maanantai 7. toukokuuta 2012

День Победы 9 мая в 17.00; Voitonpäivä 9. toukokuuta kello 17 (Kivikko, Helsinki)
Keskiviikkona 9. toukokuuta kello 17 Voitonpäivänä muistetaan neuvostosotilaita fasismin kukistumisen kunniaksi Helsingin Kivikossa ja lasketaan kukat neuvostosotilaiden muistolle. Venäjänkielinen Äiti ja lapset - järjestö ("Мать и дитя") lähetti äskettäin kutsun sähköpostitse. Tervetuloa!

Neuvostosotilaiden muistopaikka on Kivikon ja Kontulan alueella kulkevan kuntopolun varrella. Juoksen päivittäin sen paikan ohi – ja joka kerran pysähdyn tuolla paikalla kunnioittaen. Historiaa on aiheellista kunnioittaa ja hoitaa omaa identiteettiä. Jos historiaa ei muista, ei ole myöskään hyvää tulevaisuutta. Laitan myöhemmin tähän blogiini valokuvia mainitusta paikasta sen jälkeen, kun tänään juoksen paikan kautta.

Olen kirjoittanut Äiti ja lapset –kehon arvokkaasta toiminnasta venäläisperheiden hyväksi Venäjän kauppatie –lehteen syyskuussa 2010. Kerhon jäsenmäärä on yli 100. Silloisessa haastattelussa Renata Kent kertoi Äiti ja lapset –kerhon hyvin spontaanista synnystä: “Kun lapset olivat syntyneet, syntyi kerho. Ystäväpiirissä syntyi puolen vuoden aikana monta lasta. Kaikki olimme tulleet Petroskoista. Tavattiin ja käytiin siellä ja täällä. Meitä oli kolme vanhaa ystävää Petroskoista. Nyt 12 vuodenkuluttua olemme kaikki yhä mukana”.

Monipuolisesta toiminnasta vastaavat monet eri ihmiset lahjojensa ja kykyjensä mukaan. En tiedä, kuka huolehtii Voitonpäivän perinteen muistamisesta. Toimintaan osallistuu useita henkilöitä. Järjestön johtaja Renata Ken kertoi pari vuotta sitten haastattelussa esimerkiksi harvinaisen korkeatasoisista palveluista, joita tämä kerho tarjoaa venäläisperheille Helsingissä. Esimerkiksi uintia opettaa Tokion olympiakisojen olympiamitalisti, Euroopan ennätyksen entinen haltija sekä hänen vesipallossa kilpaillut miehensä. ”Kaikesta näkee, että tulokset ovat todella hyvät, kun tekniikka tulee kohdalle. Itsekin olen harrastunut aiemmin uintia”. Poikani on opetellut selkäuinnin, vapaauinnin ja perhosuinnin hienoudet tässä ryhmässä.

Renata Kent on koulutukseltaan suomen ja venäjän kielen ja kirjallisuuden opettaja. Hän valmistui Petroskoin yliopistosta, toimi neljä vuotta suomen kielen lehtorina Petroskoin yliopistossa. Hän ennätti aloittaa myös väitöskirjan tekemisen Veijo Meren romaaneista, mutta tutkimus jäi kesken, kun hän muutti Suomeen. Suomessa hän toimi melkein 10 vuotta opettajana ammatti-instituutissa, opetti suomea maahanmuuttajille ja venäjää suomalaisille. Lapsen syntymän johdosta Renata Kent oli kolme vuotta kotona ja päätti tämän jälkeen hakeutua kansanvälisen kaupan koulutukseen ja töihin. Hän oli havainnut, että opettajan työ on rankkaa.

Voitonpäivän tilaisuuden järjestämisen tulkitsen kasvatustehtävänä, jota Renata Kent arvosti haastattelussa puolitoista vuotta sitten: hän piti tuolloin erityisen hyvänä, että oma identiteetti vahvistuu kerhon avulla. Oman identiteetin ja perinteen hoitaminen ei ole toista vastaan, vaan kokonaisen oman minuuden löytämistä uutta muuttuvaa maailmaa varten. Tällöin myös muita hyviä tuloksia syntyy. Kerholaiset tutustuvat venäläiseen tapakulttuuriin, omaksuvat suomalaisesta ja venäläisestä piirteitä, vastasaapuneet maahanmuuttajat saavat infoa ja apua. Renata nauraa kokemuksen kerhon hyvästä tulevaisuudesta: “Tytöt istuivat linja-auton takapenkillä ja tulivat jossakin vaiheessa äitiensä luo. ’Me keskustelimme tyttöjen kanssa, kun sitten te kuolette, niin me jatkamme tätä toimintaa’”

В среду 9 мая в День Победы для желающих предлагается посетить мемориал с захоронением советских солдат в Кивикко и возложить цветы. Цветы для возложения будут общие от кружка, но можно принести и свои.
Встречаемся на месте в 17.00. До места можно добраться, следуя указаниям в приложении.

С наилучшими пожеланиями,
Актив кружка "Мать и дитя".


_ _ _ _ _ _ _ _

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru (-at-= @)


VKontakte

СМИ и Юха Молaри (коллекция)