perjantai 9. maaliskuuta 2012

Kuka tukisi opintomatkaani Stavropoliin?

Millä lehdellä, säätiöllä tai instituutilla olisi edellytyksiä osallistua matkakustannuksiini Helsingistä Pietariin, josta junalla Stavropoliin ja takaisin samaa reittiä? Tämä matka, suhteiden rakentaminen ja oppiminen vahvistaisivat epäilemättä yhteiskunnallisten olojen tuntemusta myös Suomessa. Toistaiseksi en ole valitettavasti löytänyt yhteistyökumppania, vaikka matka lähestyisi jo pian.

Venäläisen turistibussin hinta Helsingistä Pietariin on noin 20 euroa (yhteensä edestakaisin 40 euroa) sekä junamatka Pietarista Stavropoliin noin 150 euroa (yhteensä edestakaisin 300 euroa). Yhteensä kustannukset olisivat 340 euroa.

Yritän neuvotella majoituksen isäntien puolesta. Viisumin ja uuden passin ostan omista rahoistani.

Näiden matkakustannusten tähden voisin ottaa esimerkiksi matkakorvauksen jälkikäteen kuitteja vastaan.

Minä voisin kirjoittaa kuvallisen matkakertomuksen tai useamman tms. siitä eheyttävästä sovinnon rakentamisesta, jota Pohjois-Kaukasiassa tehdään, jotta entiset riitapuolet saisivat uuden mahdollisuuden. Tämä on varsin uutta toimintaa alueella.

Mielestäni tätä näkökulmaa lainviranomaisten koulutukseen ja uudistuneeseen toimintaan kyseisellä maailman uutisia koskettavalla kriisialueella ei ole lainkaan pidetty esillä Suomessa. En ole huomannut edes Euroopassa erityisemmin aihetta käsitteleviä artikkeleita. Kuultu ääni on ollut Suomessa lähinnä tavalla tai toisella bandiittiosapuolen ääni.

Lainvalvontaviranomaisten uudenlaiseen työhön ja koulutukseen sijoitetaan merkittävästi osaamista Pohjois-Kaukasiassa. Alueella puhutaan toki myös Suomessa harjoitetusta tiedotuksesta, joka on ollut varsin epäasiallistakin niitä ihmisiä vastaan, jotka itse elävät tuolla alueella.

Omat edellytykseni matkan kustantamiseen ovat niukat tai olemattomat - lähinnä velkaraha.

Olen saanut kutsun lähteä Stavropoliin, äskettäin tuo kutsu toistui puhelimessa ja sähköpostissa, kun "Tieteellisten ja sosiaalisten innovaatioiden keskuksen" johtaja, poliittisten tieteitten tohtori Ivan Aleksejevits Babin esitti kutsun tulla oppimatkalle Stavropoliin. Babin johtaa terrorismin ja ääriliikkeiden vastaista projektia, johon ovat liittyneet myös Pohjois-Kaukasian valtioviranomaisten akatemia, Rostov-on-Donnissa toimiva Akatemia, Venäjän sisäministeriön Krasnodarin yliopiston Stavropolin haara ja Kansainvälisten kulttuurisuhteiden instituutti.

Edellä mainittu keskus on rekisteröity oikeushenkilöksi vuonna 2004. Hän johtaa lainvalvontaviranomaisten opetusta Stavropolissa. Venäläisten tukijoiden lisäksi myös saksalainen IFA (Institut für Auslandsbeziehungen) tukee keskuksen toimintaa. Keskus ylläpitää ilmeisesti Pohjois-Kaukasian alueen arvostetuinta tiedonvälitystoimistoa "Kaukasian solmu" (Кавказский узел).

Tohtori I.A. Babinin johtaman keskuksen tehtävänä on suojella kansalaisoikeuksia ja –vapauksia, edistää vuoropuhelua kaikilla tasoilla sekä ehkäistä useissa hankkeissa muukalaisvihaa, rotusyrjintää ja antisemitismiä Pohjois-Kaukasian alueella. Keskus valvoo etnisiä jännitteitä ja ääriliikkeitä Pohjois-Kaukasuksella. Tärkeänä tehtävänä on myös löytää entisille bandiiteille sovinnollinen sopeutuminen takaisin yhteiskuntaan.

Koska minulla on jossakin määrin taloudellisia vaikeuksia järjestää nopeammin uutta passia ja viisumia, niin voin lähteä Stavropoliin huhtikuun puolen välin jälkeen tai toukokuussa, jolloin kevät on kaunis sielläkin.

Löytyisikö minulle yhteistyötahoa Suomesta matkakustannusten hinnalla?