maanantai 21. toukokuuta 2012

Aikuisten sopisi oppia nuorten liikunnallisuudesta

Aikuisten sopisi ottaa opiksi nuorista pojista energisyyttä ja liikunnallisuutta.

9 vuotta täyttäneellä pojallani oli useita jalkapallopelejä perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina. Sunnuntain viimeisessä pelissä hän oli erityisen terhakas ja päättäväinen. Hän sai myös jonkun tunnustuksen tuosta pelistä. Tietysti tekniikassa, taktiikassa ja fyysisissä ominaisuuksissa on yhä paljon kehitettävää. Tämän ikäiset ikäluokkansa huiput ovat todella kovia potkuissaan ja juoksutaidoissaan. Siksi pojallani on paljon vielä kehittymisen mahdollisuuksia jalkapallossa. Pääasia on tällä hetkellä kokea iloa energisyydestä: poikani kävi aamulla ennen pelejä ja illalla pelien jälkeen potkimassa palloa omaehtoisesti. Kolme jalkapallo-ottelua päivässä ei riittänyt kuormaksi, vaikka pelit käytiin auringonpaisteen alla.

Tällä viikollakin on kolmet jalkapalloharjoitukset ja yksi ottelupäivä sekä yksi uintiharjoituspäivä (perhosta). Koulun jälkeen kuitenkin ensimmäiseksi oli kiire scooter-kauppaan varustehankintoihin, joita sitten koulun jälkeen kokeiltin moninaisin hypyin. Scooter kehittää varmasti tasapainoa ja jalkalihaksia, kun vauhtia potkitaan laudalle. Sitten poika tahtoo tietysti pyöräillä jalkapalloharjoituksiin kunakin päivänä. Tänään tämä merkitsee aurinkoisessa säässä noin 10 km:n matkaa jalkapalloharjoituksiin polkupyörällä ja sama matka illalla takaisin kotiin. Näin kaikkina neljänä päivänä urheiluharjoitusten lisäksi. 20 kilometriä pyöräilyä vaihtelevassa maastossa, jotta pääsee urheiluharjoituksiin. 9 vuotta vanha poika on energinen, ja energisyys vahvistaa häntä yhä lisää.

Totta kai minulla on ymmärrys katsella, ettei lapsi väsy liikaa. 9 vuotta vanha poika on vasta lapsi. Fyysinen väsyminen ei sinänsä ole pahaa, vaan se voi olla kehittävää. Liikunta väsyttää ja vahvistaa, kun yön nukkuu hyvin. Pahinta olisi tietysti, että luonnollinen liikunnallisuus tyrehtyisi ja kaikki olisi vain järjestettyä.

Sinänsä on hyvääkin tässä työttömyydessä, että minun tulee luonnollisesti polkea nyt mukana nuo matkat harjoituksiin. Ei ole mitään esteitä! Isä saa edes vähän liikuntaa. Juoksuharjoitteluni on "unohtunut pois" kantapäässäni yhä jatkuvan kivun tähden. Viime viikolla kävin vain kolme kertaa lyhyellä lenkillä. Polkupyörä ei rasita kantapäätä. Aikuisena keski-ikäisenä laiskuuteen jo unohtuvana miehenä on piristävää nähdä terhakkuutta ja toimelisuutta. Ehkä itsekin saa pienen ilon ulkoilmassa tapahtuvaan liikuntaan._ _ _ _Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html