sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Venäjän presidenttivaalit - teknologia ja toteutus

Venäjän presidenttivaalien toteutus näyttää suuntaa vaalivalvonnan uudistumiselle kaikkialla maailmassa. Venäjän presidenttivaalit toteutetaan sellaisen globaalin avoimuuden ja vilpittömyyden vallitessa, ettei koskaan aiemmin maapallolla ole toteutettu tällaisia vaaleja.

Venäjän duuman vaaleja ennen, niiden aikaan ja jälkikäteen oli käyty voimakkaaseen informaatiohyökkäykseen Venäjää vastaan. Venäjän vastaus modernin teknologian avulla haastaa nyt läntiset valtiot muutoksiin kehityksen ja uskottavuuden säilyttämiseksi.

Olen seurannut Venäjän vaalipaikkojen toimintaa Helsingistä tavanomaisen internet-yhteyden avulla. Kirjoittauduin Facebook-profiililla webvibor-palveluun ja niin avautui esimerkiksi tämä tuttu pietarilainen vaalihuoneisto.

Palvelun ensimmäinen näkymä on koko Venäjän Federaation alue, mutta karttaa voi tarkentaa. Tarkensin lopulta esimerkiksi tähän pietarilaiseen vaalihuoneistoon. Sama toimi hyvin Groznyiin, jonne tein tarkennukset. Sama toimi myös kauas Siperiaan.Tässä on kuvia Groznysta, jossa Movladi Udugov ja Doku Umarov eivät sen enempää harjoittaneet muslimeille kuuluvaa rukouselämää moskeijoissa kuin osallistuneet demokraattiseen lailliseen poliittiseen vaikuttamiseen. Myöskään nyt he eivät käyneet vaalipaikalla, joten pulinat pois vaalien jälkeen! Sitä vastoin vaalipaikoilla kävi paljon väkeä, äänestysuurna oli läpinäkyvä, mikä helpotti tarkkailua äänestyslippujen täyttymisen suhteen. Tässä on Helsingistä käsin katsottuna web-kameralla Groznyin vaalipaikkojen kuvia. Kameroiden suuntaus ja laatu on toki niin hyvä, että äänestäjän voi tunnistaa, vaikka äänestäjän ääntä ei voi tietää, mitä hän on päättänyt ilmoittaa vaalilipussaan.