lauantai 19. toukokuuta 2012

Anna Jumala minulle aikuisen miehen kärsivällisyyttä ja ymmärrystä jalkapallokatsomoon

Poikani jalkapallo-ottelujen seuraaminen on ollut haastava kokemus. Minä arvostelen häntä tarpeettoman voimakkaasti pelitilanteen epäonnistumisista - ilmeisesti toivon häneltä sellaista onnistumista, joka toisi minullekin iloa. Pojalle tulee usein kyyneleet, kun isänä moitin. Hän kyllä kertoo, että saa arvostella kehittymistä varten, mutta ei liian voimakkaasti. Tiedän itsekin, että mieleni ei ole jalo ja oikeamielinen.

Poikani pelipaikka on vielä erityisen haasteellinen, koska hän toimii useimmiten kaikkien hyökkäysten kohteena pakkina. Vastapuoli haastaa pakin jopa useamman pelaajan rintamana. Siinä on stressin paikka. Pienillä pojilla laitahyökkääjät tahtovat unohtua tarpeettoman ylös eivätkä kiiruhda riittävästi pakin avuksi. Pakille ei juuri syötetä, mutta pakki rakentaa peliä toisia varten. Tämä pelipaikka on jo sinänsä kiusallinen, mutta kaiken lisäksi olen ollut tarpeettoman tunteikas pelin katsomossa.

Eilen poikani tunsi riemua, kun sai pelata laitahyökkääjänä. Siinä oli pelaajan paineet pienemmät, hän sai osallistua hyökkäykseen, myös maalintekoon. Eilen hän teki toisen maalin ja toista varten avasi pelin ratkaisevasti syötöllä. Tänään oli paluu pakiksi, puolustajaksi.

Minun ja poikani suhteet ovat sinänsä erinomaiset. Pojalla ovat pelihalut hyvät, mutta toki kehittymistä tarvitaan kaikilla osa-alueilla. Tietysti havaitsen, että pakin rooli on kiusallinen, jos hän on yksin kolmea hyökkäävää vastaan. Minun kärsimättömyyteni ja ymmärtämättömyyteni kumpuaa omista huolistani.

Huono taloustilanteeni ja toimeentulon puutteet tekevät minut kaikkinensa kärsimättömäksi. Työtä ei ole löytynyt eikä ole näköpiirissä. Toki osaamistani käytetään ilmaiseksi monissa toimissa, joista jotkut voisivat ansaita satoja ja tuhansia euroja. Melkein kolme loppututkintoa, mutta kukaan ei halua maksaa palkkaa. Kysyn monesti, miksi minä teen muita varten. Tämä tilanne luo mieleeni vihamielisyyttä ja vaatimuksia, jotka purkautuvat sitten valitettavasti poikaani pelitilanteissa. Olen puhunut hänen kanssaan ongelmastani ja hän ymmärtää puheeni, myös ahdinkoni.

Kaiken talousvaikeuden lisäksi eilen yölliseen aikaan joku repi autostani listat irti. En haluaisi juuri nyt viedä autoa korjaushuoltoon ja hukata vähäisiä rahojani, sillä olin juuri sopinut tilaavani uuden RX:n vanhan tilalle. Nyt tuollaiset ylimääräiset menot ärsyttävät mieltäni tavallista enemmän, kun työttömänä täytyy elää jo muutenkin köyhyydessä. Vauraan miehen on helpompi hymyillä ja ottaa vastoinkäymiset levollisesti, kun raha antaa toivoa ja turvaa. Köyhän miehen mielen jaloutta koetellaan huomattavasti voimakkaammin vastoinkäymisissä, jopa jonkun toisen mielestä "vain" pienissä kymmenien eurojen "tappioissa".

Nuo pahan olon ja epävarmuuden tunteet sekä suoranaiset käsittelemättömän vihan tunteet purkautuvat jalkapallo-ottelussa vaatimuksina oman pojan suorituksia kohtaan. En kuitenkaan ole mikään jalkapallohuligaani. Ennen tuo mahdottoman vaikeasti ymmärrettävä asia jalkapallohuliganismin synnystä on tullut paremmin tajuttavaksi psyykkiseksi ja sosiaaliseksi prosessiksi oman marginalisoitumisen ja pitkäaikaistyöttömyyden avulla. Silloin jalkapallo muuttuu tärkeämmäksi kuin mitä se todellisuudessa pitäisi olla: kentällä pelataan myös paikasta elämästä. Pelistä tulee symboli elämän kamppailulle.

Tämän huolestuttavan psyykkisen prosessin tajuan onneksi tällaisena köyhänä ja syrjäytyneenä vanhenevana miehenä. Siksi rukoilen tänään ja huomenna yhä uudestaan, että saisin kärsivällisyyttä ja ymmärrystä itseni hillitsemiksi: on parempi iloita elämästä ja pojasta kuin antaa jalkapallolle sellainen asema mikä ei sille kuulu. Lisäksi rukoilen poikani ja Jumalan edessä anteeksiantamusta, jotta mieleni ja tunteeni puhdistuisivat vihasta ja katkeruudesta. Syyttömien ja rakkaiden lasten ei pitäisi kärsiä minun pahasta olosta, joka on tullut aivan muiden tähden, vihamiesten tähden.

Sinänsä hyvän suorituksen vaatiminen ei ole pahasta ja pettymys tappion jälkeen on luonnollista. Joskus näkyy tarpeettomankin velttoa toimintaa. Vanhemmat saavat kohtuudella kannustaa pelilliseen toimeliaisuuteen. Kyse on myös oppimisesta elämää varten, - vastuullisuus ja tarmokkuus joukkueen hyväksi. Tämä myönteinen seikka uhkaa valitettavasti meidän syrjäytyneiden miesten keskuudessa vääristyä mentaaliseksi kamppailuksi elämästä, jolloin jalkapallosta tulee elämän kamppailun symboli._ _ _ _Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html