keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

OIKEASTI ORTODOKSINEN PÄÄSIÄINEN

Minulla on jo kovasti pääsiäisen odotus. Tänä pääsiäisenä olen oikeasti ortodoksi ja voin ottaa osaa kokonaisuudessaan pääsiäisen jumalanpalveluksiin. Vuosi sitten lauantain 23.4. ja sunnuntain 24.4. välisen yön vietin Pietarissa ortodoksisen kirkon jumalanpalveluksessa, luin siellä monien muiden ihmisten tavoin pääsiäisevankeliumin, mutta en ottanut osaa ehtoolliselle. Evankeliumi luettiin monella eri kielellä: minä lausuin sen ulkoa suomeksi, koska olin palauttanut evankeliumin muistiin aiemmin päivällä. Evankeliumi kuultiin lukuisin eri kielin. En tuntenut vielä ortodoksisen kirkon ehtoolliskäytäntöjä enkä ollut ortodoksisen seurakunnan jäsen. Tänä vuonna vietän oikeasti ortodoksisen pääsiäisen. Nyt en pääse Pietariin tai Venäjälle, sillä minulla ei ole voimassaolevaa passia eikä viisumia. Venäjän ortodoksisen kirkon pääsiäisen voi kokea aidosti myös Helsingissä.

Kaikkeen en voi osallistua muiden esteiden vuoksi, mutta muutamaan tärkeään juhla-ajan tapahtumaan otan osaa Venäjän Ortodoksisen Kirkon Moskovan Patriarkaatin Pyhän Nikolauksen seurakunnassa Helsingissä.

Sunnuntaina 8.4.2012 klo 9:40 on pääsiäisviikon jumalanpalvelusten alku itselläni: Herran ratsastus Jerusalemiin, Palmusunnutai (Вход Господень в Иерусалим. Вербное Воскресенье). Lauantaina olisi illalla myös vigilia, mutta sinne en pääse. Jumalanpalvelukseen en voi suinkaan vain rynnätä, vaan valmistautuminen alkaa jo viimeistään edellisenä päivänä, vaikka itse vigiliaan ei pääsisi mukaan.

Piinaviikolla (Страстная Седмица) olisi aamulla kello 9 ja iltapäivällä kello 18 jumalanpalveluksia, erityisesti Suuren torstain (Великий четверг) jumalanpalveluksiin sopisi osallistua. Seuraavassa on muutamia videoleikkeitä piinaviikon jumalanpalveluksista Venäjän ortodoksisessa kirkossa.

Perjantaina 13. huhtikuuta klo 18 on Suuren lauantaina jumalanpalvelus, palvelus Kristuksen hautakuvan äärellä ja ristisaatto (Утреня Великой субботы. Чин похвалы перед св. Плащаницей. Крестный ход.). Tähän jumalanpalvelukseen otan osaa. Siinä saan miettiä omaa syntisyyttäni ja Jumalan kärsimystä ihmisten – ja myös minun itseni – tähden. Minulle oma syntisyyteni on Jumalan pyhyyden ja Jumalan Pojan Jeesuksen Kristuksen kuoleman tähden valitettava tuskan ja kilvoituksen aihe: Jumalan kärsimyksen ja kuoleman kohtaaminen on Jumalan pyhyyden kohtaamista totuudessa ja rakkaudessa. Perjantai on mitä vakavin paikka ihmisille. Sellaista tarvitsemme, ettemme vääntäisi kaikkia asioita kujeiluksi ja irvailuksi. Voi meitä, jos menemme oman pahuutemme vuoksi entistä kauemmaksi Kristuksesta ja käymme penseämmäksi. Minun toivoni on – ei vieraantuminen vaan päinvastoin - vain, jos saan entistä enemmän syventyä Jumalan salaisuuksiin ja Kristuksen tuntemukseen.HERRAN PÄÄSIÄINEN, KRISTUKSEN YLÖSNOUSEMINEN (СВЕТЛОЕ ХРИСТОВО ВОСКРЕСЕНИЕ. ПАСХА.) on koko vuoden huipentuma. Seurakuntalaisia saapunee myöhäisen illan kuluessa moneen aikaan: ensimmäiset saapuvat lauantaina 14.4. kello 23:10 alkaen kananmunien, kultsojen ja pashojen siunaamiseen. Kello 23:30 alkaa puoliyöpalvelus (Полунощница), johon aion ottaa osaa niin kuin vuosi sitten tein Pietarissakin. Jumalanpalveluksen, ristisaaton ja pääsiäisaamupalveluksen jälkeen oli Pietarissa vielä pääsiäisateria, joten pääsin kotiin vasta noin kello 6 aikaan aamulla. Helsingissä alkaa kello 00.00 ristisaatto, mitä seuraa pääsiäisaamupalvelus, Liturgia (Крестный ход, Пасхальная утреня, Литургия).