lauantai 12. toukokuuta 2012

Mikä on uusin yrityksesi Islam Matziev (Adam Tumsoev) Bulevardi 2:ssa?

YK:n turvallisuusneuvostossa on menneellä viikolla puhuttu vähintään kahteen julkiseen kertaan hyvin kansainvälisessä arvovaltaisessa yhteydessä ja vakavasti Kavkaz-Centerin toiminnasta. Tuosta mainitusta syystä sopii arvioida julkisesti Kavkaz-Centerin webmasterin uusimman yrityksen lähtökohtia ja taustoja. Yrityshän on rekisteröitymässä Bulevardille - ja tämän nimissä näyttäisi olleen vasta äskettäin yhteydenotto itse Doku Umaroviin - maailman etsityimpään terroristiin tällä hetkellä - ja Kavkaz-Centerillä julkaistu videohaastattelu Doku Umaroville, joka oleskeli jo tällä kertaa leppoisasti asunnossa - ei missään luolassa. Tämä kuva ei ole kuitenkaan mainitulta videolta.

Erityisen tärkeää on sanoutua irti ultranationalistisesta muukalais- ja islamfobiasta, sillä sellaisen kanssa en halua olla missään tekemisissä. Poliittisten pakolaisten integroituminen suomalaiseen yhteiskuntaan on erityisen toivottavaa. Integroitumista ja turvallisuutta pitää suojella, vaikka Suomessa ei ole vielä lakia varsinaista pakolaisvakoilua vastaan. Siitäkin huolimatta soveltuvin osin Suomen laki laittomasta uhkauksesta, kunniasta ja yksityisyydestä suojelee myös pakolaista - ja sen puitteissa lainvalvontaviranomaisten tulee huolehtia Suomessa elävien ihmisten turvallisuudesta.

Pakolaiset voidaan nähdä myös iloisina talentteina, vaikka heitä ei toki pidä arvioida esineellistäen vain "tuottavuuden" näkökulmasta. Siitä näkökulmasta käsin voin iloita, että poliittinen aktivisti, erittäin usein suomalaisessa mediassa ja monissa julkisissa konferensseissa esiintynyt Islam Matziev (Matsiev) on perustamassa yritystään Mikael Storsjön toimistoon Bulevardi 2.

Poliittinen erimielisyyteni nousee siitä, että tämän Kaukasian toimittajien yhdistyksen nimissä Kavkaz-Center piti juuri äskettäin yhteyttä kansainvälisesti etsittyyn terroristiin Doku Umaroviin, joka antoi yhdistykselle haastattelun. Matziev on Kavkaz-Centerin pitkäaikainen webmaster. Hän on työskennellyt vuosikaudet Doku Umarovin rahoittajan ja serkun Musa Ataevin työtoverina Turkissa. Tätä ennen hän kuului Shamil Basajevin ydinjoukkoihin kuuluvan setänsä Bilan Matzievin ryhmään, jossa toimi radiomiehenä niin kuin myös samassa kodissa asunut serkkupoika Yunus Yusupovich Matziev, josta tuli Beslanista paennut terroristi. Yunuksen sisko tuli myös Suomeen, mutta itse Yunus on kadonnut.

Seuraavaksi poimin venäjän- ja turkinkielisestä mediasta julkisia tietoja Matzievin poliittisesta aktivismista. Hänen aktiivisuutensa näyttää jatkuvan hyvinkin julkisesti Suomessa parlamentissa, Finrosforumissa ja mediassa sekä uuden yrityksen perustajana. Yrityksestä on toki sanottava, että PRH:n mukaan Matzievin yritys ei ole rekisteröity y-tunnuksesta huolimatta, sillä käsintehdyssä rekisteröintihakemuksessa ei ollut muita nimiä kuin herra Matzievin, mutta puutteellista hakemusta voi yhä täydentää.

Kuvassa keväällä 2011 Islam Matsiev istuu ilmetyn uskonveljensä kanssa - jollei aivan sukulaisensa - Vantaan käräjäoikeudessa, jossa käsitellään Mikael Storsjön saamaa syytettä laittoman maahantulon järjestämisestä. Etualalla Juha Molari valokuvaa Shamil Basajevin serkkupojan, jota itse suuri Shamil Basajev kasvatti kotonaan. Tämä kuva on lyhyt leike tai sitaatti julkisesti esitetystä Virtuaalinen sota -elokuvasta. Monipuolisesta aineistosta voimme kiittää ensisijassa Mikael Storsjötä, joka on valinnut avoimmuuden ja julkisuuden menettelytavakseen pakolaisten kanssa: hän on tuonut nämä henkilöt konferenssien puhujiksi, lehdistölle kasvoiksi ja mielenosoituksiin kaduille. Ilman Storsjön toimintaa ei olisi tietenkään mahdollisuutta tietää juuri mitään poliittisten pakolaisten taustoista.Kuvassa Islam Matziev esiintyy julkisesti Kavkaz Centerin ja Suomi-Tshetshenia-seuran mielenosoituksessa Isänmaanpuolustajien päivänä 23.2.2011 Venäjän suurlähetystöä vastaan Helsingissä. (1)
Tämä sama Islam Matziev järjesti myös yhdessä Mikael Storsjön kanssa mm. mielenosoituksen Pohjan kirkolle (2). Nämä seikat antavat vähintäänkin lyhyen johdonnon koota mediassa käytyä keskustelua miehen mielenkiintoisesta ja jännittävästä poliittisesta aktivismista. Arvioinnin merkittävyyttä ei ainakaan vähennä se, että samanaikaisesti hovioikeus pohtii Mikael Storsjön toimien laillisuutta. Islam Matziev oli yksi niistä Suomeen saapuneista pakolaisista, joita Storsjö on auttanut.

Kyseessä on aktivisti, joka osallistuu keskusteluihin huomattavasti julkisimmilla ja arvovaltaisimmilla foorumeilla kuin meikäläinen syrjäytynyt työtön mies. Tämä osoittaa hyvässä mielessä, että pakolainen voi onnistua, jos hänellä on sopivia suhteita ja tukijoita. Kertomukseni on samoista tapahtumista ja henkilöistä kuin äskettäin julkaistu Virtuaalinen sota -elokuva, mutta näkökulmani on enemmän julkisten suomalaisten viranomaislähteiden ja julkisen venäjänkielisen tai turkkilaisen materiaalin varassa tehty arvio, koska henkilökohtaiset suhteeni asianomaisiin puuttuvat eikä minulla ole mitään "salaista" tietoa. Arvioni on kuitenkin erilainen kuin Virtuaalinen sota -elokuvassa esitetty, jossa minut esitettiin pahana tyyppinä, joka vainoaa viattomia ihmisiä siinä, kun moittii Kavkaz-Centerin toimintaa. Olkoon tämä pitkähkö vastaukseni toisenlaisen näkökulman puolesta.

Tiivistelmä

Islam Matziev (s. 05.03.1979, synt. Tver) on lähtöisin Vanhasta Atagista samasta kodista ja Keskuskadun katuosoitteesta kuin perheen ”pikkuveli” (serkku) Yunus Yusupovich Matziev (Юнус Юсупович Мациев, s. 30.3.1984).Yunus Matziev toimi Shamil Salmanovich Basayevin henkivartijana ja Beslanin terrori-iskua koordinoivana radiomiehenä. Rahoitus tuli myös Islam Matzieville siihen aikaan Shamil Basayevin IHH-rahoitusorganisaation järjestelyiden kautta.


Islam Matziev oli Kavkaz-Centerin webmaster, kun Basayev ilmoitti terrori-iskun KC:n kautta.


Islam Matziev osallistui radiomiehenä setänsä Bilan Matzievin ja arabiterroristi Abu Yaqubin komentamaan bandiittiryhmään, joka oli osa Al-Khattabin ja Shamil Basayevin johtamaa sabotaasiverkostoa.


Islam Matzievin nuoruuden vuosien kaksi varsinaista johtajaa, joiden alaisuuteen hänen ”komentaja” setänsä Bilan Matziev kuului, olivat Al-Khattab ja Shamil Basayev.


Viranomaisille antamien tietojensa mukaan Islam Matziev lähti sukulaistensa kehotuksesta autolla toukokuutta 2000 Vanhasta Atagista ja vietti Bakussa pari vuotta (2000-2002) ja asui Turkissa 7 vuotta (2002-2009), kunnes saapui Suomeen 17.4.2009. Pakolaisuus koskettaa miljoonia ihmisiä maailmassa: heillä on uskonnostaan ja vakaumuksestaan riippumatta täysi oikeus ihmisarvoisen elämään ja suojaan. Jokainen ihminen tahtoo turvaa. Olen iloinen, että moni henkilö on löytänyt turvan ja uuden rauhanomaisen elämän Pohjois-Kaukasian levottomuuksien jälkeen. Voimme olla varmoja, että miehellä on jännittävä menneisyys ja valtava kokemus alueen levottomuuksista.


Islam Matziev meni Turkkiin vuonna 2002 Kavkaz-Centerin palvelukseen, josta ajasta tiedämme, että Kavkaz-Centerin johdossa oli Movladi Udugov. Tänään Kavkaz-Center on muistellut ja haastatellut jälleen kerran Movladi Udugovia. Matziev työskenteli samanaikaisesti Turkissa myös Kafkasyasi lehdessä, jossa lähimpänä ja ainoana varsinaisena työtoverinaan oli Doku Umarovin serkku, Dokun nuoruuden vuosien murhakaveri ja Pohjois-Kaukasian terroristiliikkeen varsinainen rahoituskoordinaattori ym. Musa Ataev. Kun Islam Matziev saapui Helsinkiin, Mikael Storsjö lähetti välittömästi tekstiviestin onnellisesta maahantulosta Doku Umarovin edustajalle Ruotsiin. Mainitun Dzhabrailovin nimiin oli Kavkaz-Center rekisteröity tuossa vaiheessa Ruotsissa, kun Suomessa kontakti oli Mikael Storsjö.Islam Matziev tuli 17.4.2009 Suomeen Imran Istapaevin (s. 29.10.1976), kuolleen pikkuserkun passilla. Samasta Imranista kertoo myös Beslanin terroristi Yunus Yusupovich Matziev, jonka sisko saapui yhdessä Islam Matzievin kanssa Suomeen.


Islam Matzievilla oli yhteys Storsjön kanssa syksystä 2004 alkaen. Hän käyttää myös nimimerkkejä nimimerkit Lukman eli Rustam sekä salanimeä ”Islam Tumsoev” Finfosforumin yhteydessä, kun esiintyy mm. Mikael Storsjö, Heidi Hautalan ja Tarja Kantolan kanssa. Tämä on melkoinen poliittinen valinta Suomelta ja Suomen eturivin poliitikoilta.
Doku Umarovin ja Kaukasian emiirikunta –terroristijärjestön ns. puolustusministerin veli – herra Mahauri – kertoi Suomessa poliisikuulusteluissa epäilevänsä, että Islam Matsievilla on neljä-viisi eri passia. Tämä herra Mahauri huolehti Musa Ataevin kanssa rahoitusjärjestelyjä Turkista käsin. En kuitenkaan halua uskoa tuota kaverin epäluuloa todeksi viidestä passista, mutta kaksi eri passia oli ainakin fakta.


Julkisten viranomaistietojen mukaan tämä Suomen mediassa toistuvasti esiintynyt Kavkaz-Centerin webmaster Islam Matziev keräsi Turkissa rahaa ja lähetti vastarinnalle (so. Basayevin/Umarovin ryhmälle) (esitutkintapöytäkirja nro 9186/R/60188/09, s. 89/2006). Hän on opiskellut Venäjällä insinööriksi, työskennellyt Tšetšeniassa teleyrityksessä (ilmeisemmin 1998 tai sitä ennen) ja jatkoi työtä ohjelmoijana Kavkaz-Centerin hyväksi. Islam Matzievin äiti ja äiti asuvat Mannheinissa Saksassa.

Terrorismin vastainen operaatio ”Rus” («Русь») 27.9-6.10.2001 Bilan Matzievin kotiin


Suomessa kuulusteluissa Islam Matziev tunnustaa: ”Setäni oli komentaja ja minä olin siinä ryhmässä” (esitutkintapöytäkirja, s. 88/405). Hän on kertonut myös suomalaiselle medialle, että oli radiohommissa.[1] Islam Matzievin setä oli Bilan Matziev, vastarintaliikkeen komentaja. Islam Matziev itse oli mukana siinä ryhmässä. (esitutkintapöytäkirja nro 9186/R/60188/09, s. 87/206). Islam Matzievin poislähtö Vanhasta Atagista tapahtui toukokuussa 2000. ”Olin yksin koko matkan” (s. 89/405), Matziev kertoo matkaansa 2000, kun hän ajoi itse autolla pakoon, kun tiesi terrorismin vastaisen ohjelman mukaan toimivien OMON-joukkojen lähestyvän kylää.


12. helmikuuta 2001 Venäjän federaation turvallisuuspalvelu teki Islam Matzievin sedän Bilan Matzievin pihalle Vanhassa Atagissa terrorismin vastaisen tarkistuskäynnin, jossa yhteydessä veivät kaksi autoa, videonauhurin, U. Ibragimov-nimisen (У.Ибрагимов) miehen, mutta kovien kuulustelujen jälkeen hänet vapautettiin 13. helmikuuta 2001.[2]


10. toukokuuta 2001 Venäjän turvallisuuspalvelu antoi Interfaxille lehdistötiedotteen Duba-Yurtin, Chiri-Yurtin, Vanhan ja Uuden Atagin tilanteesta: ”Ääriainekset toteuttavat kampanjointiaan ja houkuttelevat nuoria riveihinsä ja lähettävät heidät vuorille valmisteluja ja oppimista varten. Militantit ottavat joukkoihinsa jopa 14–15 vuotta vanhoja nuorukaisia”.[3]


25. kesäkuuta 2001 Vanhan Atagin tiellä maamiina haavoitti viittä poliisia. 26. kesäkuuta 2001 illalla löytyi samoja räjähteitä hylätystä talosta Nuradilovan kadulta, jossa teini-ikäiset nuoret polttivat tupakkaa ja pelasivat korttia. 15 vuotta vanha Magomed Matziev (Магомед Мациев) kuoli seuraavana päivänä sairaalassa.[4] 24. heinäkuuta 2001 Vanhassa Atagissa pidätettiin paikallinen asukas Idris Matziev (Идрис Мациев, paimen)[5] Nämä pidätystilanteet antavat hyvän perusteen sille turvallisuuden kaipuulle, mitä Islam Matziev on hakenut pakolaisuudella Suomesta.


21. syyskuuta 2001 Vanhassa Atagissa oli sodanvastainen mielenosoitus, johon osallistui yli 500 ihmistä: nämä vaativat vihollisuuksien lopettamista ja rauhanneuvotteluja.[6] 22. syyskuuta 2001 määrättiin kello 23 alkaen ulkonaliikkumiskielto Vanhassa Atagissa, koska kylän laitamilla kaivosräjähdyksessä oli haavoittunut kaksi paikallista asukasta. Vähän aiemmin oli kylän laitamilla kaapattu kaksi sotilasajoneuvoa ”Ural”.


24. syyskuuta jälleen bandiitit toteuttivat vastaavan hyökkäyksen Vanhassa Atagissa ajoneuvoon. Tunnustamattoman ”Ichkerian tšetšeeniläisen tasavallan” (Чеченской Республики Ичкерия) nimissä toiminut laiton aseellinen ryhmä takavarikoi kaksi Kamaz (КамАЗ) –kuorma-autoa, mutta kuskit vapautettiin.[7]


24. syyskuuta 2001 iltapäivällä räjäytettiin jalkaväen kuljetusajoneuvo BMP (БМП), jolloin haavoittui neljä sisäministeriön sotilasta. Tämän jälkeen federaation joukot käynnistivät Vanhan ja Uuden Atagin, Chiri-Yutin ja Duba-Yurtin kylissä terrorismin vastaisen operaation ”Rus” («Русь») 27.9-6.10.2001.[8] [8b]Terrorismin vastaisen operaation ylin johto kuului Nikolai Basilevich Bogdanovskiylle (Николай Васильевич Богдановский, s. 1957)[9] [9b] Apulaiskomentaja eversti Juri Didkovskiy oli saanut tietää, että Vanhan Atagin bandiittijohtajan kotiin rakennetussa bunkkerissa piileskelee laiton aseellinen ryhmä, johon mahtuu jopa 50 henkilöä.[10]


Terrorismin vastaisen operaation toteuttamiseksi 27. syyskuuta 2001 kylistä katkaistiin sähköt ja kaasu, passintarkistuksia tehostettiin, mutta bandiitit liikkuivat pimeyden turvin. Erityisesti kahdessa omakotitalossa suojeltiin militantteja, jotka olivat syyllistyneet Venäjän sotilaiden kidnappausten sarjaan. Operaatio toteutettiin nopeasti eivätkä militantit ennättäneet vastustaa.[11] Kaduille saapuivat panssaroidut ajoneuvot ja БТР[12] –panssarivaunu murskasi vauhdilla rautaportin ja ajoi Islam Matzievin sedän pihalle.[13]


Kuvassa tankki, joka murskasi Islam Matzievin sedän Bilan Matzievin kodin rautaportin


Sisäministeriön operaatioon osallistui myös turvallisuuspalvelu (FSB ja GRU)[14] Alkutarkastuksen jälkeen kävi ilmi, että tämä on Bilan Matzievin perhe: äiti, isä ja sisko. Turvallisuuspalvelun puolesta Didkovskiy tiedusteli Bilanin sijainti, mutta nämä sanoivat, ettei Bilan Matzievia ole nähty pitkään aikaan talossa. Ensimmäisellä tarkistuksella ei löytynyt mitään, mutta OMON ja turvallisuuspalvelu asettivat jokaisen nurkkaan salakuuntelulaitteet.


Muutaman tunnin myöhemmin intensiivisen tutkinnan jälkeen löytyi keittiön alta piilopaikka, johon oli kätketty noin kolmellekymmenelle sotilasasut, parikymmentä paria sotilassaappaita, panssariliivejä, makuupusseja, laskuvarjojääkärin reppu, radioasema, aseita ja ammuksia. Matzievin perhe ravisteli päätänsä hämmentyneinä eivätkä kertoneet tietävänsä mitään keittiönsä alla olevasta kätköstä. Islam Matzievin sedän talon alaiset tunnelit ja bunkkerit löytyivät lopulta.


Vähän myöhemmin sotilaat löysivät uuden samansisältöisen kätkön. Hiukan myöhemmin sisäministeriön operatiivinen osasto alkoi kaivaa talon ympäriltä kaivoja ja bunkkereita, mutta Bilan ei vielä löytynyt. Tällöin löytyi kuitenkin radioaseman akku.


Sisäministeriön komentaja havaitsi paksun sähkökaapelin, joka meni keittiön alle. Tämä oli todiste, että taloa oli käytetty bandiittien tukikohtana. Muutaman minuutin kaivamisen jälkeen löytyi bunkkerin seinä useiden metrien syvyydessä maan alla. Tämän jälkeen Didkovskiy päätti, että bunkkerin seinä täytyy räjäyttää. Perheen nainen katsoi operaatiota ja alkoi huutaa. Lopulta löytyi raskas betoniovi bunkkeriin. Bunkkerin aukosta tuli ”roisto”, Bilan Matziev.


Bilan hyppäsi esiin – veitsi kädessä – mutta hänet kaadettiin maahan. Menettelyllään Bilan paljasti kätkön ja hänestä itsestään tuli vanki. Reiästä, josta Bilan tuli esille, lensi pian kaksi kranaattia. Sirpaleet lensivät Didkovskiyn jalkohin, mutta hän ei loukkaantunut. Räjähdyksen jälkeen reiästä hyppäsi yksi ampujista, aseistettu mies, joka ampui pari laukausta, mutta kuoli paikan päälle. Muutaman minuutin kuluttua toinen bandiitti yritti lähteä bunkkerista, mutta hän menehtyi. Pian paikalle tuli avuksi myös Alfa-joukko.


Kuvassa Matzievin bandiittiryhmän johtaja arabi palkkasoturi Abu Yaqub, joka kuoli pidätystilanteessa Islam Matzievin sedän Bilan Matzievin kodin yhteyteen rakennetussa bunkkerissa.


Bilan Matziev tunnusti jo paikan päällä nopeassa kuulustelussa, että bunkkerissa oli arabi palkkasoturi Abu Yaqub. Menestykseksi kirjattiin nimenomaisesti se, että komentaja Bilan Matziev (Билан Мациев) vangittiin Vanhassa Atagissa kotipihassaan sekä kolme miestä eliminoitiin: kaksi tšetšeeniä ja arabi Zalmay ”Abu” Yakub (Залмай Якуб), läheinen ja uskottu Amiiri Al-Khattabille. Terrorismin vastaisessa pidätyksessä menehtyivät: 22-vuotias Timur Sutayev (Тимур Сутаев), 27-vuotta vanha Musa Sadayev (Муса Садаев) ja arabisoturi Abu Yaqub (Абу Якуб)[15], jotka olivat piiloutuneet 30. syyskuuta 2000[16] [16b] [16c] [16d] ”komentaja” Bila Matzievin kotiin.


Yaqubin ja Matzievin militanttiryhmä oli tehnyt erilaisia operaatioita siviiliväestöä ja federaation lainvalvontaviranomaisia vastaan.[17] Lisäksi takavarikoitiin suuri määrä aseita ja ammuksia, erityisesti kotitekoisia, kaksi kranaattia ja 7 Kalashnikovia, 2 kranaatinheitintä, 400 patruunaa automaattiaseisiin.[18] Terrorismin vastaisen operaation jälkeen Matzievin talo ja piharakennus räjäytettiin.[19]


Al-Khattabin epäily ja kosto lisääntyivät Bilan Matzievia vastaan, kun tämä käveli jo pian vapaana kadulla. Joku toveri varotti Bilania, että Venäjä tappaa sinut, joten lähde Eurooppaan. Ilmeisesti asuu Turkissa, toteaa Yamarthah. Yunus Matzievin sisko kertoo saman tiedon myös Suomessa poliisikuulusteluissa. Luotetuimman, komentaja Bilanin katoaminen raivostutti Al-Khattabin[20]. Bilanin vapautumisen syy oli todellisuudessa vaihto venäläiseen sotilaaseen.[21]


Kun bunkkeriin päästiin, sieltä löytyivät miellyttävät olot pitkäaikaiseen oleskeluun: huonekalut, sohvat, kaksi vessaa, sähköliesi ruoanlaittoon, televisio- ja videolaitteet, japanilainen radioasema (antenni kätketty läheiseen puuhun). Bunkkeri oli varustettu nykyaikaisen ulkomaisen ilmanpuhdistusjärjestelmin.[22] Seuraavan päivän 31. syyskuuta 2001 tarkistuksessa kävi vielä ilmi, että bunkkerissa oli kuntopyörä, puomit kuntoilua varten, höyrysauna, suihkut ja pieni uima-allas. [23] Islam Matziev – Kavkaz-Centerin webmaster – on kertonut, että hän toimi setänsä Bilan Matzievin ryhmässä ”kapinallisten radistina”. [24, Helsingin Sanomat 6.6.2009] Täten on ilmeistä, että hän on käynyt tuossa bunkkerissa ja käyttänyt sen radioasemaa.


30. syyskuuta 2001 terrorismin vastaiset operaatiot kohdistuivat Bilan Matzievin – Islam Matzievin sedän - ja Hassan Maayevin koteihin (Хасан Мааев). Tšetšenian laittomien aseistettujen ryhmien avustamisesta epäiltyjä henkilöitä vietiin Tolstoi-Yurtin aluekeskukseen, jossa kuulustelut olivat tiukkoja. Useimmat palasivat, Bilan Matziev ja Alvi Maayeva (дома 12 на ул. Учительская[25]) olivat erityisen kiinnostuksen kohteena.[26] [26b].


Pian operaation jälkeen 2. lokakuuta 2001 Matzievin talon pihalla syttyi tulipalo sotilaallisen uudemman tarkistusoperaation seurauksena.[27] Alvi ja Hassan Maaevin kodista löytyi vangitut venäläiset sotilaat M.V. Kobolev ja A.P. Kolov. Talo sytytettiin tuleen, omistaja pidätettiin. Kyläläisten avustuksella omistaja vapautettiin kolmen päivän kuluttua.[28] Bandiitit olivat myös kiduttaneet venäläisiä sotilaita.


Bilan Matzievien kodin bunkkerista löydetty arabitaistelija Abu Yaqub oli Al-Khattabin ja Shamil Basayevin sabotaasiryhmien johdossa erityisesti Vedenossan alueella ja Vanhan Atagin kylässä. Hänen ryhmäänsä kuului noin 30 henkilöä, rahoituksen hoiti al-Khattab.[29] Khattabin ja Basayevin alaisuutta tottelivat myös monet muut sabotaasiryhmät, joista Doku Umarovin ryhmä, jossa oli 10 jäsentä, hän oli äidin puolelta serkku Basayeville. [30] Abu Yaqub oli saanut koulutuksensa Saudi-Arabian erikoisjoukoissa. Hänen ryhmänsä oli vastuussa tammikuussa 2001 Yhdysvaltain kansalaisen Kenneth Gluckin sieppauksesta.[31]


Islam Matziev työskenteli vuonna 1998 Englannissa Grancer telecomissa Thsetsen telecomin lähettämänä. Vuoden 1998-1999 useiden kidnappaustapausten yhteydessä kerrottiin, että Grancer telecomin työntekijät olisivat vakoilleet Tshetsheniassa Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Israelin hyväksi;[32] Shamil Basayevin ja Movladi Udugovin nimet liittyi kidnappausten epäiltäviin järjestäjiin.[33] Tämä ei suinkaan tarkoita, että Islam Matziev olisi ollut tuossa pahanteossa mukana, kaikkea muuta, mutta hänen elämänhistoriansa on kova ja kohtalokas. Sen tähden olisi erittäin toivottavaa, että suomalaisessa pohjoismaisessa rauhallisessa yhteiskunnassa hän voisi etääntyä sodan ja kamppailun maailmasta. Valitettavasti Kavkaz-Centerin vihapropaganda ja Mikael Storsjön toimet pitävät pakolaisia sodan välineinä eivätkä suinkaan sopeuta heitä suvaitsevaisuuteen, rauhaan ja jälleenrakentamiseen. Siitä syystä asiaa pitääkin konkreettisesti arvioida ja esitellä.


Terrorismin vastainen operaatio ”Myrsky” Islam Matzievin kotiin Keskuskadulle 49 vuodenvaihteessa 2001/2002


Islam Matziev kertoo Islam Tumsoev –salanimellä Helsingin Sanomissa 30.1.2011 eräästä toisesta julmasta kohtalosta, jota hän seurasi jo vähän kauempana: ”neljä lähisukulaista kuoli viime vuosikymmenen alussa, kun venäläiset räjäyttivät heidän talonsa”. [34, Helsingin Sanomat 30.1.2011.] Joulukuussa 2001 – uuden vuoden aattona – Vanhassa Atagissa Venäjän turvallisuuspalvelu teki voimallisen terroristien vastaisen etsintäoperaation Matzievien molempiin taloihin: räjähdyksessä kuoli isä, äiti, veli, veljentytär[35][35b].


Suomessa Islam Matziev kertoo viranomaiskuulusteluissa, että vuonna 2002 ”kotimme räjäytettiin”, mutta ehkä päivämäärät eivät ole tarkat, sillä räjäytys oli aivan vuoden 2001 lopussa mutta tieto tuli julkisuuteen 2002 puolella. Ruumiin palaminen oli seurausta termobaarisesta kranaatista, vakuumipommista (РПО, реактивный пехотный огнемет, "Шмель")[36], jossa palava neste aiheutti räjähdyksen sekoittuessaan ilman kanssa.


Islam Matzievin kotiosoitteessa Vanhan Atagin Keskuskadulla (на улице Центральной дом № 49, принадлежавший Адаму Мациеву) kuolivat Adam Matziev (Адам Мациев) sekä hänen kaksi poikaansa Yusup (Юсуп 1951 s) ja Ayub (Аюб s. 1953) sekä 14 vuotta vanha tyttö Zarema (Зарема).[37]


Kavkaz-Center reagoi mainittuun räjäytykseen ja perheenjäsenten kuolemaan: Tšetšenian bandiittikomentajan perheenjäsen Bilan Matziev antoi lyhyen puhelinhaastattelun. Tämä erityinen poiminta monista tapahtumista alueella osoittaa, että Kavkaz-Centerillä oli yhteys Matzievin perheeseen. Kavkaz-Centerin tarinassa Bilan kertoi, että alkuaan tuolloin talossa oli vain naisia, mutta viranomaiset väittivät, että taloon oli piilotettu aseita. Iltaan mennessä palasivat kuitenkin Matzievin veljekset ja isä. Muutama kuukausi aiemmin Matzievin pihalla oli ollut taistelu, jossa kolme taistelijaa oli kuollut ja Bilan vangittu, mutta Bilan oli vapautunut, kun hänet vaihdettiin venäläiseen upseeriin.[38][38b]


Matzievin talossa toteutettiin tammikuun alussa operaatio ”Myrsky”, jolloin sisäministeriön joukot löysivät vielä toisen koskemattoman bunkkerin, jossa oli kolme huonetta sekä sairaalan leikkaussalin ja lääkkeitä, mikä osoitti Vanhan Atagin maanalaisen verkoston saamista sadoista tuhansista dollareista. Lisäksi löytyi panssaritorjuntaa varten aseita, kaukosäädettäviä pommeja ja radioasema.[39] Tiedustelutietojen mukaan Abu Tariq piileskeli Vanhassa Ataqissa joulukuun lopulla. Operaatio ”Myrskyn” ("Буря") aikana löytyivät Abu Tariqin henkilökohtaiset tavarat ja asiakirjoja, mutta Tariqia ei tavoitettu. Algeriasta kotoisin oleva arabisoturi Abu Tariq (Абу Тарик) oli saanut koulutuksensa Osama bin Ladenin ja Al-Qaidan leirillä Afganistanissa sekä toimi Tšetšeniassa al-Khattabin yhteydessä.


Yusup Matzievin poika, Beslanin terroristi Yunus Yusupovich Matziev – Islam Matzievin serkku


Matzievin kodista Vanhasta Atagista Keskuskatu 49 (на улице Центральной дом № 49, принадлежавший Адаму Мациеву)[40][40b] vuodenvaihteessa 2001/2002 kuolleen Yusup Matzievin pojasta Yunus Yusupovich Matziev (Юнус Юсупович Мациев)[41] tuli Shamil Basayevin johtaman Beslanin terrori-iskun radiomies, Basayevin turvamies, minkä tiedon ensimmäisenä ilmoitti julkisuuteen Aleksander Torshin (Александр Торшин) johtama parlamentaarinen tutkimuskomitea joulukuussa 2006.[42][42b][42c][42d]


Beslan-terroristi Yunus Yusupovich Matziev (s. 30.3.1984) on kirjoitellut Kavkaz chatissa kuolleesta serkustaan Imran Istapaev (Имран Истапаев), jonka passilla Islam Matziev (alias Adam Tumsoev) saapui Suomeen. Juuri Kavkaz chatin ylläpito tapahtuu nykyään Suomessa, Islam Matziev vastaa chatista.


Yunus oli pakolaisena Bakussa ja Turkissa noin vuodet 2000/2001-2004, kunnes saapuu Beslanin terroritekoon.[43] Kesäkuussa 2005 Memorial ja NED ilmoittivat ihmisoikeusloukkauksena, että Yunus Yusupovich Matziev on mahdollisesti kidnapattu rangaistustoimena Beslanin tragediasta.


Yunus-terroristin sisko tuli Suomeen yhdessä Islam Matzievin kanssa. Sisko kertoo hiukan sekavasti Yunuksen liikkeistä. Yunus oli Turkissa, mahdollisesti myös Suomessa, mutta sitten sisko selittää, että Yunus Matziev lähti pois niin kuin myös Bilan Matziev. Molempien henkilöiden sijainti on tällä hetkellä epäselvä.


Doku Umarovin serkun Musa Atayevin (Муса Атаев) palvelukseen vuonna 2002


Islam Matziev työskenteli Bakussa (2000-2002) Marsho-sivustolla (= vapaus; Маршо) ja lehdessä Kavkazkii vestnik. Ja vuodesta 2002 Shamil Basayevin, Movladi Udugovin ja Musa Atayevin palveluksessa.


Marsho viittaa Tšetšenian separatistien ja militanttien ”kansallislaulun” alkusanoihin: ”Vapaus tai kuolema”, sanat ovat vuodelta 1992. Kavkaz-Center ilmoitti 1.4.2006, että Marsho-sivusto jatkaa toimintaansa; sivusto liittää mukaan myös tiettyä videomateriaalia. Videomateriaali pitää kuitenkin erityisesti tilata. Marsho-sivustoa ei pidä sekoittaa Urus-Martan alueen sanomalehteen, jonka päätoimittaja on nykyään Said Hozhaliev.


Kun Matziev työskenteli tuossa kansallislaulun sanoihin viittaavassa separatistilehdessä vuosina 2000-2001, CRI separatistit olivat juuri saaneet luotua diplomaattisuhteet ja Talibanien kanssa Afganistaniin. Matzievin toiminnan rahoitusorganisaation IHH:n perustaja Shamil Basayev oli Al-Qaida –leirissä Afganistanissa; CRI:n johdossa oli Aslan Mashadov.


Islam Matziev (Tumsoev) eli Turkissa rahoitusinstrumentin IHH:n varoilla, jota Shamil Basajev oli perustamassa (esitutkintapöytäkirja nro 9186/R/60188/09, s. 62/206; s. 88/206). ”Marsho” on tullut myös tunnetuksi vuonna 2005 mm. Boris Stomakhinin hurjasta jutusta ”Kuolema Venäjälle” (Stomakhin on KC:n ex-toimittaja). Juuri Stomakhin oli Kavkaz-Centerin aktiivinen toimittajakirjoittaja, kun Beslanin koulutragediasta uutisoitiin kanavalla. Stomakhin kirjoitti silloisessa Marshossa sankariluettelon Mashadov, Gelaev, Raduyev, mutta Stomakhinin mukaan Venäjä on ”verinen, halpamainen, fanaattinen, kirottu. Viha on liian heikko ja pehmeä tunne Venäjää vastaan”. Lopussa kirjoittaja julistaa, että ”Kuolema Venäjä miehittäjälle! Kuolema fanaattiselle veriselle imperiumille! Vapaus orjuutetulle kansalle!”.


Kavkazkii vestik –lehdessä Matziev työskenteli noin 2000-2002 Bakussa - eli ennen kuin hänen kotiinsa tehtiin tuhoisa terrorismin vastainen operaatio pidätystilanteessa Vanhassa Atagissa,[44] [44b] minkä jälkeen Islam Matziev lähti Turkkiin. Lehden toimittaja ja perustaja on Mairbek Taramov.[45] Taramov on kyseenalaisessa maineessa – yhtäällä häntä kutsutaan kansainväliseksi terroristiksi, joka elää Lontoossa Ahmed Zakajevin siipien alla ja ehkä menee Ruotsiin,[46] mutta toisaalla tämä tyyppi esiintyy Liettuan parlamentissa kesäkuussa 2008.[47]


Islam Matziev vastaa suomalaisille rajaviranomaiselle kuulusteluissa, että ”Kirjoitin, käänsin, tein ohjelmia ja yllä pidin palvelimia ”(Kavkaz Center) v. 2002 alkaen (esitutkintapöytäkirjan nro 9186/R/60188/09 sivu 89/405) - eli M. Udugovista alkaen. Islam Matziev tuntee Suomessa neljä vuotta asuneen tshetsheeniturvapaikanhakijan, jonka isä on Kavkaz Centerin entinen päätoimittaja. Kuulustelupöytäkirjan mukaan Islam Matziev toimii RBC-Suomi Oy:n tiloissa sijaitsevan Kavkaz Center –internetsivuston ja palvelimen ”ylläpitäjänä”: kirjoitti, käänsi, teki ohjelmia ja piti yllä palvelimia 200-300 usd kuukausipalkkaa vastaan sekä huolehti edelleen palvelimistä, tekee käännöksiä ja julkaisee lehdistötiedotteita (esitutkintapöytäkirja nro 9186/R/60188/09, s. 89/2006; s. 94/206)[48].


Islam Matziev kertoi Suomenlahden merivartioston esikunnassa 1.7.2009 vanhemmalle rajavartijalle Jarkko Lehikoiselle, että hän on ammatiltaan ohjelmoija, jonka työnantaja on Kavkaz Center –web master.[49] Heidi Hautala kirjoitti blogissaan ylpeänä Finrosforumin kokouksesta Helsingissä 25–26.5.2009, jossa George Soroksen rahoittama toimittaja Fatima Tlisova esiintyi yhdessä Islam Tumsoevin (Islam Matziev) kanssa. Fatima Tlisova kirjoitti 30.10.2010 artikkelin Waynakh-terroristisivustolle Mikael Storsjön ylistykseksi. Tilaisuudessa Tlisova ja Matziev (Tumsoev) esiintyivät rinnatusten Tarja Kantolan kanssa. Tlisovan power point –esityksen mukaan Tumsoev on Kavkaz Centerin ”web administraattori”[50].


Islam Matziev tapasi Mikael Storsjön 2004 Internetin välityksellä. Hän on tuntenut Hamidin - Shamil Basajevin serkun - muutaman vuoden Turkissa. Matziev teki töitä Islam Dzhanibekovin (Ислам Джанибеков, hoiti lehden levitystä) ja erityisesti Musa Atayevin (Муса Атаев) kanssa teki lehteä, molemmat ex-työtoverit ovat sittemmin saaneet surmansa (esitutkinta-aineisto sivu 91/405). Matziev toimi Musa Atayevin johtaman Kafkasyasi Sesi lehden toimittajana; ”Kaukasian äänen” “Голос Кавказа” -lehden edustaja - lehdessä on julkaistu mm. Doku Umarovin uhkaus kaikkia venäläisiä siviili-ihmisiä vastaan.


Musa Atayevia luonnehditaan Doku Umarovin edustajaksi.[51] Vuonna 2004 vangittiin Doku Umarovin sisarenpoika Roman Atayev (Роман Атаев.). CP World:n ja Waynakh-infon mukaan Atayev oli Doku Umarovin serkku.[52] ”Musa Atayev” eli Ali Osaev oli Tšetšenian komentaja”. ”Hän ei ollut vain perheen isä, vaan koko turkkialaisen Kaukasian isä, isä koko Kaukasialle”. ”Tšetšenian emiiri Dokka soitti meille, kun kuuli uutisen poikani kuolemasta” , kertoo Musan eli Alin äiti Arubika. 19 vuotias tytär Yaha kertoo, että ”Isä taisteli vuosia venäläisiä ja erityisesti Putinia vastaan. Hän jatkoi täällä jihadia. Suurin vihollinen, venäläiset, ottivat isän pois”. [53]


Kuvassa Musa Atayev


Islam Matzievin työtoverin Musa Atayevin kuolema uutisoitiin georgialaisessa PIK-TV:ssa.[54] Doku Umarov syyllistyi väkivaltaan heinäkuussa 1992 yhdessä Musa Atayevin (Ali Osaev) kanssa (lempinimi «Мосол»), kun Doku ja Musa yrittivät murtautua taloon, sitten nämä tappoivat kaksi ihmistä Tamara Subotinan ja Oleg Krivyhin sekä Alexander Subotin pahasti loukkaantui. Tjumenin alueen syyttäjä tuomitsi Musan ja Dokun 13.heinäkuuta 1992 syytteeseen murhasta ja asettivat liittovaltion hakuun. Rikosasia lopetettiin 2010 vanhentumisen johdosta.[55] Tuomion jälkeen Umarov lähti Tshetsheniaan rikoshommiin: terrorismiin, ryöstöihin, kidnappauksiin.[56] Sitten Doku ja Musa menivät Ruslan Gelayevin ryhmään.


Musa Atayev kuoli helmikuussa 2009 Istanbulissa: hän oli Kaukasian emiirikunnan varapomo (заместитель генерального представителя Имарата Кавказ). Murhaaja oli 175–180 cm, kevyt rakenteinen[57]. Tietty Roman K on epäilty murhasta.


Musa Atayev oli se, joka järjesti rahoituksen Doku Umarovin aseistetulle vastarinnalle[58], niin Doku Umarovin puolustusministerin veljen – Ruslan Mahourin rooli tulee entistä tärkeämmäksi verkostossa. Islam Matziev ja Ruslan Mahouri tulivat Suomeen Storsjön järjestelyissä. Islam Matzievin (Suomen Adam Tumsoev) ja Doku Umarovin työtoverin ja partnerin Atayevin hautaus on julkaistu videona.[59] Isoveli - etsitty ja pelätty Umarovin "puolustusministeri" - on sittemmin kääntynyt pahuuksien tieltä yhteistyöhön lainvalvontaviranomaisten kanssa. Siksi on uskottavaa, että pakolaisilla olisi sama mahdollisuus puhdistaa maailma terrorimista ja väkivallasta yhteistyöllä lainvalvontaviranomaisten kanssa.


Jamestown Foundation luonnehtii Musa Atayevin kuolemaa suurena tappiona tshetsheenidiasporalle.[60] Jamestown kertoo, että Atayev oli tärkein henkilö taloudellisen tuen kannalta. Jopa Movladi Udugov oli hänelle alamainen. Atayev kontrolloi Pohjois-Kaukasian jihadin kaikkia edustajia ja rakensi heidän ulkomaisia suhteitaan. Venäjän erityispalvelut olivat kiinnostuneita pysäyttää tuo ulkomainen tuki aseistetuille laittomille ryhmille: Musa Atayevпредставитель Амира ИК Докку Умарова за рубежом; ” один соратник Доку Умарова” (Umarovin työtoveri)[61].


Tällä hetkellä Kavkaz-Center on osa julkista ja salaista rahankeräysverkostoa - niin kuin se on ollut aiemminkin osa kapinaa rahoittavaa verkostoa. Muistettakoon, että mitä kirjoitin puolitoista vuotta sitten silloisen oikeustapauksen johdosta:


- - - "vuoden 2009 lopulla Puolasta lähtenyt rahalähetys Kavkaz Centerin toimittajan vaimon välityksellä Kaukasian emiirikunnan terroristeille saatiin pysäytettyä ja verkosto paljastui. Itse toimittaja jäi joitakin aikoja sitten kiinni. Toimittaja Anvar ”pyöveli” Labazanov (Анвар Лабазанов) kirjoitti KavkazCenterin sivulle juttuja nimeltä mainituista henkilöistä, jotta näiden nimien avulla he siirtyisivät ”tappolistalle”. Labazanov on joutunut tuomiolle Groznyissä tämän vuoden aikana. Hänen vaimonsa Aini Sidgalivoi (Айны Сидгалиевой) jäi kiinni 28.11.2009 rahan salakuljetuksesta: Euroopassa kerätty raha tuotiin Puolan kautta Sidgalivoin välityksellä Kaukasian emiirikunnan terroristijärjestölle. Syyttäjä osoitti, että Anvar Labazanov oli toiminut vuodesta 1995 alkaen Tšetšeniasa ja nyttemmin Doku Umarovin aseellisessa jengissä. Hän oli erityisesti erikoistunut räjäytyksiin" (kirjoitin näin 9.11.2010).


Kavkaz-Centerin sivustolla on nykyään julkaistu Imkander-mainos, joka linkittyy Doku Umarovin veljen toimintaan Turkissa.

Imkander[62] on turkkilainen rahoituskanava (Humanity Defense and Brotherhood Association). IHH ( İnsani Yardım Vakfı ) kuuluu Imkanderin kuvioihin, ainakin sivustoilla kerrotaan IHH:n[63] edustajan puheista. IHH ja Imkander esiintyvät yhdessä, Imkander on osa IHH-järjestöä.[64] [64b] Murat Ozer on Imkanderin johtaja. Tärkeä nimi rahastossa on Vaha Umarov, joka esiintyy usein Imkanderin tilaisuuksissa ja kertoo Doku Umarovin – veljensä hyvää sanomaa turkkilaisille.Vanhan Atagin Sultan Matzievin jengi pudotti sotilashelikopterin 17.9.2001


Vanhan Atagin kylästä tunnetaan myös eräs terrorismiin vihkiytyneen Matzievin jengi. Sultan Matzievin yhteyksiä Bilan Matzieviin ja tämän sukulaisiin ei ole julkisesti selvitetty, joten mitään julkista arviota asiasta ei sovi myöskään tässä esittää.


Aseelliset ryhmittymät jatkoivat toimintaansa vuoristoalueilla ja talven-kevään 2000 aikana vahvistivat maanalaista verkostoaan alueilla, joihin myös Vanha Atag kuului. Vanhan Atagin alueella toimi wahhabiittiryhmä ”Jihad”. (65b) Venäjällä havaittiin jo tuossa vaiheessa Sultan Matzievin yhteydet kansainväliseen terrorismiin, rahoihin ja aseisiin sekä ulkomaisiin palkkasotureihin. Tšetšenian nuoriso osallistui fundamentalistisen wahhabiitti siiven sotilaalliseen toimintaan liittovaltion joukkoja vastaan.[66][66b] [66c] Vuoden 2001 aikana turvallisuuspalvelu toteutti useita terrorismin vastaisia operaatioita Islam Matzievin perheen ja suvun kodeissa Vanhassa Atagissa.


Vanhan Atagin asukas Sultan Matziev (Султан Делембекович Мациев) sai syyskuussa 2008 Korkeimmassa oikeudessa elinkautisen vankeusrangaistuksen. Hän oli kahden kaverinsa kanssa kuulunut ryhmään ”Ichkerian puolustus” "ичкерийской ПВО".[67][67b]


Tuo porukka oli kuulunut Sadayevin ja ns. mustan arabin Al-Khattabin jengiin[68], samaan ryhmään kuin Vanhan Atagin muutkin Matzievit. Siinä vaiheessa Sultan oli ”älykkään näköinen nuorukainen”. Sultan Maziev oli ”nuori poika, kuin opiskelija”, syntynyt 13.10.1974, syntynyt Groznyissa.


Matziev saanut tulikasteen vuonna 1999 Ulus-Kertissä Khattabin jengissä. Sittemmin 17. syyskuuta 2001 Sultan Matzievin ryhmä ampui alas Venäjän sotilashelikopterin, jolloin 13 ihmistä kuoli. Kuolleissa oli myös kenraalimajuri Poznyakov ja kenraalimajuri Varfolomeev[69].


Helsinki-ryhmä on vedonnut Vanhan Atagin asukkaan Sultan Matzievin puolesta, kuten myös ovat vedonneet Adam Matziev ja pojan äiti.[70][70b][70c]


Kuvassa Sultan Matzievilla on silmälasit.


Johtopäätökset

Tumsoev (so. Matziev, Matsiev) epäilee, että hänen toimintaansa ja Kavkaz Centeriä tarkkailevat Suomeen saapuneet agentit: ”Tshetsheenikapinallisten nettisivusto xxx[piste]com toimii Suomesta, ja FSB tarkkailee sitä herkeämättä. Adam ei pidä Suomeakaan enää täysin turvallisena.– Kadyrovilaiset tutkivat koko ajan muualla asuvien tshetseenien elämää. Epäilen, että täälläkin on agentteja (Aamulehti 27.1.2011 ).[65]


Poliittinen arvio henkilön historiasta ja suhteiden hoitamisesta julkisten tietojen varassa on aivan eri asia kuin ns. pakolaisvakoilu, jossa vakoilijat eivät turvaudu julkiseen tietoon ja asianomaisten julkiseen esiintymisen. On sinänsä hämmästyttävää ja vaikeasti selitettävissä, miksi Mikael Storsjö on niin reippaan avoimesti tuonut ihmisiä julkisuuteen ja antanut tiettyjen pakolaisten avulla kasvot Pohjois-Kaukasian vastarintaliikkeen toiminnalle. Pakolaisvakoilun tarkoituksena on loukata poliittisen turvapaikan saanutta, rauhaa ja turvaa etsivää pakolaista, millainen loukkaava menettely on useissa valtioissa määritelty rikolliseksi vakoiluksi. Kokonansa toinen asia on se, että myös pakolainen tulee osaksi julkista poliittista arviota, silloin kun hän länsimaisessa demokratiassa osallistuu kansallisia ja kansainvälisiä suhteita kosketteleviin aktiviteetteihin. Tuolloin pakolainen ei ole yksin poliittisen arvion objektina, vaan myös hänen suojelijansa ja verkostonsa tulevat arvioitaviksi läpinäkyvästi.


Kaiken tämän pohdinnan jälkeen toivon johtopäätöksiä:

(1) Pakolaiset lähtevät vaikeista oloista, minkä tähden heidän eheytyvää sopeutumista rauhaan ja yhteistyöhön olisi tuettava.

(2) Vihan ja terrorismin työvälineet - myös YK:n turvallisuusneuvoston nimenomaisesti kieltämä Kavkaz-Center - ovat vakava uhka pakolaisten sopeutumiselle rauhaan ja yhteistyöhön, koska pakolaisia sidotaan moninaisin tunnetuin ja tuntemattomien, sanottujen ja sanomattomin sitein jatkuvaan repivään taisteluun, vaikka poliittisilla pakolaisilla pitäisi olla oikeus ja velvollisuus etsiä rauhaa ja rakkautta ilman väkivaltaviestien toistamisen pakkoa uudessa kotimaassa.

(3) Minuakin vastaan julkisesti protestoinut Islam Matziev tulee kovista oloista ja hänelle suvaittakoon ahdistus- ja erokamppailu, mutta sitä vastoin Kavkaz-Center väkivaltaviestin kanavana pitäisi sulkea päättäväisesti, jotta kovia kokeneet pakolaiset pääsisivät jo vihdoin irti pahojen voimien verkostoista. Heillä on oikeus rauhaan, rakkauteen ja tulevaisuuteen.


1. http://www.muuttoliikkeessa.fi/index_html?cid=39&lang=suo

2. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm

3. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm

4. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm

5. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm

6. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm

7. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm

8. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm

9. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm

10. http://www.bratishka.ru/zal/rus/1_25.php

11. http://www.bratishka.ru/zal/rus/1_25.php

12. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D1%91%D1%80

13. http://www.bratishka.ru/zal/rus/1_25.php

14. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm

15. http://www.bratishka.ru/zal/rus/images/rus25_8.jpg

16. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/misc/mountcl.htm

17. http://www.bratishka.ru/zal/rus/1_25.php

18. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/misc/mountcl.htm

19. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm

20. http://yamartnah.net/index.php/2010-05-04-12-27-56/2010-05-04-12-35-06/212-2010-04-20-05-03-21.html

21. http://www.kafkas.org.tr/russian/Ajans/2002/ocak/07.01.2002_cecen_komutanin_evine_bomba_.htm

22. http://www.bratishka.ru/zal/rus/1_25.php

23. http://www.bratishka.ru/zal/rus/1_25.php

24. Kyllä se meille kuuluu. Vuori-insinööriksi alun… Helsingin Sanomat 30.1.2011. Kristiina Markkanen: Tšetšeenin matka kulki Bakun ja Istanbulin kautta Suomeen (Helsingin Sanomat 6.6.2009).

25. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/chechen/jzl40/part6.htm

26. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm

27. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/misc/mountcl.htm

28. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/chechen/jzl40/part6.htm

29. http://www.compromat.ru/page_10662.htm

30. http://www.compromat.ru/page_10662.htm

31. http://www.newsru.com/russia/03Oct2001/yakub_spres.html

32. http://news.bbc.co.uk/2/hi/231570.stm

33. http://en.wikipedia.org/wiki/1998_abduction_of_foreign_engineers_in_Chechnya

34. Kyllä se meille kuuluu. Vuori-insinööriksi alun… Helsingin Sanomat 30.1.2011.

35. http://yamartnah.net/index.php/2010-05-04-12-27-56/2010-05-04-12-35-06/212-2010-04-20-05-03-21.html

36. http://grani.ru/War/Chechnya/m.1295.html

37. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/grozny/atag1201.htm

38. http://www.kafkas.org.tr/russian/Ajans/2002/ocak/07.01.2002_cecen_komutanin_evine_bomba_.htm

39. http://www.utro.ru/articles/20030206032100126243.shtml

40. http://viktorpopkov.narod.ru/novosti/ehoreliz.htm

41. http://savechechny.narod.ru/news/news761.htm (NED lehdistötiedote nro 761 (10. kesäkuuta 2005)

42. http://www.flb.ru/info/39591.html

43. http://www.mk.ru/editions/daily/article/2006/12/25/173601-33y-boevik-iz-beslana.html

44. http://www.kvestnik.org

45. huomaa, että Taramovit olivat Vanhan Ataqin aktivisteja Matzievin rinnalla: http://www.memo.ru/hr/hotpoints/chechen/jzl40/part6.htm

46. http://www.4forums.com/political/european-politics-economics/5190-beware-swedes.html

47. http://www.youtube.com/watch?v=YOZeShOQFu0

48. http://2.bp.blogspot.com/-zDtc-whveSY/Ta2SpT0tqtI/AAAAAAAADvs/DDcFaTAoJxA/s1600/Islam%2BMatsiev%2Bhuolehtii%2BKavkaz%2BCenterin%2Bservereist%25C3%25A4%2BHelsingiss%25C3%25A4.jpg

49. http://2.bp.blogspot.com/-oP1WxOGOxMs/Ta2ShmDo5GI/AAAAAAAADvk/M_GiDwFyhzA/s1600/Islam%2BMatsiev%2BIslam%2BTumsoev.jpg

50. http://4.bp.blogspot.com/-CSW6pVmm9TA/TdGMXcczYEI/AAAAAAAAD4Q/PSdtbwZEN4A/s1600/Fatima%2BTlisova%2BAdam%2BTumsoev.jpg

51. http://www.medikforum.ru/news/incident/11167-v-turcii-ubity-organizatory-terakta-v-domodedovo.html

52. http://www.waynakh.com/tr/2009/02/istanbul-da-ucuncu-cecen-cinayeti/

53. http://yenisafak.com.tr/Gundem/?t=09.09.2008&c=1&i=173096

54. http://pik.tv/ru/news/story/19440-chechencev-ubivaet-berlinskaia-gruppa

55. http://www.rosbalt.ru/main/2008/03/31/469981.html

56. http://eng.mvdrf.ru/news/3249/

57. http://www.kavkazmonitor.com/2009/03/03/52731.shtml

58. http://www.closeprotectionworld.com/security-news-europe/54120-killings-istanbul-just-latest-series-murders-chechens-abroad.html

59. http://www.metacafe.com/watch/2548907/the_funeral_of_musa_atayev_took_place_in_istanbul/

60. http://www.jamestown.org/single/?no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=34677

61. http://xn--b1adccaencl0bewna2a.xn--p1ai/index.php/articles/42-articles/2853-kto-rasstrelyal-v-turcii-treh-chechenskih-terroristov

62. http://www.imkander.org.tr/

63. http://www.terrorism-info.org.il/malam_multimedia/English/eng_n/html/hamas_e105.htm

64. http://forum.donanimhaber.com/m_51317542/tm.htm

65. http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/1194663896807/artikkeli/puheenaihe+tshetsheenit+syyttavat+putinia.html

66. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm

67. http://crimerussia.ru/index.php/organizedcrime/4258-4258

68. http://www.newsru.com/russia/03sep2008/chechen.html

69. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BD%D0%B8%D1%87%D1%82%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BB%D1%91%D1%82%D0%B0_%D1%81_%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%B9_%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B5%D0%B9_%D0%93%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE_%D0%A8%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%B0_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B8

70. http://northdistrict.kavkaz-uzel.ru/articles/143352/?print=true_ _ _ __ _ _ _Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html