sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Amerikkalaisten vaalien uskottavuus horjuu presidenttivaalien aattona

Amerikan vaalien rahoituksen hämäryydet, jopa satunnaisesti äänestyspaikoilla esiintyvät vaalimainokset, ennakkoon täytetyt vaaliuurnat, äänestäminen jo kuolleiden nimissä , kansainvälisten vaalitarkkailijoiden kieltäminen sekä reaaliaikaisen vaalitoimituksen globaalin web-valvonnan puuttuminen ovat herättäneet huolestuneisuutta vaalien rehellisyyttä vastaan.

Amerikkalaisilla vaalipaikoilla ei ole äänestystä ja äänten laskentaa valvontaa varten videokameroita, joissa voisi alueellisesti ja globaalisesti valvoa vaalien rehellisyyttä. Läpinäkyvyys on puutteellista. Vaalipaikoilla tehdyt yksityiset videot osoittavat, miten äänestäminen onnistuu jopa ilman mitään henkilökorttia, jopa ”kuolleet” voivat äänestää. Vaalivirkailijat sanovat koko ajan: ”Se on ok, jos ei ole mitään ID-korttia henkilöllisyyden tunnistamiseksi”. Yksityisessä videossa toimittaja kulkee New Hampshiren äänestyspaikoilla esivaaleissa ja käyttää kuolleiden ihmisten nimiä. Nimissä on sekä rekisteröityjä republikaaneja että demokraatteja.


Äskettäin julkaistut Amerikan edellisten presidenttivaalien rikkomukset ja parhaillaan käytävien esivaalien väärinkäytökset ovat herättäneet Yhdysvalloissa kohua, mutta niistä on vaiettu Suomessa toistaiseksi täysin. Venäjän keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Vladimir Churov oli ilmeisen tietoinen amerikkalaisesta kohusta, koska hän Venäjällä kansainvälisessä lehdistökeskuksessa ilmoitti 5. helmikuuta 2012, että Venäjä aikoo järjestää marraskuussa 2012 Yhdysvaltain presidentinvaalien etävalvonnan venäläisten kansalaisjärjestöjen toimesta. Yhdysvallat ei ole sallinut kansainvälistä vaalitarkkailua. Churov lausui lehdistötilaisuudessa, että on jo olemassa todisteita laajamittaisista rikkomuksista Yhdysvaltain presidentinvaalissa.

Wikileaksin Stratfor-asiakirja 15 toukokuuta 2008 paljastaa ”S.Schmidt”-muistion, jossa republikaanien - tunnetun Venäjä-vihaajan - John McCainin kampanjan ylin neuvonantaja Steven Schmidt on ilmeisemmin keksinyt juonikkaan menetelmän, johon McCain ei kuitenkaan lähtenyt mukaan Barach Obamaa vastaan. Muistiossa hahmotellaan strategia, jonka tarkoituksena on lisätä jännitettä demokraattisen puolueen ehdokkaiden Hillary Clintonin ja Barach Obaman välillä.


Muistiossa esitellään - sittemmin myös Venäjän vaaleja vastaan propagandistisesti käytettyä samankaltaista väitettä – että Amerikassa vuoden 2008 vaaleissa demokraattien tietyt vaaliuurnat olisivat törkeästi täytetty vilpillisesti. Barach Obaman hyväksi demokraatit olisivat törkeästi täyttäneet vaaliuurnia Ohiossa ja Philadelphiassa. Ns. pastori Jesse Jacksonille olisi maksettu komeat summat rahaa, jotta hän pitäisi suunsa kiinni. Tietyt ”venäläiset tahot” olisivat olleet Obaman hyväksi vaalien rahoittajina niin kuin kiinalaiset Bill Clintonin hyväksi 1990-luvulla. McCain kuitenkin kieltäytyi julkisesta prosessista ja oikeudenkäynnin aloittamisesta, koska pelkäsi kansalaisrauhan järkkymistä. Tämä on siis sähköpostiviestissä tarjottu "tarina" turvallisuusjärjestölle. Spekulatiiviseksi jää se, mitä on "tarinan" taustalla.

Wikileaksin Schmidt- asiakirjan aitous ja tarkoitusperä ovat kiistanalaiset. Sen varaan ei voi rakentaa yksityiskohtiin menevää argumentaatiota, mutta jostakin tuolloinen sähköpostiviesti kertoo. Sen avulla voidaan havaita amerikkalaisen vaalijärjestelmän joutuminen kriisiin: amerikkalaiset tuntevat vakavaa huolestuneisuutta ja epäluuloa, että vaaliuurnat täytettäisiin vaalitulosta väärentäen Amerikassa. Lisäksi näillä tietyillä amerikkalaisilla tahoilla – jotka toisaalla antavat rahaa Venäjän ”demokratisoimiseksi” – on vainoharhainen pelko, että tarkemmin määrittelemättömät ”venäläiset tahot ” pistävät vastaavalla tavalla rahaa amerikkalaisiin vaaleihin. Amerikkalaisten vaalien rahoitusepäselvyys ovat luoneet moninaisia hämäriä pelkoja.

Erityisesti republikaanit ovat olleet kovin innostuneita vastapuolensa vaalien rehellisyyden kyseenalaistamisessa. Tämä kertoo amerikkalaisen vaalijärjestelmän kriisistä: amerikkalaisten vaalien rehellisyyteen ei luoteta Amerikassa – ei ainakaan tiettyjen republikaanien keskuudessa, jotka uskovat vastustajien turvautuvan vilppiin ja tulosten väärentämiseen.

Amerikan Yhdysvalloissa on pitkä perinne vaalivilpissä. Tämä vilppi tulee ilmi tässä dokumenttielokuvassa.