perjantai 18. toukokuuta 2012

Saksan poliisin massiiviset pidätykset Frankfurtissa euron pelastamiseksi


Kuva: Saksan poliisi torjuu sosialismin uhkaa Frankfurtissa toukokuussa 2012

EU-valtio Saksa on kaaoksessa Frankfurtissa. Saksan poliisi turvautui voimakeinoihin kymmenien tuhansien ihmisten mielenosoitusta vastaan. Saksalaisuutisten mukaan 5000 saksalaispoliisia hyökkäsi noin 30 000 mielenosoittajan saartamiseksi, useita katuja saarrettiin, metroliikenne pysäytettiin, jotta saksalaiset eivät voisi vapaasti kokoontua ja osoittaa mieltä Euroopan talousjärjestelmän ahdinkoa vastaan. Saksan keskuspankin edusta suljettiin kokonaan, jotta mielenosoittajat eivät pääsisi alueelle. Saksan Hassenin hallinto-oikeus kielsi kaikki mielenosoitukset ja protestit. Mielenosoittajat ovat yrittäneet kiertää liikennerajoituksia siten, että ovat saapuneet pieninä ryhminä eri puolilta keskustaa.

Saksalaisten uutisten mukaan noin 400 ihmistä pidätettiin. Nämä mielenosoittajat olivat valittaneet Saksan taloustilannetta. Mielenosoittajat Blockupy Frankfurt – liikkeessä ja antikapitalistisessa Attac- järjestössä sekä Saksan sosialistisessa vasemmistopuolueessa vaativat Eurooppaan enemmän sosialistista politiikkaa.

Edellinen yhtä riehakas yhteentörmäys poliisin ja mielenosoittajien välillä on niinkin kaukaa kuin liki 50 vuotta sitten. Mielenosoittajien puolesta Attackin tiedottaja Frauke Distelrath moittii tuomioistuimen kieltoja mielenosoituksia vastaan perusteettomaksi ja korostaa, että heidän liittonsa on ehdottoman yksimielinen väkivallattomuuden puolella. Sitä vastoin poliisin lausunnot ja tuomioistuimen päätös on pelon lietsontaa. Metroasemien sulkemiset ja suljetut kadut luovat kaaosta ja siitä syytetään mielenosoittajia.

Saksan poliisi esti mielenosoittajien kokoontumisen ja voimakeinoin kuljetti mielenosoittajat pois EKP:n rahapolitiikan konferenssin aattona. Protesteissa ilmaistiin pettymystä Euroopan ja Saksan vastaukselle velkakriisin kasvua kohtaan. Frankfurt on juuri euron syntymäpaikka. Euron arvo ja osakkeet ovatkin laskeneet, koska sijoittajat odottavat jo spekulaatioissaan, että Kreikka putoaa pois eurosta ja tämän jälkeen koko maanosaa koskee raivokas finanssikriisi. Saksan poliittinen johto ei kestä tässä tilanteessa kansalaisten mielipidevapautta ja kokoontumisvapautta. Mielenosoittaja Marcel Goebel ilmaisee huolensa, että euro romahtaa täysin, kun Kreikka on kriisissä, Espanja on pian vastaavassa kriisissä, Ranska seuraa perässä ja myös Italia. Jos kaikki romahtaa, euro ei ole minkään arvoinen.

Verkkomedia on kertonut Frankfurtin tapahtumista. Hesari on kertonut lyhyesti. Aamulehti on kertonut lyhyen tarinan. Yleisradion uutisten mukaan mielenosoittajien tarkoitus oli ”häiritä pankkien toimintaa”, mutta häirintä ”näyttää epäonnistuneen”. Mitään isoa lööppiä en ole havainnut suomalaisissa uutisissa hajoavan EU:n liikehdinnästä.

Suomessa selvästi pelätään, että tietoisuus saksalaisten yhteentörmäyksistä voi olla esikuvana ja innoituksena myös suomalaiselle Occupy-liikkeelle. Euroopan vakavimmat liikehdinnät ovat vasta seuraavien kuukausien, kesän ja syksyn aikana, kun Kreikan ja Espanjan todellinen kohtalo ei ole enää kätkettävissä uusilla tukipaketeilla. Silloin valtarakenteita ja valtiollisesti hoidettu huijausta ei voi enää kätkeä. Lisääntyvän köyhyyden ja leikkausten seurauksena protestien aalto saapuu myös Suomeen. Edes uutispimento ei sen jälkeen suojele Occupy-liikkeeltä Suomessa. Olin ihmeissäni, kun Hannu Raineisto ja Abdullah Tammi puhuivat Punakaartissa sosialistisesta vallankumouksesta, mutta miesten ennusteet ja visiot vaikuttavat entistä enemmän todellisilta kuvilta lähiaikojen tapahtumia varten Euroopassa ja Suomessa.

Tämä edellinen kertomukseni ei ollut kannanotto puolesta eikä vastaan, ei sosialismin puolesta eikä vastaan, vaan uutisten valossa kuvaus Frankfurtin ja Saksan kohtaamasta kansalaisyhteiskunnan kriisistä sekä Euroopan hajoamisprosessista.

_ _ _ _Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html