi. En tiedä, tiesikö Herman itsekään oikein, kenen hyväksi hän todellisuudessa antoi paperinsa.

Aleksei Dressen tarkkaili ns. ääriliikkeitä. Tuollaisiksi liikkeiksi on määritelty Kapon vuosikirjassa Virossa toimivat antifasistit, ns. Yövartio-liike. Dressen oli työskennellyt jo aiemmin mielenkiintoisessa tehtävässä Herman Simmin kanssa: vuonna 1999 he työskentelivät strategisten tuotteitten vienti- ja tuontikomissiossa, jota johti silloinen ulkoministeri Toomas Henrik Ilves. Olisiko komission vuosilta sellaista kerrottavaa, mitä Toomas Hendrik Ilves ei tahtoisi julkisuuteen? Vai oliko syynä todella se, että Dressen päätti paljastaa Kapon urkintamenetelmiä venäläisten lähimmäistensä suojelemiseksi Virossa harjoitetulta järjestelmällisestä vainolta?

Kesäkuussa 2009 Viron presidentti, Radio Free Europen entinen työntekijä Toomas Hendrik Ilves tapasi Valkoisessa talossa Amerikan turvallisuusneuvoston neuvonantajan James Jonesin, NATO-joukkojen entisen komentajan. Nämä keskustelivat ”kyberturvallisuudesta” (cyber security), mutta Suomen silloinen puolustusministeri määritteli keskustelun luonteen rehellisemmin ”kyber sodankäynniksi” (cyber warfare). Ilves kiitti Yhdysvaltoja avusta perustaa NATO Cooperative Cyber Defence Center Tallinnaan. Mainitun keskuksen perustamismyytti toistaa tarinaa venäläisten kyberhyökkäyksestä. Viron poliittisen eliitin identiteetti rakentuu uhkasta, jonka torjuntaa varten tarvitaan Naton rahoitusta ja yhteistyötä.

10. – 12. helmikuuta 2011 satakunta tutkijaa, virkamiestä ja toimittajaa kokoontui Narva-Jõesuun pikkukaupunkiin Viron hallituksen kutsusta. Paikalle oli saapunut Viron presidentti Ilves, puolustusministeri Jaak Aaviksoo ja puolustusvoimain komentajakin. Heidän huolena oli psykologinen sodankäynti, media ja informaatiouhkat. Kokouksessa ennakoitiin sataprosenttisen varmasti kyberkonfliktia Naton ja Naton ulkopuolisen maan välillä vuoteen 2016 mennessä. Kokouksen keskustelujen aiheena olivat myös suomalaiset antifasistit ja heidän suhteensa Viroon. Tämän suuntainen aihepiiri kuului myös Aleksei Dressenin osaamisen piiriin. Edward Lucas, Jukka Rislakki, Imbi Paju ja muut aateveljet viihtyivät kokouksen maailmassa, jonka mukaisesti nämä sittemmin levittävät maailmalle viestiä pienen Viron uhkaavasta maantieteellisestä sijainnista.- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or rtmolari-ÄT-rambler.ru (см. -ÄT- = @). You can discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

RT blogi: It's time, my friend: it's time

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)