tiistai 6. maaliskuuta 2012

Kuka tarvitsi vaalivilppiä Venäjän presidenttivaaleissa?

Parhaat onnittelut Vladimir V. Putinille, joka voitti rehellisin keinoin Venäjän presidentinvaalit ja tuli valituksi vaaleissa jo ensimmäisellä kierroksella uudeksi presidentiksi.

Vaaleja ennen, vaalien aikana ja vaalien jälkeen on paljastunut useita seikkoja, joiden perusteella on mahdollista analysoida motivaatiota vaalivilpille ja sen mukaiselle tiedottamiselle.

Kuva: globaalisti transparentti web-valvontakameran kuva Groznyin äänestyspisteestä ja vaaliuurnasta
Etukäteen

Etukäteen Venäjän valtiovalta ja pääministeri V. Putin käynnistivät useita hankkeita vaalien rehellisyyden turvaamiseksi. Putinin omakin intressi oli vaalien rehellisyys.

Etukäteen tietyt systeemin ulkopuoliset oppositiotahot ja ulkomaiset ryhmät ilmoittivat, että he tulevat moittimaan vaaleja epärehellisiksi ja tulosta laittomaksi, olipa tulos mikä tahansa.

Gallupit

Gallupit kertoivat etukäteen Putinille selvää voittoa jo ensimmäisellä kierroksella - ja toisella kierroksella olisi tullut jopa todellinen murskavoitto. Hänelle kaikki vilppi olisi ollut vahingollista.

Putinin vastustajat olivat galluppien perusteella niin paljon jäljessä suosiosta, että mikään manipulointi ei olisi auttanut heitä voittoon.

Vaalit

Monet esitetyt väitteet ovat varsin villejä - "karuselliäänestäjät" on ilmiö, josta jää varmasti kiinni. Venäjällä näytetään myös passi ennen äänestämistä, kukin äänestää lähtökohtaisesti omassa vaalipiirissään, jonka vaaliluetteloihin hänet on merkitty.

Monien äänestyslippujen tiputtaminen vaaliuurnaan paljastuu webkameroiden avulla ja muutenkin.

Putinin äänestyspisteessä tietyt alastomat naiset järjestivät provokaation.

Analyysi

Jos vaalirikkomuksen paljastuminen on ilmeinen ja se rikkomus toteutetaan, niin ilmeisesti paljastuminen on ollut tarkoitus koko jutussa. Tällaista paljastumista tarvitsee systeemin ulkopuolella riehuva "oppositio", jonka johtajat tekevät työnsä viimeiseen uutteeraan loppuun saaduille dollareille osoittaakseen vastinetta.

Systeemin ulkopuolella toimiva "oppositio" tarvitsee legitimiteetin protestilleen, jota he ovat luvanneet etukäteen.

Jos jotain vaalivilppiä on harjoitettu ikään kuin "Putinin nimissä", se on tapahtunut tarkoituksellisesti väärän lipun alla Putinin mainetta ja koko perustuslaillista järjestelmää mustaten.