tiistai 22. toukokuuta 2012

Pussy Riot –provokaatio Helsingin tuomiokirkkoon


Helsingin tuomiokirkosta ei ole varattu Pussy Riotin ”rukoussessiota” varten aikaa maanantaille 28. toukokuutta, noin klo 16-18. Pahamaineinen punk-ryhmä on kuitenkin jo aiemmin tunkeutunut lupaa kysymättä kirkollisiin tiloihin ja järjestänyt ”Pyhän Marian pyhään paskaan” vetoavan manauksen kirkon alttarilla Moskovassa. Tietysti he ja heidän edustajansa kiistävät tunkeutumissuunnitelmat viimeiseen saakka. Mahdollisesti tilan varaamattomuus ei estäisi heitä maanantaina Helsingin tuomiokirkossa, jos he aikovat toteuttaa suomalaisen version manaukselleen ”Pyhän Lutherin pyhään paskaan” vedoten suomalaisia piispoja ja valtiojohtoa vastaan. Muistettakoon, että he menettelivät vastaavalla tavalla muutama kuukausi sitten Moskovassa.

Minä pidän mauttomana ja sopimattomana kirkon käyttämistä uskonnon häpäisyyn, vaikka en sinänsä enää anna juuri arvoa evankelisluterilaisen kirkon kulissille. Siitä huolimatta tahtoisin rauhanomaista rinnakkaineloa. Mahdollisesti Pussy Riotin tempaus Helsingin tuomiokirkossa olisi yhteydessä Helsingissä esiintyviin punk-ryhmän kannattajiin, jotka tahtoisivat iskeä myös mammonallista luterilaista kirkkoa vastaan Suomessa. Vaikea päätellä varmaa, mutta en pidä mitenkään sopivana enkä lainmukaisena luvattomia esiintymisiä kirkkotiloissa Suomessa (en myöskään Venäjällä).

Venäjällä ryhmä syyllistyi huliganismiin, Suomessa uskonrauhan rikkominen on Suomen rikoslain 17 luvun 10 §:n määrittämä rikos, josta voidaan tuomita sakkoihin tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Laki tuli voimaan vuonna 1999. Uskonrauhan rikkomiseen syyllistyy mikäli:
»julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä, tai meluamalla, uhkaavalla käyttäytymisellään tai muuten häiritsee jumalanpalvelusta, kirkollista toimitusta, muuta sellaista uskonnonharjoitusta taikka hautaustilaisuutta

Punk –ryhmä Pussy Riot, tunkeutuessaan kirkon alttarille luvattomasti ja traditiota pilkaten, herjasi ja häpäisi kirkkoa ja seurakuntalaisia, meluamalla ja muuten häiritsi uskonnonhartautta. Suomessa toimenpiteestä saisi enintään kuusi kuukautta vankeutta. Rangaistusasteikko vaihtelee eri valtioiden välillä. Pidän myös oikeana, että Pussy Riot saisi luvattomasta loukkaamistarkoituksessa tapahtuvasta esiintymisestä Helsingin tuomiokirkossa rikoslain mukaisesti rangaistuksen.

Suomessa ja Venäjällä on kaikenlaisia ”sananvapausaktivisteja”, joiden mukaan pyhien tilojen ja yhteisöjen häpäisy olisi muka aivan sopivaa. Venäjän ortodoksisen kirkon loukkaamattomuuden puolustajat on noiden "aktivistien" argumenteissa samaistettu Neuvostoliiton kommunistipuolueen taisteleviin ateisteihin. Tuo samaistus on aivan mautonta ja asiantuntematonta käsitteiden ja ilmiöiden sekoittamista. Itse asiassa ilmiöt kääntyvät ylösalaisin. Taistelevat ateistit saattoivat joskus tunkeutua kirkkoon ja romuttaa nämä, vaikka myös Neuvostoliitossa tietyt kirkot saivat jatkaa toimintaansa. Sitä vastoin kirkon ja uskonnon asianmukaisen kunnioittamisen edistäminen ei ole verrattavissa kommunistien taisteleviin ateisteihin, analogiaa ei synny. Nuo taistelevat ateistit olivat hekin sivistyksessään ja sivistymättömyydessään huomattavasti jalompia kuin Pussy Riot –ryhmä ja heitä puolustavat Pen-aktivistit yms. Taistelevilla ateisteilla saattoi olla jotakin yhtäläisyyttä lähinnä Pussy Riotia tukevien ryhmien kanssa.

Toivon parasta ja pelkään pahinta. En halua, että Pussy Riot toteuttaisi luvattoman provokaation Helsingin tuomiokirkossa Martti Lutherin nimeä, piispa Irja Askolaa ja presidentti Sauli Niinistöä herjaten. En hyväksyisi sellaista. Pussy Riot esiintyi jo Tallinnassa, missä Viron presidentti Toomas Henrik Ilves osoitti ryhmälle kunnioitusta. Ilmeisesti Virossa punk-ryhmä ei kuitenkaan manannut Hilterin paskan ja holokaustin uhrien avulla fasistipappeja ja Ilvestä vastaan.
_ _ _ _Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html